Vai kumkvati ir tie paši pundurapelsīni? Kā tos ēd?
Kumkvatus atšķirībā no citiem citrusaugļiem vienmēr ēd ar visu mizu un visām sēklām. Miza reizēm ir pat saldāka par mīkstumu, kas ir pikanti skābens. Pirms ēšanas augļus der paviļāt saujā, jo tad miziņa kļūst mīkstāka, smaržīgāka un saldāka…
Mazie auglīši noder dažādiem saldēdieniem, sākot no augļu salātiem un beidzot ar kūkām, tortēm un smalkmaizītēm. Tikpat noderīgs tas ir arī dažādās pikantās un mazāk pikantās mērcēs, čatnijos, garšvielu biezeņos un pat etiķos. Tie sader ar gaļas ēdieniem – gan vistas, gan pīles, gan cūkas, gan meža zvēru gaļu, un noteikti ar dzērieniem, jo kumkvatus pievieno kokteiļiem, ruma uzlējumiem un kampari dzērieniem. Sasaldētus kumkvatus var izmantot ledus gabaliņu vietā un iemest sulas, ūdens, atspirdzinoša vai alkoholiska dzēriena glāzē.
Kumkvatu liķieris
500 g kumkvatu sadursti ar dakšiņu un kopā ar 400 g brūnā cukura, 2 krustnagliņām un 1 kanēļa standziņu ieber labi noslēdzamā stikla traukā, pielej 1 pudeli konjaka vai degvīna un aizvāko. Novieto istabas temperatūrā un atstāj, lai 4 nedēļas ievelkas. Ik pa laikam sakrati, bet pašās beigās izkās caur smalku sietiņu un ielej karafē.
Kumkvatu ievārījums ar rumu
800 g kumkvatu sagriez mazos gabaliņos, izlasi sēklas, ieber bļodā un samaisi ar 1 kg želejas cukura. Pārklāj ar dvielīti un atstāj, lai 3–4 stundas ievelkas, pēc tam pārliec lielā katlā, pievieno 100 ml ruma, 1 laima sulu un 1 glāzi vaniļas cukura, uzvāri un maisot turpini vārīt 5 minūtes. Gatavo ievārījumu iepildi burciņās un aizvāko.
Kumkvatu un ingvera čatnijs
1 kg kumkvatu, 1 sīpolu, 3 ķiploka daiviņas un 5 cm ingvera saknes sagriez mazos gabaliņos, ieber katlā, pievieno 125 g cukura, 125 ml etiķa, 2 ēdk. gatavas čili mērces, 1 ēdk. kurkumas un uz mazas uguns vāri aptuveni 25 minūtes, līdz mazliet sabiezē. Pildi mazās burciņās un aizvāko.
Kumkvatu etiķis
6 rūpīgi nomazgātus un nosusinātus kumkvatus vairākās vietās sadursti ar dakšiņu, ieber pudelē, pārlej ar 1/2 l baltvīna etiķa, aizkorķē un ļauj, lai 2 nedēļas ievelkas.