Gundega Skudriņa savu mammu cienās ar īpašiem keksiņiem. FOTO
Mātes dienu „Bez Tabu stils” veidotāja Gundega Skudriņa plāno pavadīt ar savu māmiņu aizvedot viņu piknikā un priecējot ar īpašiem kēksiņiem.
Skudriņa mammu priecēs piknikā
Skaisti trauki un rožu keksiņi
„Šogad taisīšu kēksiņus ar krēmu, ko kā rozīti var uzzīmēt un vedīšu mammu piknikā uz Ērgļu klintīm,” kasjauns.lv atklāj Gudega Skudriņa. „Gribas, lai kaut kas ir neparasti, gribas iepriecināt. Piknikā jāiet ārā nevis vienkārši desas cept, bet jāpaņem balts galdauts, skaisti trauki un jāklāj galds vietā ar skaistu dabas skatu. Tad tas iegūst pavisam citu noskaņu, tu sajūties, ka tie ir svētki,” skaidro Skudriņa. „Cik gan tur tā darba - sacep kēksiņus un tad uzreiz cilvēks sajūt, ka par viņu ir domāts. Attieksme parādīta.”
Kulināre kopš bērnības
Māmiņu ar gardumiem Gundega Skudriņa lutinājusi jau no savas bērnības. Mamma bijusi pamatīgi pārsteigta, kad sešus gadus vecā Gundega pati sacepusi pankūkas un cauri visai pilsētai ar kājām atnākusi pie viņas uz slimnīcu. Sākumā pat nav varējusi noticēt, ka mazais ķipars pati pankūkas izcepusi. „tās bija tā sauktās „bada pankūkas” kuras īpašā elektriskā pannā cepa, atceras televīzijas raidījuma vadītāja.
„Bastoja” kūku dēļ
Kārumus gatavot Gundegai patika arī skolas gados. Dažkārt pat ar draudzeni Gunitu „nobastojušas” kādu stundu, lai ātrāk tiktu mājās. Abas eksperimentējušas cepot biskvītus, ruletes, tortes, cepumus. Tas sākās, kad abām bijis apmēram astoņi gadi. „Vecāki domāja – kur mēs pazūdam. Bet mēs vienmēr bijām vai nu pie vienas vai otras virtuvē,” atceras raidījuma vadītāja.
Bērnībā brīvdienās Gundega mūžīgi dīkusi mammai, ka grib izmēģināt kādus saldos ēdienus. Tad nu abas pēc Masiļūnes pavārgrāmatas gatavojušas. Patika ar mammu cept cepumus – žagariņus, kārdinošs licies buberts. Tomēr, kad kārotais ēdiens uztaisīts, meitene sapratusi, ka tas nav viņas gaumē.
Tagad lutina mammu
Ja bērnībā ar dažādiem kārumiem ģimeni lutinājusi mamma, tad tagad Gundega skudriņa cenšas palutināt savu mammu.
„Cenšos izcept viņai kaut ko, lai man pašai interese. Kaut ko jaunu, ko es vēl nemāku. Kādu jaunu kūciņu, pagatavot kādu jaunu saldo ēdienu” stāsta raidījuma vadītāja. Viņa ir iecienījusi desertus, kurus var pagatavot ātri.
Bieži Gundega Skudriņa cep maizi pēc ātrās receptes. Tā ir vienkārša, maizīte iznāk garda un veselīga. Ar valriekstiem, sēkliņām un rudzu miltiem. Šo maizi var glabāt pat nedēļu.
Recepte:
2 olas sakuļ ar 400 ml paniņām, pievieno 2 ēdamkarotes tumšo cukuru, nedaudz sāli un sodu, pēc izvēles pievieno sēklas vai valriekstus, sajauc visu, pievieno 100 gramus kviešu miltu, 300 gramus rudzu miltu, samaisa, liek veidnē un cep līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī aptuveni 1 stundu, kamēr maize gatava. Kad izņem no veidnes, ietin dvielītī un stundu atdzesē. „Ļoti garda. Un, kas man vislabāk patīk – viegli un ātri pagatavojama un veselīga,” komentē Gundega Skudriņa
no Gundegas Skudriņas bloga, http://stilsbeztabu.lv/blogs/ka-sveiksim-maminas/08/05/2012/