Kā tecināt bērzu sulas, pēc iespējas mazāk kaitējot kokam?
Sulu tecināšanu var sākt, kad zeme jau atkususi un temperatūra pacēlusies virs nulles. Kvalitatīvāka sula būs tiem kokiem, kuri aug saulainā vietā. Sulu tecināšanai piemēroti vidēja vecuma un vecāki koki.
Ieteicams izvēlēties koku, kura diametrs nav mazāks par 30–40 centimetriem. Atkarībā no uztvērējtrauka lieluma, kokā ar svārpstu ieurbj 5–10 centimetru dziļu caurumu. Nav obligāti urbt milzīgus caurumus, jāatrod vien piemērota koka vai plastmasas caurulīte un par milimetru mazāks urbis. Vēlams urbt mazliet augstāk, kur miza nav tik grubuļaina, ko beigās var ērti aiztaisīt ciet, tas ir 50–100 centimetru augstumā no zemes.
Sulas tecēšanas laiks ilgst aptuveni mēnesi. Kad sulas tecēšana sāk apsīkt un sula kļūst duļķaina, kas sakrīt ar pumpuru plaukšanu, tecināšana jāpārtrauc. Vietā atgādināt, ka jebkura brūce kokam ir potenciāls infekcijas avots, jo tajā var iekļūt patogēni, kas izraisa koksnes trupēšanu. Tādēļ pēc sulas tecināšanas nedrīkst atstāt urbumu vaļā, tas noteikti jāaiztaisa ar koka tapu. Ideālā variantā – urbuma vietu vēl var noziest ar māliem, lai mazinātu infekcijas iekļūšanas iespējas. Sulu katru gadu var tecināt no viena un tā paša koka, tikai ik reizi jāizvēlas cita urbuma vieta.