Rabarberu receptes. Saldajā, sāļajā, uzkodās...
Rabarbers ir dārzenis ar senu vēsturi – vismaz 5000 gadu. Ķīnieši ar rabarberu uzturēja ķermeni vingru un garu – možu. Mūsdienās to vairāk izmanto virtuvē, nevis dziedniecībā. Taču, spriežot pēc zinātnieku pētījumiem, iespējams, pavisam drīz to atkal liksim lietā veselības uzlabošanas nolūkā.
*Vispiemērotākie ēdienu gatavošanai ir jauni, spirgti, nesavītuši rabarberu kāti.
*Lielākus un resnākus kātus nomizo, jaunos un mazos lieto ar visu mizu.
*Pēdējā laikā sevišķi iecienīti pikantie rabarberu ievārījumi ar garšvielām, kā arī čatniji, ko pasniedz kopā ar dažādiem sieriem.
*Tā kā rabarberos ir daudz skābes, tos nevāra alumīnija katlos un netin alumīnija folijā.
*Pārāk skābu rabarberu garšu var padarīt maigāku ar nelielu citronu sulas piedevu.
Ātrais rabarberu čatnijs ar kazas sieru un spinātiem
Čatnijam piemīt patīkami pikanta garša, kas jo izteiktāka kļūst pēc vienas vai divām dienām. Čatnijs tikpat labi garšo arī ar citiem sieriem, zaļajām salātlapām un valriekstiem.
45 minūtes pagatavošanai
4 personām
500 g mazos gabaliņos sagrieztu rabarberu
20 g smalki sakapātas svaigas ingvera saknes
100 g cukura
3 vai 4 ēdamkarotes aromātiska etiķa (ieteicams aveņu etiķis)
3 tējkarotes rupji saberztu noskalotu zaļo piparu graudiņu
2 ēdamkarotes šķidra medus
500 g kazas siera
spinātu lapiņas
Katlā ieber cukuru, izkausē un karsē, līdz tas karamelizējas zeltaini brūns. Pieber rabarberus un ingveru, pielej etiķi un aptuveni 70 – 80 ml ūdens, tad uzvāri. Uz lēnas uguns, ik pa brīdim apmaisot, turpini vārīt katlā bez vāka, līdz šķidrums izvārījies. Iemaisi piparus un medu (zaļos piparus parasti pārdod mazās burciņās vieglā sālījumā, tāpēc pirms pievienošanas piparus noskalo aukstā ūdenī). Pasniedz ar siera šķēlēm un spinātu lapiņām.
Rabarberu krēms ar zemenēm
Šim krēmam ir maiga garša un konsistence, un ar to parasti var pielabināt pat pārliecinātus rabarberu ignorētājus. Lai saputotu olu dzeltenumus, var izmantot pūdercukuru, taču īsti neizkusis parastais cukurs šajā receptē labi sader ar zemeņu skābenumu.
40 minūtes pagatavošanai
4 personām
Vajadzēs:
500 g gabaliņos sagrieztu rabarberu
400 g gabaliņos sagrieztu zemeņu
3 citronu sulu
350 g cukura
300 ml sausā baltvīna
3 olu dzeltenumus
1 paciņu vaniļas cukura
½ tējkaroti malta kanēļa
naža galu maltu krustnagliņu
150 ml saldā krējuma
svaigas piparmētras lapiņas
Katlā ielej vīnu un citronu sulu, pievieno pusi cukura un uzvāri. Ieber rabarberus un uz lēnas uguns vāri vēl pāris minūtes, pēc tam ielej sietiņā, notecini un atdzesē. Šķidrumu izmanto citu saldo ēdienu vai boles pagatavošanai. Olu dzeltenumus kopā ar atlikušo cukuru, vaniļas cukuru, kanēli un krustnagliņām saputo gaišās putās. Saldo krējumu arī saputo. Olu putās uzmanīgi iemaisi rabarberus un iecilā putukrējumu. Virsū kārto zemeņu gabaliņus un izrotā ar piparmētras lapiņām.
Rabarberi mīklā ar pūdercukuru
Skābenie rabarberi lieliski sader ar mīklu, kas bagātīgi pārkaisīta ar pūdercukuru. Fritēti rabarberi vislabāk garšo tūlīt pēc izcepšanas.
15 minūtes pagatavošanai + 30 minūtes mīklas briedināšanai
4 personām
Vajadzēs:
400 – 500 g nomizotu rabarberu
220 g miltu
300 ml baltvīna
3 olas
1 ēdamkaroti eļļas + eļļu fritēšanai
pūdercukuru
šķipsniņu sāls
Rabarberus sagriez 5 – 6 cm lielos gabaliņos. Pagatavo mīklu: sakul vīnu ar olu dzeltenumiem, miltiem, eļļu un sāli un uz pusstundu ievieto ledusskapī. Tikmēr saputo olu baltumus stingrās putās un iecilā mīklā. Dziļā pannā sakarsē pietiekami daudz eļļas. Rabarberu gabaliņus iemērc mīklā, liec karstajā eļļā un cep zeltaini brūnus. Gatavus noliec uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa, un pārkaisi ar pūdercukuru.