foto: Pixabay.com
Vecāki, ņemiet vērā: jauniešu vidū kļūst populāra frāze, ar kuru viņi norāda uz pašnāvnieciskām domām
Bērni
2020. gada 6. jūlijs, 06:19

Vecāki, ņemiet vērā: jauniešu vidū kļūst populāra frāze, ar kuru viņi norāda uz pašnāvnieciskām domām

Jauns.lv

Frāze “I had pasta tonight” (“Es šodien ēdu pastu”) kļuvusi par atpazīšanas zīmi jauniešu vidū sociālajā vietnē TikTok. Jaunā paaudze šādi apzīmē to, ka viņus piemeklējušas depresīvas un pašnāvnieciskas domas. Šķietami nekaitīgais paziņojums par to, ka vakarā ēsti makaroni, kļuvis teju vai par palīdzības saucienu pēc atbalsta, vēstī ārvalstu mediji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kāda TikTok lietotāja vietnē publicēja video, pievienojot pavadošo tekstu: “Pastāstīju mammai par savu mīļāko pastas recepti un viņa to šovakar pagatavoja vakariņām.” Šķistu, ka tas ir tikai sadzīvisks moments, ar kuru jauniete vēlējusies padalīties, tomēr viņas sekotāju atbildēs izskan mierinošas frāzes, kas liek noprast situācijas patieso nopietnību.

“Ir tik daudz suņu, kurus vēl neesi samīļojusi”, kā arī “Paga, paga, paga, bet vai tu esi nogaršojusi visus saldējumu veidus?”

Mediji vēstī, ka šī frāze aizgūta no Hannas Deinsas dzejoļa “Nenogalini sevi šodien”, kur uzskaitīti daudzi sadzīviski iemesli, kāpēc labāk palikt dzīvam.

ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) dati liecina, ka pašnāvība jauniešu jeb “Gen Z” vidū ir viens no galvenajiem šīs paaudzes nāves iemesliem. Dati rāda, ka laika posmā no 2007. gada līdz 2017. gadam pašnāvību skaits vecuma grupā no 10 līdz 24 gadiem pieaudzis par 56%.

Ja tev ir vajadzīga palīdzība, nekautrējies un zvani uz Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116111 vai Krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" diennakts krīzes tālruni - 67 222 922 vai 27 722 292!