foto: Caters News Agency
Foto: unikāli bēniņos atrasti kadri rāda, kāda bija dzīve aiz dzelzs priekškara
Cita pasaule
2018. gada 6. aprīlis, 15:24

Foto: unikāli bēniņos atrasti kadri rāda, kāda bija dzīve aiz dzelzs priekškara

Jauns.lv

17 gadus pēc krievu fotogrāfes Mašas Ivašincovas nāves viņas radinieki bēniņos atraduši kastes ar fotofilmiņām, kurās glabājas 30 000 attēli no dzīves padomju laikā, aiz dzelzs priekškara.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiek vēstīts, ka Ivašincovas fotografēja bez mitas, taču savus darbus nekad nevienam nerādīja. Fotogrāfes meita Asja ilgi nevarēja sadzīvot ar domu, ka viņas māti mūžībā aizsaucis ļaundabīgs audzējs, tāpēc arī nevarēja saņemties izšķirot viņas mantas. 

Unikāli bēniņos atrasti kadri no dzīves aiz dzelzs priekškara

Unikāli bēniņos atrasti kadri no dzīves aiz dzelzs priekškara

gallery icon
21

2017. gada nogalē, 17 gadus pēc mātes nāves, viņa uzgāja kastes ar šīm vērtīgajām tā laikmeta liecībām, un dažas nolēma publicēt. 

Attēlus Ivašincova uzņēma ar "Leica" un "Rolleiflex" kamerām, un viņas fotoceļojums ved cauri 60., 70., un 80. gadiem, kas pavadīti izolācijā, aiz dzelzs priekškara.

"Protams, es zināju, ka mana māte visu laiku fotografē. Satriecošais ir tas, ka viņa nekad nerādīja savus darbus citiem, pat savai ģimenei nē," stāsta Asja Ivašincova-Melkumjana, kura kopā ar ģimenes locekļiem aizvien strādā pie filmiņu attīstīšanas un attēlu ieskenēšanas.

Šobrīd ģimenei nav plānu nedz veidot izstādi, nedz pārdot Mašas darbus, taču ir izveidojuši "Instagram" kontu, kur publicē šos attēlus.

"Es savā mātē redzu ģēniju, bet pati viņa sevī to neredzēja un nekad neļāva citiem redzēt, kas viņa patīesībā bija," stāsta meita.

Tēmas