Mātes piens uzlabo bērna intelektu
Jāatceras, ka pirmajā dzīves gadā saņemtais uzturs ir gluži kā materiāls, no kura lielā mērā tiek būvēts tālākais dzīves pamats.
Bērni
2015. gada 4. decembris, 11:34

Mātes piens uzlabo bērna intelektu

Jauns.lv

Pierādīts, ka bērni, kuri vismaz līdz pusgada vecumam tiek baroti ar mātes pienu, savu intelektuālo potenciālu izmanto labāk. Konsultē Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga.

Par spīti arvien jauniem izgudrojumiem, nekas labāks par mātes pienu līdz šim tā arī nav ne atklāts, ne izgudrots. UNICEF (Apvienoto nāciju bērnu fonds) ir aktualizējis zinātniskus pētījumus, kas pierāda to, ka tie bērni, kas baroti ar mātes pienu, savu intelektuālo potenciālu izmanto labāk, nekā tie, kas baroti ar adaptētajiem maisījumiem. Pēdējie savu intelektuālo potenciālu izmanto apmēram par 90%, taču, ja mazulis barots ar vecāku pašu gatavotām putrām un atšķaidītu govs pienu, šis skaitlis, visticamāk, būtu vēl ievērojami zemāks. Kāpēc tā?

 Bērnam zarnu trakts aizņem ļoti lielu daļu no kopējā ķermeņa tilpuma. Pirmajā dzīves gadā zarnu garums dubultojas un ir ļoti svarīgi, lai tas nobriestu un nostiprinātos. Ir virkne vitamīnu un minerālvielu, kuru uzsūkšanās ir atkarīga no zarnu veselības stāvokļa un kas ietekmē arī smadzeņu attīstību. Tāpat ir vitamīni, kas paši veidojas zarnu traktā. Zarnu virsmai ir jābūt veselīgai — katrai bārkstiņai un krociņai ir savs uzdevums. Izpētīts, ka mātes pienā ir dažādas bioloģiskas vielas, kas veicina bērna zarnu attīstību. Turklāt mātes pienam ir tāda īpatnība, ka tas spēj pielāgot bērna ēdienu atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem — ja kļūst aukstāks, bērns vairāk ēdīs „dziļo” pienu, kurā ir vairāk taukvielu, ja būs karsts, bērniņš ēdīs biežāk, bet saņems „priekšējo” pienu, kurā ir mazāk kaloriju un tauku, bet vairāk ūdens. Ja bērnu ēdina ar adaptēto maisījumu, bērns katrreiz saņem vienādu pienu.

Daba ir gudrāka, nekā to spējam iedomāties. Viens piemērs. Parasti vecāki pārdzīvo, ka pirmajās dienās pēc dzemdībām jaunajai māmiņai piena ir maz un bērns nevar kārtīgi paēst. Bet arī tam ir sava jēga — mazulim šai laikā jāsaņem nelielu piena daudzumu, lai zarnas spētu sagatavoties savam lielajam darbam un organisms spētu pārkārtoties jaunajai dzīvei, atbrīvojoties no tagad jau liekā šķidruma starpšūnu telpā. Pie tam veselam un laikā dzimušam bērnam ir pietiekamas rezerves, lai šīs pirmās dienas izdzīvotu „bez raizēm”.

Mātes piens ir ļoti nozīmīgs arī cīņā ar dažādām infekcijām. Bērns piedzimst ar mammas antivielām, taču tās no organisma pamazām tiek izvadītas un jaunas tik veikli nerodas. Bet apkārtējā vidē mikrobi mainās. Pēc dzimšanas papildus aizsardzību bērns saņem tikai no mātes piena. UNICEF publicējis arī pētījumus, ka mātes piens bērna saslimšanu nākotnē ar cukura diabētu samazina četras reizes! Turklāt, ja mazuļa zarnu trakts ir vesels, viņš retāk cieš no dažādām alerģijām, vitamīni uzsūcas veiksmīgāk un arī smadzenes saņem vairāk nepieciešamo vielu.

Jāatceras, ka pirmajā dzīves gadā saņemtais uzturs ir gluži kā materiāls, no kura lielā mērā tiek būvēts tālākais dzīves pamats. Ne velti nereti izrādās, ka cilvēki, kas bieži slimo, agrīnā vecumā nav saņēmuši mātes pienu. Tas mēdz atstāt sekas uz visu dzīvi.

Ir dažādi iemesli, kāpēc sievietes nevarētu savu bērnu ēdināt ar krūti, taču par to vajadzētu cīnīties ar visiem „ragiem un nagiem”, jo tas ir tā vērts. Ja izdosies, māmiņa būs parūpējusies ne tikai par bērna fizisko, bet arī garīgo veselību.

Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock