foto: Pixabay.com
10 rupjākās kļūdas, ko pieļauj trauku mazgājamo mašīnu lietotāji
Liekot traukus mazgājamajā mašīnā, sauklim vajadzētu būt – mazāk ir vairāk. Pārblīvēta un piestūķēta mašīna nozīmē, ka ūdens nevar brīvi piekļūt katram tajā ievietotajam priekšmetam, un trauki, iespējams, būs jāpārmazgā.
Dzīvesstils
2020. gada 4. jūnijs, 05:55

10 rupjākās kļūdas, ko pieļauj trauku mazgājamo mašīnu lietotāji

Jauns.lv

Jūs varētu domāt, ka zināt, kā pareizi ielikt netīros šķīvjus trauku mazgājamā mašīnā. Cik gan grūti tas varētu būt, vai ne? Bet tikai tāpēc, ka tas izklausās tik vienkārši, nenozīmē, ka cilvēki nepieļauj kļūdas, lietojot trauku mazgājamo mašīnu. Un, ņemot vērā to, ka cīņā pret koronavīrusu ir svarīgi pareizi iztīrīt visu jūsu mājās, ir pienācis laiks uzzināt, kā pareizi lietot šo sadzīves priekšmetu.

Pareiza temperatūra

Izvēloties zemāku temperatūru, jūsu trauki varētu nebūt tik tīri, kā nepieciešams. Protams, ka trauku mazgāšana 30 grādos noņems netīrumus, taču, lai cīnoties ar nevēlamām baktērijām, būs nepieciešami vismaz 45 vai vairāk grādi.

Asi priekšmeti

Profesionālas kvalitātes šefpavāra nazim nav vietas jūsu trauku mazgājamā mašīnā. Mašīnas strūklas var absorbēt naža asmeni un pat samērcēt līmi, kura izmantota, lai salīmētu nazi. Un vēl, ja trauku mazgājamo mašīnu palīdz izkrāmēt bērni, tad viņiem viegli savainoties ar asiem priekšmetiem.

Mazāk ir vairāk

Piepildot savu trauku mazgājamo mašīnu, sauklim vajadzētu būt – mazāk ir vairāk. Pārblīvēta un piestūķēta mašīna nozīmē, ka ūdens nevar brīvi piekļūt klāt katram tajā ievietotajam priekšmetam. Vārdu sakot, jo pilnāka trauku mazgājamā mašīna, jo sliktāk tā var paveikt savu darbu. Iespējams, ka pēc šādas mazgāšanas reizes, būs trauki tāpat jāmazgā otru reizi.

Nepareizi ieliktas bļodas un krūzes

Ja krūzes un bļodas nav pilnībā apgrieztas otrādi (vai nav nostiprinātas vertikāli plauktā), tad trauku mazgājamās mašīnas iekšpusē esošās ūdens strūklas var tos apgriezt uz muguras. Tas nozīmē, ka tie ne tikai netiks pienācīgi iztīrīti, bet arī uzkrās visus pārtikas atlikumus un netīrumus, kas radīsies mazgāšanas procesā.

Sakārtotie galda piederumi

Var šķist, ka pareizāk ir visus galda piederumus sagrupēt, nažus glabāt vienā nodalījumā, dakšiņas citā, bet visas karotes - trešajā. Problēma tajā, ka galda piederumi šādi nomazgāsies daudz sliktāk. Dakšiņas sapīsies kopā ar zariem, karotes iegulsies cita citā, naži salips kopā. Kad tas notiek, tiek kavēta ūdens plūsma, katru priekšmetu ir grūtāk pienācīgi iztīrīt. Tā vietā sajauciet galda piederumus, lai katrā nodalījumā būtu dažādi priekšmeti.

foto: Pixabay.com

 Vīna glāzes apakšējā plauktā

 Vīna glāzes un citus trauslus priekšmetus nevajadzētu likt trauku mazgājamās mašīnas apakšējā plauktā. Šis plaukts ir tuvāk ūdens strūklai, kas nozīmē, ka tajā esošie priekšmeti, iespējams, mazgāšanas cikla laikā tiks pārvietoti. Un tas nozīmē, ka glāzes vai citi viegli plīstoši trauki, var tikt saplēsti.

Plastmasas trauki apakšējā plauktā

Ja jums ir plastmasas pārtikas kastītes, kuras nepieciešams mazgāt, tās arī nevajadzētu likt trauku mazgājamās mašīnas apakšējā plauktā. Novietojot tos uz apakšējā statīva, šie priekšmeti atrodas tuvāk lielam karstumam un spēcīgam trauku mazgājamās mašīnas strūklas izsmidzinājumam, kas var tos izlocīt un izraisīt plastmasas ātrāk sadalīšanos, šādi saīsinot trauku mūžu.

Čuguna pannai – nē!

Smagajām un melnajām čuguna pannām nav vietas trauku mazgājamā mašīnā. Dažas firmas norāda, ka viņš var mazgāt arī pannas un čuguna katlus, tomēr vairums nepiedāvā šādu iespēju. Karstais ūdens un abrazīvais mazgāšanas līdzeklis var noņemt pannas pārklājumu un palielināt rūsas risku.

Ēdienu atliekas uz šķīvjiem

Var rasties jautājums, ja jau ir trauku mazgājamā mašīna, tad kāpēc trauki pirms likšanas tajā ir jāmazgā? Nē, trauki nav jāmazgā, bet ēdienu atliekas gan jānoņem nost. Ja uz šķīvjiem paliks aizkosti maizes vai desas gabaliņi, kafijas krūzē biezumi vai bļodiņā brokastu putra, tad visi šie atlikumi nonāks trauku mazgājamā mašīnā un tā sāks strādāt sliktāk.

Netīrs filtrs

Ļoti iespējams, ka jūs tīrāt ūdens filtru, vai atbrīvojat savu tējkannu no kaļķa nogulsnēm, bet kā ir filtru trauku mazgājamajai mašīnai? Ja vēlaties pārliecināties, ka jūsu trauki katru reizi tiek notīrīti kārtīgi, trauku mazgājamo mašīnu filtrus vajadzētu tīrīt regulāri - vismaz dažas reizes gadā. Un pārliecinieties, ka jūs arī regulāri apskatāt gumijas blīves ap trauku mazgājamās mašīnas durvīm, rūpīgi noslaukiet tās ar balinātāja un ūdens šķīdumu. 2018. gada pētījumā, ko publicēja Amerikas mikrobioloģijas biedrība, tika atklāts, ka tā ir īsta baktēriju pavairošanas vieta.