Stila jaunumi
2020. gada 24. aprīlis, 05:51

Alternatīva sejas maskai - šalle vai lakats no dabīgiem materiāliem

Marika Džule

Jauns.lv

Covid-19 krīzes laikā visā pasaulē nozīmīga darbība sevis pasargāšanas profilaksē ir sejas aizsegšana. Ķirurģisko masku pieejamības trūkums veicina likt lietā radošumu un rast dažādas alternatīvas - izgatavot masku mājas apstākļos vai meklēt risinājumu garderobē, izmantojot aizsardzībai šalles, lakatus un citus aksesuārus.

foto: AFP/Scanpix

Internetā un presē ir atrodami daudzi iedvesmojoši stāsti, video pamācības un raksti, kā izgatavot masku no mājās atrodamiem resursiem.

foto: Instagram.com/adrianmcnabphotography
Sejas maskas alternatīva- pielāgota vilnas šalles.

Pēdējais, populārākais īsās pamācības video, kas atrodams vietnē Instagram ir lielo izmēru modeles Ešlijas Grahamas (Aashley Graham) ieteikums, kā ātri un bez lielas piepūles izgatavot seju pasargājošu masku no vienkārša auduma drānas.

Padomu ir daudz, taču ģeniālais bieži slēpjas vienkāršībā. Ik katram mājās atrodama kāda šalle, lakats vai cits līdzvērtīgs aksesuārs, kas spētu sniegt līdzvērtīgu aizsardzības līmeni kā N95 respiratori. 

Veselības organizācijas aicina jebkuru no planētas iedzīvotājiem ārpus mājas, kad jādodas nepieciešamās ikdienas gaitās vai uz darbu, nēsāt sejas vairogus, medicīniskās vai mājās gatavotas auduma maskas, kuras nosedz gan mutes zonu, gan degunu.

foto: ddp/ INSTAR / Vida Press

Tiek atzīts, ka audumi vairākos slāņos, kurus vienlīdz labi spēj nodrošināt arī šalles vai lakata pareizs sakārtojums, pilda tikpat nozīmīgu aizsardzības funkciju kā visi iepriekš minētie personīgās drošības līdzekļi, vēsta vogue.com.

Vienkāršie, siltumu nodrošinošie, vēju aizturošie un stilu papildinošie aksesuāri šobrīd kļuvuši par neaizstājamu aktualitāti, kas spēj pildīt nozīmīgu aizsardzības funkciju cīņā pret Covid- 19 izpaltību.

Protams, koša, rakstiem klāta šalle vai lakats kārtu kārtām nerada apstākļus pilnīgai aizsardzībai, bet jebkurā gadījumā pasargā vairāk, nekā pārvietojoties ar pilnībā atklātu seju.

foto: ddp/ INSTAR / Vida Press

Ne visas šalles un moderna izskata lakati, kuri atrodas garderobē vai atbilst pavasara/ vasara 2020. gada tendencēm,  aizsardzību pret vīrusu pilda vienlīdz labi.

foto: EPA/Scanpix

Nozīmīgi ir pirms lietošanas vai pirkuma izstudēt kārotā aksesuāra auduma sastāvu.

Cieši austi dabīgie materiāli - 100% zīds, kokvilna vai vilna bez sintētiskiem piemaisījumiem pilda mikrobu necaurlaidību daudz augstākā līmenī, nekā, piemēram, neilona vai poliestera līdzvērtīgi izstrādājumi.

foto: PA
Izvēlieties šalles un lakatus no dabīgiem materiāliem

Sintētiskie materiāli ar ķīmiskiem piejaukumiem neļauj pienācīgi elpot ādai, pastiprina svīšanu , kā arī ilgstošāk saglabā mikrobiem pateicīgu vidi.

foto: ddp/ INSTAR / Vida Press

Šalle un lakats kā sejas maskas alternatīva

gallery icon
21