foto: Juris Rozenbergs
Jarina Perepeļica iedvesmo ar veselīgiem un gardiem ēdieniem, kuri nav īstas kaloriju bumbas
2020. gada 10. marts, 06:09

Jarina Perepeļica iedvesmo ar veselīgiem un gardiem ēdieniem, kuri nav īstas kaloriju bumbas

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Sākoties jaunam gadam, sev dodam dažādus solījumus, un viens no biežākajiem – sākt ēst veselīgi. Žurnālistes Jarinas Perepeļicas pieredze, pievēršoties veselīgas ēšanas principiem, ir apbrīnas vērta – no viņas var gan mācīties, gan iedvesmoties, gan gatavot pēc viņas piemēra.

foto: Juris Rozenbergs

Jarina savu radīto veselīgo ēdienu receptes ir apkopojusi pavārgrāmatā "Bezgrēka našķi". Viņas grāmata aicina nebaidīties no eksperimentiem virtuvē, gūt jaunu pieredzi gatavojot un baudīt patiesi garšīgus un veselīgus ēdienus.

Jarina nāk no ukraiņu ģimenes, kurā ēdiena gatavošanai vienmēr bijusi liela nozīme – ēst tika taisīts daudz un ļoti garšīgi. Gan ikdienā, gan svētkos galds vienmēr tika klāts bagātīgi, un ēdiens bija daudzveidīgs un barojošs. Vecmāmiņas ietekmē Jarinai jau bērnībā patika gatavošanas process – sākot no pārtikas sagatavošanas darbiem, līdz pat ēdiena dekorēšanai.

Viņai nekad neapnika knibināties ar sīkumiem, jo bija svarīgi, lai ēdiens ir ne tikai garšīgs, bet arī vizuāli pievilcīgs. Vecmāmiņa Jarinai iemācīja gatavot ļoti daudzus ukraiņu virtuves klasiskos ēdienus. Viņa atceras, ka gatavošanas procesu apvija tradīcijas un tas bija patiesi aizraujošs. Pats mīļākais vecmāmiņas gatavotais ēdiens, kas Jarinai līdz pat šodienai saistās ar bērnības garšu, bija vareņiki ar ķiršiem.

Lai arī klasiskie ukraiņu ēdieni ir ļoti garšīgi, to gatavošana ir laikietilpīga un šajos ēdienos tiek izmantoti daudzi neveselīgi produkti. Vienā brīdī Jarina saprata, ka jāsāk ēst veselīgāk, un tieši tajā laikā atklājās, ka veselības dēļ viņai nav ieteicams ēst baltos miltus, olas un produktus, kas satur laktozi.

Veselīgo ēdienu receptes Jarina sākumā meklēja internetā, bet ātri vien saprata, ka zem vārda veselīgs bieži vien slēpjas ēdieni, kuros baltie milti vai cukurs aizstāti ar citiem, it kā veselīgiem produktiem, taču krietni pārsniedz ieteicamās dienas devas.

“Daudzās receptēs tiek piedāvāts gatavot siera kūku no 500 gramiem Indijas riekstu, bet cilvēkam dienā ieteicami ir tikai 30 grami riekstu. Lai šādu kūku nosauktu par veselīgu, drīkst apēst tikai konfektes izmēra gabaliņu, jo, apēdot vairāk, tā būs īsta kaloriju bumba,” paskaidro veselīgo ēdienu piekritēja. Jo vairāk Jarina pētīja receptes, jo radās lielāka interese par veselīgās ēšanas principiem. Viņa daudz lasīja un mācījās par to, kā pareizi aprēķināt dienas devas, kā veidot produktu salikumus, lai rezultāts būtu garīgs un veselīgs.

“Tas mani tik ļoti ieinteresēja un iedvesmoja! Jo vairāk es zināju, jo skaidrāk sapratu, ka nekur neatradīšu receptes, kas būtu piemērotas tieši man un ka man tās būs jāizveido pašai,” veselīgo ēdienu recepšu tapšanas sākumposmu atminas Jarina.

Gatavojot ēst, Jarina sev vienmēr pajautā, vai konkrēto produktu salikumu ir gatava ēst. Daudzi pašlaik populārie produktu salikumi viņai šķiet jocīgi un nesavienojami, piemēram, cukīni un šokolādes kēkss, lēcu vai turku zirņu braunijs. “Es neēstu sarīvētus turku zirņus vai sarīvētu cukīni, kam pa virsu būtu pārkaisīta šokolāde, tāpēc izvēlos tikai tādu produktu salikumu, kas man ir saprotams un pieņemams,” ēšanas principus skaidro Jarina.

foto: Juris Rozenbergs

Ēdot veselīgi, Jarina saprata, ka ir tīras produktu garšas piekritēja: “Man patīk, kā garšo griķi, brokoļi, cukīni, un nav nepieciešams pievienot milzum daudz dažādu garšas pastiprinātāju, lai nomāktu produkta īsto garšu.” Jarina nenoliedz, ka viņai garšo saldumi un retu reizi viņa atļaujas apēst kādu tumšās šokolādes gabaliņu. Bet, eksperimentējot virtuvē, pavārgrāmatas autorei ir izdevies atrast veidu, kā ar ēdiena vizuālo izskatu apmānīt garšas kārpiņas.

“Zaļo griķu un cukīni vafeles (recepti meklē Jarinas grāmatā – Red.), iespējams, formas dēļ, man spēj aizvietot kādu saldu našķi, piemēram, medusmaizi. Tā ir tāda psiholoģiska paspēlēšanās ar savu prātu, un man tas patīk,” ar pārsteidzošo atklājumu palepojas Jarina.

Veselīgo recepšu autorei ir ļoti svarīgi, lai ēdiena gatavošana aizņemtu pēc iespējas mazāk laika, tāpēc viņa virtuvē izmanto dažādas palīgierīces – vafeļu pannu, cepeškrāsni, blenderi... Nesen Jarina 20 minūtes gatavojusi salātus – tas šķitis ļoti ilgi, jo pieradusi pie ātri pagatavojamiem ēdieniem. Tāpēc, ja kāds saka, ka viņam nav laika no rīta cept maizi, Jarina protestē, ka putras vārīšana prasa vairāk laika un uzmanības nekā maizes cepšana. “Mans rīts izskatās šādi – es pieceļos, dodos uz virtuvi un blenderī līdz mīklas konsistencei samaļu maizes sastāvdaļas, mīklu ielieku formā un ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc 30–40 minūtēm, kuru laikā esmu sakopusi sevi dienai, man ir gatava silta veselīga maizīte,” ātras gatavošanas viltībā dalās recepšu autore.

Jarinas radīto unikālo recepšu krājās arvien vairāk, un ar veselīgām maltītēm regulāri tika cienāti draugi, kuri arvien biežāk norādīja, ka ēdienu receptes nedrīkst paturēt tikai pie sevis. “Draugi un paziņas teica, ka par manām receptēm ir jārunā, ka nebūtu godīgi, ja citi nezinātu, ka var ēst tik garšīgi un veselīgi. Pēc profesijas esmu žurnāliste, tāpēc mudināja rakstīt pavārgrāmatu. Draugu teiktajā ieklausījos, un nesen tika izdota mana izlolotā recepšu grāmata "Bezgrēka našķi",” ar lepnumu saka Jarina.

foto: Publicitātes foto

Pārsteidzošākais atklājums – auzu pārslas

Auzu pārslas kopš bērnības Jarinai asociējās ar šķidru, staipīgu, ne sevišķi garšīgu ķīseļveidīgu putru, bet viss mainījās, kad viņa pārslas sāka gatavot tāpat kā rīsus un griķus, lai katrs graudiņš ir atsevišķi, lai nepazūd struktūra. “Sapratu, ka auzu pārslas ir garšīgas. Tām klāt neleju pat pienu, bet pielieku nerafinētu kokosriekstu eļļu,” stāsta Jarina. Kad pirmo reizi pagaršojusi šādi gatavotas auzu pārslas, sapratusi, ka visu mūžu ir ēdusi tās nepareizi. Atklājot auzu pārslas, Jarina arvien vairāk sāka tās izmantot savās receptēs. Pārsteigums bijis par to, cik daudzveidīgi var pagatavot 6–7 karotes auzu pārslu, ko parasti viens cilvēks apēd brokastu putrā. Jarina ievērojusi, ka, izmantojot auzu pārslas citādas struktūras ēdienos – nevis ierasajā brokastu putrā –, tās daudz ātrāk rada sāta sajūtu. “Kad ar ēdieniem cienāju savus draugus un ģimenes locekļus, bieži dzirdu: “O, esmu jau pārēdies, vairāk nevaru!”, un tad es saku, ka apēstas tikai pāris karotes auzu putras,” pasmaida Jarina.

Lūk, viņas auzu pārslu ēdienu receptes.

Nākamā lapa: Auzu pārslu un hurmas pīrāgs