Kā pirkt lidmašīnas biļeti internetā?
2009. gada 17. augusts, 12:30

Kā pirkt lidmašīnas biļeti internetā?

Jauns.lv

2 varianti, kā meklēt biļetes internetā

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­­

Pirmkārt, var skatīties konkrēto aviokompāniju lapās – tad  jāzina, no kuras pilsētas vēlies lidot, uz kurieni tu vēlies lidot un tad vienkārši ievadīt šo informāciju aviokompānijas meklēšanas serverī. Šis ceļš gan ir laikietilpīgs, bet pieredze rāda, ka vislabāko cenu parasti var sasniegt tieši meklējot konkrētajās lapās. Ja tu nezini, kādas aviokompānijas piedāvā lidot uz konkrēto pilsētu, valsti, tad vislabākais variants ir vienkārši ievadīt, piemēram, “flights to venice” vai „cheap flights to Venice from Riga” Google vai Yahoo, un tad jau varianti tiks atlasīti. Meklējot Google vai citās šāda rakstura lapās noderīgi ir tikai apmēram pirmie 10 līdz 15 varianti. Ja interesē tieši lētās aviokompānijas, tad vislabākās ir šādas – easyjet, ryanair, bmibaby, opodo, klm, ba, airbaltic.

Otrs variants - meklēt speciālajās lapās, kuras apvieno dažādu aviokompāniju informāciju par to piedāvātajiem lidojumiem. Viena no vislabākajām lapām, kurā iekļautas arī lētās aviokompānijas ir www.skyscanner.com. Vērts ielūkoties arī www.lastminute.com un  www.expedia.com .

Vissvarīgākais ir zināt, ko tu vari vai nevari darīt:

•    Vai tu vari mainīt lidojuma datumu,  teiksim, plus vai mīnus 3 -5 dienas. Parasti lētāki lidojumi tiek piedāvāti nedēļas vidū, tev jāzina, piemēram, vai vari lidot no trešdienas līdz trešdienai. Gandrīz visas mājaslapas piedāvā iespēju variēt ar datumu meklēšanas serverī (piemēram, skyscanner var pat izvēlēties visu mēnesi vai pat visu gadu un tiks uzzīmēts grafiks, kas uzrādīs cenas katra mēneša dienā vai vidējo cenu katra gada mēnesī, tas dod iespēju tev redzēt cenu izmaiņas.

•    Dažkārt izdodas piemeklēt ļoti lētus lidojumus, ja vari lidot ar pārsēšanos. Šeit ir runa ne tikai par tranzīta lidojumiem, kuros bagāža tiek automātiski pārvietota un tev tikai vajag sagaidīt nākamo lidojumu, bet arī par iespēju pirkt katru ceļojuma daļu atsevišķi. Atceries: ja ceļo šādā veidā – pirmkārt, tas aizņems lielāko dienas daļu – piemēram, divarpus stundu vietā tas var aizņemt desmit stundas, jo būs jāgaida nākamais lidojums līdz pat 6 -7 stundām, otrkārt, noteikti jāatstāj vismaz 4 stundas starp lidojumiem un jāņem vērā, ka pirmās lidmašīnas nokavēšanās gadījumā, vari nepaspēt uz otro lidojumu. Tā kā otrais lidojums ir nopirkts kā atsevišķs lidojums nevis kā tranzīta lidojums, jārēķinās, ka kavēta reisa gadījumā nevarēsi atgūt savu naudu. Parasti gan aviokompāniju darbinieki cenšas izpalīdzēt, bet viņiem nav pienākuma atgriezt zaudēto naudu. Treškārt, ceļojot šādā veidā vislabāk to darīt ar rokas bagāžu, jo tas ietaupīs laiku.

Vēl dažas lietas, kuras ir vērts atcerēties:

Pirms iegādājies biļetes, uzzini, vai uzrādītā cena iekļauj nodokļus un citas izmaksas. Nodokļi pieaugušajiem parasti ir vismaz  15 – 25 lati, bet tie var būt pat 150 lati.

Citas izmaksas: var nākties maksāt par piereģistrēšanās lidojumam internetā jeb 

check in

(ES pilsoņiem ceļojot pa ES valstīm par check in nav jāmaksā; šeit gan ir vairāki ierobežojumi - jūs ceļojat bez bērniem un bez lielas bagāžas; un drukājot savu iekāpšanas karti, atcerieties, ka noteikti vajadzīgs svītru kods.) Parasti tas maksā no 1.50-2.50 Ls;

Bagāža – noteikti pārbaudiet, cik somas un cik lielas somas jūs varat ņemt līdzi lidmašīnā (rokas bagāža) un cik somas jūs varat nodot lielajā bagāžā,  kāds svars utt., parasti par nododamo bagāžu ir jāmaksā no 5 -15 Ls;

Maksājuma kartes lietošanas izmaksas norēķinoties par biļeti

- parasti no 1.50 līdz 10.00 Ls, skatoties kādu karti izmanto; vislētāk ir izmantot debetkartes, visdārgāk - kredītkartes.    

Iegādājoties biļetes, noteikti pārbaudi pareizo vārdu un uzvārdu, jo īpaši, ja pērc biļetes draugiem, jo par vārdu maiņu un citam izmaiņām biļetē ir jāmaksā un  tas parasti ir diezgan dārgs pasākums: 7-20 Ls.

Ja zināt, kad vēlaties ceļot, biļetes var sākt meklēt jau pusgadu iepriekš, bet es ieteiktu tās pirkt vienīgi tad, ja pieejams ļoti labs variantu. Reizēm aviokompānijas rīko izpārdošanas tāpēc labāk regulāri skatīties un pārbaudīt dažādus variantus, bet pirkt biļetes ne vēlāk kā 3 mēnešus pirms brauciena.

Mēģini iegādāties biļetes, kad ir klusais laiks, piemēram, uzreiz pēc Ziemassvētkiem vai gada sākumā, jo aviokompānijas, tad būs vislielākās atlaides. Vasarā biļetes ir līdz pat 70% dārgākas nekā ziemas vai rudens mēnešos.

Lidojot ar lētajām aviokompānijām, vienmēr pārbaudi, kur atrodas lidosta, uz kuru tu lido un kā var nokļūt uz vajadzīgo pilsētu. Gandrīz visām lidostām ir savas mājas lapas, vienkārši ievadi Google lidostas nosaukumu, ieej mājas lapā un pārbaudi transporta iespējas, to laikus un biežumu. Ja nevari šo informāciju atrast internetā, to vienmēr var pajautāt viesnīcas administrācijai, kurā jūs apmetīsieties, vai arī zvanīt uz aviokompāniju un jautāt viņiem.

Lētās aviokompānijas parasti lido uz nomaļākām lidostām, no kurām taksometra izmaksas var būt ļoti augstas. Ja lidojuma laikā tiek piedāvātas autobusa biļetes uz tuvāko pilsētu un tas ir tavs gala punkts, noteikti izmanto izdevību un nopērc biļeti lidojuma laikā. Parasti aviokompānijām ir noslēgts speciāls atlaižu līgums ar autobusu kompāniju un jūs varat ietaupīt pāris latus, kā arī šie autobusi parasti ir piesaistīti aviokompānijas ielidošanas laikiem.

Līva Leišavniece/Foto: Bulls Press