Silakaktiņu ģimene gatavo siļķu mērci un spinātu salātus
2012. gada 17. aprīlis, 12:14

Silakaktiņu ģimene gatavo siļķu mērci un spinātu salātus

Jauns.lv

Kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa un aktieris un režisors Gundars Silakaktiņš mājīgi šaurajā Mežciema virtuvē gatavo divus iecienītus ēdienus, ar kuriem paši mielojas lielākoties vasaras atvaļinājumā.

Ar kulinārajiem brīnumiem neaizraujas

Ikdienā gatavot Silakaktiņiem sanāk diezgan maz. No rītiem ģimene iecienījusi putras, jo Silakaktiņiem aug divas meitas – sešgadīgā Madlēna un desmitgadīgā Justīne. Pusdienas visi paēd ārpus mājas. Taču vakaros noteikti kaut kas tiek gatavots un lielākoties – ar veģetāru piesitienu, jo Madlēna un Justīne tā vēlas. Viņu iecienītākās vakariņas ir makaroni vai griķi ar salātiem.

Aktuālie darbi starp ēdienreizēm

Pašlaik aktuālākais notikums Jurates un Gundara darbā ir Dirty Deal Teatro izrāde Kapuces, kura pirmizrādi piedzīvoja 30. martā. Gundars tai ir režisors, Jurate – kostīmu māksliniece. Izrādē spēlē Baiba Geķe un Dainis Grūbe. Vēl Gundaram nozīmīgs nesen apstiprināts dublāžas režisora darbs SDI. Patlaban rit darbs pie jaunās animācijas filmas Brave, kas Latvijā būs skatāma jūnijā. Savukārt Jurate paralēli gatavojas izrādei Džons Neilands, kuras pirmizrāde būs 10. jūnijā. Starp citu, Džona Neilanda režisora asistents ir Gundars.

Lielākā gatavošana – vasarā

Silakaktiņu ģimenē lielākā ēst gatavošana saistās ar vasaras vidu – jūliju, kad visi mēnesi dzīvo vasarnīcā pie Miķeļbākas Kurzemes jūrmalā. „Tad vairāk atvēlam laiku kulinārijas brīnumiem un labiem vīniem. Kad sabrauc ap 20 ciemiņu: manas draudzenes, Gundara māsas, kolēģi, bijušie kursabiedri, zinām, kā visus viesus paēdināt,” stāsta Jurate. "Stellai piedāvātās receptes tiekot bieži gatavotas Miķeļbākā.

Gundars stāsta, ka viņš īpaši daudz recepšu nezinot. „Tas laikam tāpēc, ka augu piecu bērnu ģimenē, kur lielākoties ēdām makaronus, rīsus un ceptus kartupeļus. Pats bērnībā iemācījos cept olā samērcētu baltmaizi, ko ēdu ar skābo krējumu un cukuru.” Toties, kā saka Jurate, Gundars ir labs izpildītājs – griež, mizo, kapā... Abi atceras gadījumu, kad Gundars kopā ar vēl pieciem vīriem Miķeļbākā pierīvējis pilnu mutes bļodu ar kartupeļiem, ko Jurate ar Gundara māsu pēc tam cepušas pankūkās. Ēdāju bijis gana.

Siļķu mērce. Recepte

Sena un pārbaudīta recepte, kas nākusi no Jurates mammas, varbūt pat – vecmammas. Pie dūšas iet gan ziemas periodā, gan karstā vasarā, kad Miķeļbākā sabrauc radi un draugi un karstuma dēļ ēstgriba stipri mazinājusies. Mērci ēd kopā ar vārītiem kartupeļiem. Silakaktiņi stāsta, ka šī ēdiena gatavošana ir arī laba laika ekonomija – kamēr kartupeļi vārās, var gatavot mērci.

Vajadzīgs:

•sālīti gurķi

•svaigi gurķi

•siļķu rolmopši

•sīpols

•skābs krējums

•kefīrs

•citronpipari

Sastāvdaļu daudzumu var variēt atkarībā no tā, kā labāk garšo. Visas sastāvdaļas sagriež līdzīgos gabaliņos. Atsevišķā trauciņā sajauc kefīru, skābo krējumu un citronpiparus. Pievieno pārējām sastāvdaļām. Pārkaisa ar sīpollokiem.

Spināti ar zemenēm un apelsīnu mērci. Recepte

Recepti Jurate atvedusi no ASV, kur viņa trīs gadus mācījās Ziemeļkarolīnas universitātē. Turienes vienīgie pazīstamie cilvēki Juratei iemācīja iemīlēt spinātus, tāpēc Silakaktiņi tos ēd visu gadu un visdažādākajās kombinācijās – uz maizītēm, salātos un omletēs. Šo salātu būtisks pluss – tie garšo arī bērniem.

Vajadzīgs:

•spināti

•zemenes

•valriekstu eļļa

•svaigi spiesta apelsīnu sula

•saulespuķu sēklas

Spinātus saplucina, zemenes sagriež. No apelsīna izspiež sulu un sajauc ar valriekstu eļļu. Visu samaisa (vislabāk ar rokām). Salātiem pārkaisa saulespuķu sēkliņas.


Laura Jansone, žurnāls „Stella” / Foto: Rojs Maizītis