Adījumi joprojām modē. Padomi, kā tos kopt
2011. gada 11. februāris, 10:44

Adījumi joprojām modē. Padomi, kā tos kopt

Jauns.lv

Kā kopt šosezon modē aktuālos apjomīgos, rakstainos un pūkainos adījumus? Daži „NE” par tavām attiecībām ar adījumiem: kā tos vislabāk mazgāt, žāvēt un gludināt.

NEkar vaļīgi adītu jaciņu uz pleciņiem: tu riskē izstaipīt apģērba piedurknes pat tā, ka pēc jakas uzvilkšanas varēsi tās apsiet sev ap vidukli.  Labāk būtu adījumu salocītu turēt skapī.

NEgludini adījumu viskarstākajā režīmā no labās puses: var gadīties, ka glītās pīnes kļūst bezformīgas, plakanas un adījums vēl arī nejauši tiek uzspīdināts. Adījumus gludina no kreisās puses tādā temperatūrā, kāda ieteikta kopšanas pamācībā, iešūtajā apģērba sānu vīlē. Parasti jāizvēlas vidēji karstu gludekli tvaika režīmā. Pārdomā, vai adījumu tiešām vajag gludināt, īpaši, ja tas ir raupjš un apjomīgs.

NEmazgā adītas lietas karstā ūdenī, lietojot mazgāšanas līdzekļus ar balinātāju. Ar katru nākamo mazgāšanas reizi jaciņa var sarauties mazāka un beigās derēt tavam bērnības rotaļu lāčukam. Adījumiem nav piemērots arī veļas pulveris, jo tā daļiņas neizžķīstot ūdenī, var salipināt pavediena pūkaino struktūru. Piemēroti ir šķidrie vai gēla konsistences mazgāšanas līdzekļi un zema mazgāšanas temperatūra. Veļasmašīnā jāizvēlas īpašais režīms vilnai un smalkam apģērbam. Bet varbūt jaciņu saudzīgi izmazgāt ar rokām? Traipus no adījuma var izņemt arī ar veļasziepēm, tikai svarīgi tās rūpīgi izskalot, un, lai adījums kļūtu maigs un mīksts, jāizskalo ar etiķi viegli paskābinātā ūdenī.

NEliec adījumu centrifūgā un, mazgājot ar rokām, neizgriez to kā grīdas drānu: pavedienu šķiedra var satrūkt vai deformēties, maigās pūkas – saspiesties un par nolūzt. Lieko ūdeni no adījuma nospiež ar rokām un susina, ietītu dvielī vai palagā.

NEžāvē adījumu uz veļas auklas vai pārliktu pleciņiem. Apģērbs jāžāvē horizontāli. Nekad nežāvē adījumu saulē.

NElieto speciālos mehāniskos vai elektriskos savēlumu noņēmējus, ja adījums ir vaļīgs un dzija – smalka: ar ierīci var izraustīt neglītas cilpas. Velšanās un pūkošanās ir dabiska dzijas īpašība. Bumbuļus var nolasīt ar rokām.

Konsultēja tekstilrestauratore Dace Tapiņa

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock