foto: Pexels.com
Kā pamanīt, ka kolēģis jūtas satraukts par nākotni
Daudzus uztrauc iespēja, ka šajā laikā varētu zaudēt darbu vai saskarties ar algas samazināšanu. Tieši šo baiļu dēļ cilvēki velta darbam pārāk lielu daļu sava laika un emocionālās kapacitātes.
Attiecības
2020. gada 15. jūlijs, 05:06

Kā pamanīt, ka kolēģis jūtas satraukts par nākotni

Jauns.lv

Uz pasaules aktuālo notikumu fona var arī nepamanīt, kā jūtas tavs kolēģis. Šī gada satraucošie notikumi ir ietekmējuši vairums cilvēku emocionālo pašsajūtu. Tas ietekmējis veidu, kā mēs strādājam, iepērkamies un pavadām atvaļinājumu. Iespējams, ka tev ir kolēģis, kam tā visa ir bijis pa daudz un viņš nemāk ar to tikt galā, vēsta portāls huffpost.com.

Darba vidē strādājošie visbiežāk saskārās ar šādām bažām:

  • Bailes inficēties ar Covid-19 darba vietā
  • Kā apvienot darba un ģimenes, mājas uzturēšanas pienākumus pandēmijas laikā
  • Sajūta, ka strādājat mazāk produktīvi un tam sekojošā vainas sajūta
  • Nespēja pierast pie strādāšanas attālināti
  • Nav skaidrības par darba vietu, algas samazināšanu un atlaišanas risku

Vārdu sakot, ir daudz lietu, par ko darba ņēmējs varētu satraukties, koronavīrusa krīzes dēļ. Psiholoģe Lisa Orbe-Austina uzskata, ka pandēmijas dēļ darbiniekiem ir grūtāk atslēgties no domām par darbu, tāpēc pastāv lielāka iespēja saskarties ar izdegšanas sindromu. “Cilvēki jūtas ļoti noguruši,” viņa pauž savus secinājumus.

foto: Pixabay.com

Kolēģis nav klātesošs

Šeit nav runa par to, ja kolēģis izvēlējies strādāt attālināti. Taču uzmanība jāvērš, ja redzat, ka kolēģis piedalās sapulcēs, taču neko nekomentē, neiesaistās. Arī, ja viņu vairs neinteresē lietas, kas agrāk saistīja. “Ja kolēģis bijis kaislīgs makšķernieks, bet pēkšņi vairs nereaģē uz jūsu sūtītajiem video par lieliem lomiem, pastāv iespēja, ka viņam trūkst emocionālās kapacitātes izjust tās emocijas, kā iepriekš,” pauž psiholoģe.

Garastāvokļa svārstības

Ikvienam ir tā sauktās labās un sliktās dienas, kad darbi nevedas kā nākas un nomāc slikts garastāvoklis. Taču, ja ilgstoši kolēģis ir nervozs, viegli aizkaitināms un sapīcis, ir vērts uztraukties. Ilgstošs stress rada nopietnus psihoemocionālās stāvokļa traucējumus, tāpēc arī sekas var būt nopietnas un ilgstošas.

Nogurums, bezmiegs un stress

“Tikai tāpēc, ka kāds izskatās labi, nenozīmē, ka viņš tā jūtas,” norāda Lisa Orbe-Austina. Daudzus cilvēkus uztrauc iespēja, ka viņi šajā laikā varētu zaudēt darbu vai saskarties ar algas samazināšanu. Tieši šo baiļu dēļ cilvēki velta darbam pārāk lielu daļu sava laika un emocionālās kapacitātes. Bailes no atlaišanas vai ienākumu samazināšanas daudziem cilvēkiem rada miega un ēšanas traucējumus, grūtības koncentrēties un veikt savus pienākumus. Tāpēc nespried par kolēģa pašsajūtu pēc viņa izskata, ļoti iespējams, ka viņš nemaz nejūtas tik labi, cik izskatās.

Kā palīdzēt?

Eksperti saka, ka pagaidām nekas labāks par personisku sarunu nav izdomāts. Daudziem no mums šobrīd ir nepieciešama vienkārša saruna, kurā varam atklāt otram kā jūtamies. Iespējams, ka tavam kolēģim ir jāuztur ģimene, jārūpējas par  kādu, kuram viņš vai viņa nevar atklāt, cik norūpējies vai satraukts viņš jūtas.

Tāpat ir ieteicams būt elastīgākiem, ja runa ir par termiņiem. Jā, šis darbs ir jāpaveic līdz piektdienai, taču varbūt kolēģim ir nepieciešama palīdzība? Pajautā to!

Ja esi vadītājs, noteikti paskaidro esošo situāciju saviem padotajiem. Ja plānos nav paredzēt kādu atlaist vai samazināt peļņu, dari to zināmu. Cilvēkiem ir daudz vieglāk atrādāt mierīgā vidē, nevis būt neziņā par savu nākotni.