Pavasaris ar gludām kājām
2009. gada 19. aprīlis, 15:19

Pavasaris ar gludām kājām

Jauns.lv

Zīda zeķēs un augstpapēžu kurpēs tērptām kājām nepiestāv liekais apmatojums.

Lai gan kardinālus jaunumus matiņu iznīcināšanas metodēs šī sezona nepiedāvā, tiek domāts par to, lai procedūras kļūtu mazāk sāpīgas un arī matiņi ataugtu lēnāk vai neataugtu vispār!

Ja izvēlies vaksāciju...

Vaksācija ar orientālo un cukura vasku joprojām ir aktualitātes virsotnē. No pārējiem vas­kiem tie atšķiras ar spēju pie­kļauties tik tuvu matiņa saknītei, ka procedūras laikā tiek izrauti pat vismazākie matiņi ar visu saknīti. Īpaši iecienīts orientālais vasks bikini zonā - nav jāsagai­da, kamēr vasks sacietēs - to pie­liek pie ādas un jau pēc dažām sekundēm ātri norauj. Turklāt gan cukura vasks, gan ari orien­tālais maigi attīra ādu no atmi­rušās raga kārtiņas, tādēļ līdz minimumam samazinās pro­blēmas ar ieaugušajiem mati­ņiem. Sava eksotiskā rakstura dēļ gan jārēķinās, ka procedūras ar šiem vaskiem būs nedaudz dārgākas. Taču arī mums jau ie­rasto vasku ražotāji domājuši, kā sāpīgo procedūru vērst patī­kamāku. Skaistumkopšanas pro­cedūru klāstā ienākuši vaski, kas smaržo pēc šokolādes, vaniļas vai kakao, vai arī ir krāsaini. Vasku ražotāji rūpējas, lai vak­sācija asociētos ne tikai ar sāpī­gām emocijām (jo matiņi tiek ātri izrauti), bet klients gūtu baudu no patīkamā aromāta vai krāsas.

Pirms procedūras ielāgo: iepriekšējā dienā (vai arī dažas stundas pirms proce­dūras) veic pīlingu. Lieti noderēs tas pats zināmais kafijas biezu­mu vai sasmalcināto auzu pār­slu skrubis. Arī turpmāk reizi nedēļā ieteicams pīlings, jo, vei­cot vaksāciju (it sevišķi, ja pro­cedūras laikā izmanto siltos vas­kus), kopā ar matiņu tiek no­ņemta arī ādas virsējā kārta. Tā­dēļ ar laiku tā kļūst biezāka, bet novārdzinātajam matiņam grū­tāk caur to izspraukties. Tas var ieaugt zem ādas, šādi veidojot nepatīkamus ādas iekaisumus.Ieaugušus matiņus gan labāk uzticēt profesionālim. Ievēro, lai vaksācija noritētu veiksmīgi, matiņi jāataudzē vismaz 4 līdz 5 milimetru garumā (izņēmums, ja dodies uz cukura vai orientā­lo vaksāciju). Pēc procedūras ie­teicams vismaz nedēļu vaksētu ādas zonu ieziest ar speciālu lī­dzekli, kas aizkavē matiņu at-augšanu, kā arī izvairīties no tie­šiem saules stariem. Tie var iz­raisīt pigmentācijas plankumus.

Ja izvēlies epilatoru...

Lai no liekā apmatojuma at­brīvotos pašas spēkiem, visvien­kāršākā un efektīvākā metode ir pašai savs epilators. Skujot mati­ņus ar skuvekli, tie ataug divu, trīs dienu laikā, tādēļ prasa lielu noņemšanos. Turklāt matiņi ir daudz biezāki un asāki. Turpretī ar vasku noraut spalviņas pati va­ri arī nesadūšoties - jo īpaši, ja vaksē sāpīgākās ķermeņa zonas: bikini, paduses, virslūpu. Matiņi ar epilatora palīdzību līdzīgi kā vaksācija tiek izrauti ar visu sak­nīti, tādēļ tie ataug tikai pēc trim vai četrām nedēļām. Diemžēl arī epilācija nav nesāpīga procedūra. Taču ražotāji ļoti pārdomājuši, kā procedūru padarīt mazāk sāpī­gu un vēl ērtāku. Nu jau gandrīz visu firmu epilatoru ražotāji pie­dāvā saviem klientiem epilatoru ar atsevišķu atsaldēšanas iekārtu, kas nomierina sakaitināto ādu. Jau pērn epilatoriem tika radīta pavisam jauna funkcija - neliela gaismiņa netālu no asajiem as­menīšiem. Tā apspīd epilējamo ādas virsmu, un ir vieglāk ierau­dzīt visus un raudzīties, lai tie vi­si tiktu izrauti. Epilatoru galviņai radīti mazāki asmenīši. Jārēķinās, ka procedūra būs ilgāka, toties mazāk sāpīga. Liels jauninājums epilatoru tirgū ir ierīce, kas dar­bojas arī bez elektrības. Epilato-ram ir akumulators, kuru uzlādē un tad var lietot kaut zaļā pļavā. Turklāt arī tīrīšana ir vienkāršā­ka - epilatora galviņu var no­mazgāt arī zem tekoša ūdens ka­mēr citiem epilatoriem tā jātīra ar speciālu birstīti. Tāpat ražotāji rūpējas, lai epilatoriem piešķirtu arvien smalkākas un sievišķīgākas formas. Jaunie epilatori pārsteidz ar krāsu daudzveidību - epilato­ru vidū ir gan sarkani un zaļi, gan fuksiju rozā un dzelteni. Pirms lietošanas ielāgo: arī matiņi, kas izrauti ar epilatoru, var ieaugt, tādēļ regu­lāri ir jāveic pīlings. Pirms epilāci-jas nedrīkst lietot ķermeņa kop­šanas krēmus tai ķermeņa zonai, kuru gribi epilēt. Lai āda ātrāk nomierinātos, pēc epilācijas to iezied ar atvēsinošu krēmu.

Ja izvēlies fotoepilāciju...

Jaunākās paaudzes aparāti pē­dējo gadu laikā pārspēj visus paš­laik zināmos fotoepilatorus, jo tos ir iespējams niansētāk pielā­got klienta ādas un matiņu krāsai. Tādēļ ar šī fotoepilatora palīdzī­bu var iznīcināt pat vissīkākos un gaišākos matiņus. Pateicoties aparāta galviņas lielumam, arī procedūras laiks ir krietni vien īsāks nekā fotoepilācijai ar citiem aparātiem. Piemēram, lai atbrī­votos no matiņiem bikini zonā, nepieciešamas apmēram 10 mi­nūtes, padusēs - piecas minūtes, bet kājām pietiks ar stundu. Melanīna šūnas, uz kurām iedarbo­jas fotoepilatora gaismas stars, absorbē aparāta doto gaismas enerģiju, un tā pārvēršas siltuma enerģijā, iznīcinot mata saknīti. Aparāta galviņa vienmēr ir vēsa, tādēļ procedūras laikā nav lieka kairinājuma. Tā kā matiņus ie­spējams iznīcināt tikai mata augšanas fāzē, jārēķinās ar vismaz trim fotoepilācijas procedūrām. Pirmajā tiks iznīcināti tie mati, kas bijuši augšanas fāzē, otrajā -tie, kas bija mata izkrišanas fāzē un ir sākuši augt, bet trešajā - tie, kas sākotnēji bijuši atpūtas fazē, tad izkrituši un nu atkal sākuši augt. Starp procedūrām ietei­cams ievērot sešu līdz septiņu nedēļu intervālu, lai matiņi pagūtu ataugt. Taču pārtraukumam nevajadzētu būt garākam par trim mēnešiem, jo tad grūti no­teikt, kurā stadijā atrodas matiņš, un būs jārēķinās ar lielāku proce­dūru skaitu. Tiesa, šī metode sa­līdzinoši ir visdārgākā, taču, ja parēķina, cik gadā izmaksā regu­lāri veikta vaksācija, tad fotoepilā-cija atmaksājas gada līdz trīs gadu laikā (atkarībā no apstrādājamās ādas zonas). Diemžēl jāņem vērā arī cilvē­ka ģenētika, tāpēc ne visiem iz­dosies matiņu pilnībā iznīcināt trīs procedūru laikā. Jo matiņš ir sirmāks un pūkaināks, jo proce­dūru skaits palielinās. Pēc tam par lieko apmatojumu varēsi ne­satraukties apmēram četrus ga­dus. Tā kā ikviens, gadiem ejot, pakļauts hormonālajām pārmai­ņām, kāds atsevišķs matiņš var ar laiku kaut kur izaugt. Taču to varēsi izraut ar pincetīti vai aiziet uz fotoepilācijas profilaksi. Pirms doties uz procedūru: ja esi izmantojusi ci­tas epilācijas metodes (izņemot skuvekli), uz fotoepilāciju ieteicams nākt pēc sešām nedēļām, kad matiņi jau atauguši. Lielākā procedūras priekšrocība, ka ma­tiņi nav jāataudzē. Līdzko redzi ataugam matiņus, vari tos uzreiz ar skuvekli noskūt, jo aparāta galviņai nav vajadzīgs saskatīt, kāds izskatās matiņš. Kad tā sa­skaras ar ādas virsmu, gaismas stari paši atrod mata saknīti, ko iznīcina. Pirms procedūras trīs nedēļas nav ieteicams arī sauļo­ties. Savukārt pēc procedūras ie­teicams lietot nomierinošus, an-tibakteriālus krēmus, kas vienlai­kus gan mitrina, gan ari nomie­rina un aizsargā ādu no iekaisu­ma. Taču, ja esi nolēmusi veikt fotoepilāciju, svarīgi zināt vienu priekšnoteikumu: pēc procedū­ras noteikti nevar sauļoties un ādu pakļaut tiešajiem saules sta­riem. Tā kā āda ir jutīgāka, uz tās var veidoties pigmentācijas lau­kumi. Tādēļ vasarā fotoepilāciju neiesaka izmantot.

Ja izvēlies lazerepilāciju...

Arī lāzerepilācijas aparāti ir ļoti attīstījušies. Tagad var koriģēt gan lāzera stara garumu, gan ari tā stiprumu, līdz minimumam sa­mazinot iespēju procedūras laikā apdedzināties vai nepanākt, ka matiņš tiek iznīcināts. Lāzerepilā­cijas aparāts palīdz atbrīvoties no apmatojuma uz visiem laikiem. Jaunā sistēma tiek vadīta ar dato­ru, kura plašais programmu klāsts ļauj klientam izvēlēties piemēro­tāko - ādas pigmenta attiecība pret matu pigmentu ir tikpat daudz­veidīga kā pirkstu nospiedumi, tā­pēc šī programma nodrošina efektīvu epilāciju. Arī lāzerepilāci-jai vajadzīgas vismaz trīs procedū­ras, jo matiņiem ir trīs augšanas fāzes. Virspusēji salīdzinot fotoe­pilāciju ar lazerepilāciju, lielas at­šķirības tām nav: abas sola, ka ma­tiņi tiks iznīcināti nesāpīgi un uz visiem laikiem. Arī ieteicamo pro­cedūru skaits un sagatavošanās pirms un pēc procedūras ir tādi paši. Taču ir pavisam atšķirīgi iz­mantojamie aparāti un process, kā tiek iznīcināts matiņš. Lāzerepilā-cijai ir fotomehāniska iedarbība, turpretī fotoepilācijai - fototer-miska iedarbība. Tas nozīmē, ka lāzera aparāts ar lāzera staru izsit matu no savas saknītes, tādēļ tas vairs neataug, bet ar fotoepilācijā, kur strādā ar siltuma enerģiju, tiek iznīcināta mata saknīte. Nav kon­krētas ieteikuma formulas, kas pa­rādītu, kura no šīm metodēm ir labāka. Tādēļ, pirms izvēlēties, aizej uz konsultāciju gan pie spe­ciālista, kas strādā ar fotoepilāciju, gan ari pie speciālista, kas strādā ar lazerepilāciju. Personīga saruna atvieglos izvēli. Pirms doties uz procedūru: vismaz sešas nedēļas neveic citas epilācijas metodes, izņemot skūšanu, jo matiņus pirms šīs procedūras ieteicams noskūt. Tāpat pirms un pēc pro­cedūras vismaz divas, trīs nedēļas nevajadzētu sauļoties, lai nevei­dotos pigmentu plankumi.

Kintija Bulava