Dzelzi satur arī ogas un augļi - zemenes, upenes, granātāboli, plūmes, aprikozes.
Dzīvesstils
2020. gada 7. maijā, 09:34
Ko lietot, lai organismā pietiktu dzelzs
Par dzelzs trūkumu organismā var liecināt nogurums, darbaspēju samazināšanās, bālums, miegainība un palielināta organisma uzņēmība pret slimībām. Ja tā ir, ieteicams veikt analīzes, nosakot hemoglobīna, feritīna un dzelzs līmeni organismā.
Pēc analīžu rezultātiem, konsultējoties ar speciālistu, jāizlemj, kā rīkoties tālāk, – censties dzelzs rezerves organismā atjaunot ar pārtiku vai lietot uztura bagātinātājus ar dzelzi.
Lai paaugstinātu dzelzs līmeni organismā, pārtikā ieteicami šādi produkti:
- Dārzeņi - bietes un to lapas, kāļi, brokoļi, kāposti, spināti, sparģeļi, pētersīļi un pākšaugi (lēcas, visu veidu pupiņas, zirņi);
- ogas – zemenes, upenes;
- augļi – granātāboli, plūmes, aprikozes;
- rieksti – mandeles, valrieksti, ciedru rieksti;
- žāvēti augļi – aprikozes, rozīnes, plūmes, dateles;
- pilngraudu produkti – maize, putras;
- dzīvnieku valsts produkti – liesa liellopa, jēra, cūkas un teļa gaļa, aknas, vistas gaļa, zivis.