foto: Francis Belte/ LTV
Tukumā sirsnīgā gaisotnē nosvin pirmizrādi LTV filmai par dzejnieci Māru Zālīti
2019. gada 17. novembris, 13:22

Tukumā sirsnīgā gaisotnē nosvin pirmizrādi LTV filmai par dzejnieci Māru Zālīti

Jauns.lv

Sestdienas, 16. novembra, pēcpusdienā, klāt esot filmas galvenajai varonei, uzņemšanas komandai, rakstnieces ģimenei, draugiem, domubiedriem un Tukuma iedzīvotājiem, Tukuma kultūras namā aizvadīta Latvijas Televīzijas dokumentālās filmas “Māras pusē. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte” pirmizrāde. Režisore Zita Kaminska un scenārija autore Ilze Strenga dokumentējušas Māras dzīvi viena gada laikā, esot viņai blakus un ieskatoties viņas ikdienā.

Pirmizrādi atklāja filmas galvenās varones un radošās komandas uzruna. Māra Zālīte sanākušajiem atklāja, ka šī ir pirmā reize, kad viņa kādu žurnālistu ielaidusi tik tuvu privātajā telpā – līdz šim nevienam nav bijusi iespēja tik tuvu ielūkoties Māras ģimenes vidē un ieraudzīt viņu savā vissargātākajā un mīļākajā vidē.

Tomēr, kā uzsvēra gan pati Māra, gan filmas uzņemšanas komanda – stāsts nav par privātumu vai tā pārkāpšanu. Tāpat – tas nav klasisks biogrāfisks stāsts. “Tie ir atplaiksnījumi un zibšņi no Māras dzīves šajā radīšanas laikā,” stāstu raksturoja filmas scenārija autore Ilze Strenga. Režisore Zita Kaminska norādīja, ka, lai uzņemtu tādu filmu, kāda radīta, gan galvenajam varonim, gan viņa ģimenei ir jāizkāpj no komforta zonas un jāuzticas.

Filmas "Māras pusē. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte" pirmizrāde

gallery icon
51

“Mēs gribējām radīt patiesu filmu par cilvēku – gan ar viņa priekiem, sāpēm, šaubām, uzdrīkstēšanos, arī tādu mazu velniņu iekšā, kas kaitina sumpurni,” norādīja Zita. Māra Zālīte uzrunu teica svētku nedēļas noskaņās – viņa aicināja novērtēt to, kas mums ir šodien, un izprast savas valsts brīvības un neatkarības vērtību. “Lolosim savu tēvzemi, centīsimies darīt, ko katrs varam, tās labā,” aicināja Māra.

“Paldies Dievam, ka mums ir šāda iespēja godāt un cienīt šī laika cilvēkus. Tā ir vislabākā iespēja, ko mums dod sabiedriskā televīzija. Tas ir tik, tik ļoti nozīmīgi!” gandarījumu par iespēju veidot filmu par Māru Zālīti savā uzrunā pauda Ilze Strenga.
 
Māra Zālīte daudziem ir simbols – Atmodas un atgūtas brīvības, inteliģences un ideālu. Viņa ir daudz runājusi par citiem, vērtējusi un spriedusi par procesiem, viņa rakstījusi par to, kas viņu veidojis, tomēr par to, kāda ir Māra Zālīte ikdienā un kā ir tur – Māras pusē, runāts ir maz.

Filmas veidotājus vilināja iespēja ieraudzīt dzejnieci tuvu – dokumentēt mirklī, kad rodas dzejolis. Dzejniece filmā atklāj, kādas sajūtas viņai raisa simboliskais pienākums būt sabiedrības modinātājai. Tāpat Māra ļauj ieskatīties gan viņas teātra sajūtās un domās, gan atklāj savu “bestselleru” – grāmatu “Pieci pirksti” un “Paradīzes putni” – tapšanas stāstus. Viņas pienākums bija uzrakstīt saviem mazbērniem par dzimtas piedzīvoto izsūtījumā Sibīrijā.

Ģimene ir arī rakstnieces miers un spēks, un iespēja diskutēt ar lielajiem bērniem vai rotaļāties ar mazbērniem ir Māras oāze. Filmā sajūtams gan Māras Zālītes viedums, gan spēku, gan arī sievišķība un emocionālais trauslums. Tajā pašā laikā filma ir arī atgādinājums turēties pie pamatvērtībām – ģimenes, tautas, savas valsts.

Latvijas Televīzijas dokumentālo filmu veidojusi režisore Zita Kaminska, scenārija autore Ilze Strenga, operatori Aldis Šēnbergs, Jānis Dzilna un Normunds Pavlovskis, montāža – Ģirts Ģērmanis, skaņu režija – Diāna Pāvilsone. Producenti – Ieva Rozentāle, Artis Dobrovoļskis. 

Filmas televīzijas pirmizrāde – 18. novembrī plkst. 21.20 LTV1 un REPLAY.lv.