Profesors stāsta, kā jutās, kad divi palaidņi BBC intervijas laikā sarīkoja traci. VIDEO
Bērni
2017. gada 15. marts, 11:54

Profesors stāsta, kā jutās, kad divi palaidņi BBC intervijas laikā sarīkoja traci. VIDEO

Jauns.lv

Profesors Roberts Kellijs, kura intervija pagājušajā nedēļā kļuva par interneta hitu, vēlreiz atgriezies pie "Skype" kameras, taču šoreiz ar abiem palaidņiem un sievu Jungu Kimu. 

Viņš stāsta, ka, sniedzot interviju BBC, istabā ienākušo bērnu savā monitorā pamanīja uzreiz. Viņš cerējis, ka sieva pamanīs notikušo un ātri aizvedīs bērnu prom. Kad meita pienākusi pavisam tuvu, Kellijs ar roku mēģinājis pabīdīt mazuli aiz krēsla, cerot, ka meita apsēdīsies un vienkārši palasīs grāmatu. Kellijs atzīst, ka, istabā ienākot deviņus mēnešus vecajam dēlam, viņš saprata, ka neko lietas labā vairs nevar darīt, vien saglabāt mieru. 

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka par lielāko interneta hitu pagājušajā nedēļā kļuva kāds video, kurā politikas zinātņu profesors Kellijs sniedz komentārus par gāzto Dienvidkorejas prezidenti Paku Gunhji, līdz viņa kabinetā ieskrien bērns, kam seko mazulis staigulītī. Mirkli kabinetā kā bulta iešaujas arī Kellija satrauktā sieva, kura mēģina bērnus savākt, aizvest prom un ļaut tētim darīt darbus. 

Kā tas notika?

Diskusijas par rasismu

Kellija intervija ne tikai kļuva par vispasaules interneta hitu, bet arī izraisīja niknas debates cilvēku starpā. Daudzus satrauca fakts, ka cilvēki istabā ieskrējušo sievieti automātiski uzskatīja par aukli. 

Ieraugot panikas pārņemto sievieti, interneta lietotāji automātiski pieņēma, ka viņa ir algota darbiniece - aukle vai kalpone. Tā viņa nosaukta arī dažos medijos, kuru darbinieki, balstoties uz video, automātiski pieņēma, ka viņa ir auklīte. Kā vēstī "Guardian", atsevišķos medijos šī ziņa vēlāk labota, norādot, ka video redzamā dāma tomēr ir profesora sieva. 

"Vai mēs tiešām aizvien 2017.gadā tik atklāti stereotipizējam? Redzam aziāti baltādainā vīrieša mājā ar bērniem un pie sevis nodomājam: "Jā, tā ir auklīte. Uzrakstīšu tvītu virkni, kur saukšu viņu par auklīti tā, it kā tas būtu fakts," rakstīja izdevuma "Romper" autore Džena Makgvaira. 

Pat tad, kad kāds interneta lietotājs atrada Kellija tvītu no 2012.gada, kur viņš ar šo pašu dienvidkorejieti dodas uz vēlēšanu iecirkni, sakot, ka tikko kopā ar sievu ir nobalsojis, cilvēki turpināja spekulēt par šo tematu, pieminot faktu, ka sieviete video izskatījās ļoti satraukta, jo baiļojās zaudēt darbu. 

Par šo tēmu izteicās arī grāmatas "Bad Feminist" autore Roksana Geja, sakot: "Viens no šodienas jautrākajiem un šarmantākajiem video atklāja man, ka mums ir daudz vairāk darba, nekā es jelkad biju iedomājusies." Kāds cits interneta lietotājs viņai atbildēja: "Domāju, ka tas ir saprotams pieņēmums. Viņa izskatās jaunāka, nekā tas čalis, un izskatās, ka viņai un bērniem ir atšķirīgas tautības." Geja uz to atbildēja: "Tas ir saprotams pieņēmums tikai tad, ja tu esi rasists."

Vairāki autori, kuri par to izteicās medijos, norādīja, ka cilvēki Kimas kundzi uzskatīja par aukli vai kalponi, balstoties rasu stereotipos par Āzijas sieviešu lomu sabiedrībā. "Valda stereotips, ka Āzijas sievietes ir iztapīgas, kūtras un tādas, kas izpilda pakalpojumus. Cilvēki pāragri nonāca pie šāda secinājuma," ASV medijos skaidroja blogeris Fils Ju. 

Tikmēr, runājot par pašu video redzamo notikumu, Kellija māte Elēna pastāstīja, ka, visticamāk, četrus gadus vecā Mariona un deviņus mēnešus vecais Džeimss nosprieda, ka tētis "Skype" runā ar viņu vecvecākiem. "Roberts parasti zvana mums caur "Skype" no sava ofisa mājās, kur arī notika intervija. Bērni droši vien izdzirdēja balsis un domāja, ka tie esam mēs. Tas ir jautri," viņa sacīja. 


Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums, Video: Reuters