3 karsti un smaržīgi dzērieni vēsiem ziemas vakariem
Ja gatavo karstos dzērienus ar alkoholu, jāatceras, ka alkoholisko piedevu pielej klāt tad, kad dzērienu vairs nevāra. Turpretī, ja ar alkoholiskajām piedevām grib vienīgi uzlabot dzēriena garšu un smaržu, bet grādus nevajag, tad tās var vārīt kopā ar citiem produktiem.
Ābolu dzēriens
Aromātisks dzēriens, kas lieliski silda gan alkoholiskajā, gan bezalkoholiskajā variantā. Ja vēlies, vari to papildināt ar putukrējuma cepurīti. No norādītā sastāvdaļu daudzuma var pagatavot 4 porcijas; gatavošana 20 minūtes.
Sastāvdaļas
1,5 l ābolu sulas
200 ml ābolu brendija vai kalvadosa (ja lieto alkoholu)
2 āboli
2 citroni
2 ēdk. šķidra medus
4 kardamona pogaļas
2 zvaigžņu anīsi
1. No citroniem izspied sulu. Nomizotus ābolus sagriez mazos gabaliņos, apslaki ar citronu sulu un samaisi. Pildi katlā un pievieno medu.
2. Ar naža spalu viegli saspaidi kardamonu kopā ar zvaigžņu anīsiem un pievieno āboliem. Pielej 400 ml ābolu sulas. Uz lēnas uguns uzvāri un turpini vārīt 5–7 minūtes.
3. Caur sietu pārlej citā katlā. Pielej atlikušo sulu (alkoholiskajā variantā arī brendiju vai kalvadosu) un uz mērenas uguns karsē aptuveni 5 minūtes, bet neuzvāri.
4. Ja vēlies, liec glāzē arī vārītos ābolus un pielej karsto dzērienu.
Dzērveņu dzēriens
Ja saglabājušās svaigas brūklenes, pēc šīs receptes var pagatavot arī brūkleņu dzērienu un pievienot dažas cukurotas cidoniju šķēlītes. No norādītā sastāvdaļu daudzuma var pagatavot 4 porcijas; gatavošana 20 minūtes.
250 ml dzērveņu sulas
100 ml ruma
100 ml ķiršu degvīna
300 g dzērveņu
400 ml verdoša ūdens
2 ēdk. cukura
2 kanēļa standziņas
citrona miziņa
1. Katlā uzvāri dzērveņu sulu ar cukuru. Ieber dzērvenes, pievieno kanēli un citrona miziņu un uz lēnas uguns pāris minūtes pavāri.
2. Noņem no uguns, pielej rumu un degvīnu un atstāj, lai 10 minūtes iestāvas.
3. Pielej verdošu ūdeni un salej glāzēs.
Kanēļa piens ar rumu
Ja pienu gatavo bērniem, ruma vietā izmanto ruma vai kādu citu esenci. No norādītā sastāvdaļu daudzuma var pagatavot 4 porcijas; gatavošana 10 minūtes.
800 ml piena
100 ml ruma
3 ēdk. šķidra medus
1 kanēļa standziņa
½ tējk. svaigi rīvēta muskatrieksta
malts kanēlis
1. Visus produktus, izņemot malto kanēli, pildi katliņā, samaisi un uzvāri.
2. Noņem no uguns, ļauj vēl 3–4 minūtes pastāvēt, tad salej glāzēs un pārkaisi ar maltu kanēli.