Attiecības
2020. gada 3. septembris, 04:25

Trīs veidi, kā cilvēki reaģē uz komplimentiem

Jauns.lv

Cilvēki uz komplimentiem reaģē dažādi, viens jūtas glaimots, kamēr cits samulst un nezina, ko atbildēt, savukārt kāds cenšas uzslavu noliegt. Kā saprast katru reakciju, ziņo portāls pickanytwo.net.

Ir vairāku tipu cilvēki, bet var izdalīt trīs galvenos. Vieni, kas pēc komplimenta saņemšanas jūtas labi, citi, kas samulst, bet citi sāk attaisnoties. Interesanti, ka visus šos trīs tipus var novērot savā draugu lokā, bet arī katrā cilvēkā. Uz vienu komplimentu cilvēks atbildēs ar lepnumu, cits viņu samulsinās, bet citu noraidīs, kā nepatiesu.

Ja piederi pie pirmajiem, kas komplimentus uztver ar prieku, tad tev ir paveicies. Kā atzīst psihologi, kompliments jāuztver, kā pozitīvs vērtējums. Ja kādam patīk tavs izskats, apģērbs vai veikums, tas būtu jānovērtē kā patīkams komentārs. Tādā gadījumā pasaki ierasto – Paldies.

Ja komplimenti tevi samulsina, tas arī nav nekas traks. Psihologi atzīst, ka cilvēkus visbiežāk musina tādi komplimenti, kurus viņi paši sev neuzdrošinātos izteikt vai arī tie, kas izteikti nevietā. Piemēram, ir patīkami dzirdēt, ka tev ir skaistas kājas, taču varētu būt musinoši to dzirdēt darba vietā no priekšnieka vai tiekoties ar biznesa partneri.

Taču ir cilvēki, kurus mulsina pat pieklājīgi un taktiski komplimenti. Tādos gadījumos jāpadomā par cilvēka pašapziņu un pašvērtējumu. Vai tiešām tik neticami vai aizdomīgi, ja kādam patīk tava kleita, frizūra vai mašīna? Varbūt ir jāmeklē veids, kā iemācīties sevi novērtēt un komplimentam piekrist, vismaz domās piekrītot, ka jā – man ir skaista kleita/frizūra/mašīna. Vai galējā variantā saprast, ka komplimenta teicējam tā šķita, pat ja tev pašam tā neliekas.

foto: Pixabay.com

Vēl ir cilvēku grupa, kurus piemeklē tā sauktais “viltvārža sindroms” (Imposter syndrome), kad cilvēkam komplimenti šķiet neticami un viņš cenšas tos attaisnot. To viegli pamanīt, ja cilvēkam izteikts kompliments par lieliski izrediģēto grāmatu, bet viņš uzreiz attaisnojas par kļūdu 65.lapaspusē. Cilvēks, kurš sirgst ar šo sindromu, komplimentiem netic, tāpēc uzskata, ka viņam ir jāatmasko patiesība, jāatzīst, ka citreiz kūka sanāk garšīgāka, matus nemaz tā rūpīgi nav ieveidojis, bet kleita taču nekāda un maksājusi ļoti lēti. Šādiem cilvēkiem psihologi iesaka atslābt un nebūt tik kritiskiem pret sevi. Ja kleita ir skaista, tad tā ir skaista, neviens taču neprasīja par tās cenu vai vecumu.

Izvērtējos visus trīs veidus, kā cilvēki reaģē uz komplimentiem, psihologi nonākuši pie slēdziena, ka lielu lomu tajā spēlē mūsu pašapziņa. Cilvēkam ar veselīgu pašapziņu kompliments kalpos par iedrošinājumu, atbalstu, tas viņu iepriecinās un iedvesmos. Ja pozitīvi izteikts kompliments šķiet mulsinošs vai nepatiess, ir vērts apdomāt par to, vai nedzīvo greizo spoguļu karaļvalstī, kur sevi redzi daudz kritiskāk un nosodošāk nekā apkārtējie.