Arī turpmāk vecākiem būs jāapmaksā savu bērnu skolas ekskursijas
Skolas mācību ekskursijas nav lēts prieks, sevišķi, ja ģimenē ir vairāki bērni. Valsts tagad apmaksā darba burtnīcas, taču izglītojošos izklaides braucienus arī turpmāk būs jāspēj apmaksāt skolēnu vecākiem.
2013. gada 7. septembris, 21:16

Arī turpmāk vecākiem būs jāapmaksā savu bērnu skolas ekskursijas

Jauns.lv

Skolēnu mācību ekskursiju izdevumi arī turpmāk netiks apmaksāti no valsts mērķdotācijas.

Par to, kā tiek segti līdzekļi par skolēnu mācību ekskursijām, līdz šim ir lēmušas pašvaldības un skolas, un šāds princips tiek saglabāts arī turpmāk, norāda Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

IZM Izglītības departamenta direktore Evija Papule skaidroja, ka ekskursija nav mācību līdzeklis, bet gan mācību metode. Savukārt, ja skola saskaņā ar izglītības standartu apstiprinājusi programmu, kurā iekļauta mācību ekskursija, ministrija aicina izskatīt iespējas finansēt to arī no pašvaldības līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka augusta sākumā spēkā stājās grozījumi Izglītības likumā, kas paredz, ka vecākiem mācību grāmatas un darba burtnīcas nav jāiegādājas. Skolēnu vecākiem par saviem līdzekļiem ir jānodrošina individuālie mācību piederumi - kancelejas preces, apģērbs un apavi, atsevišķu mācību priekšmetu, piemēram, sporta, mājturības un tehnoloģiju, obligātā satura apguvei nepieciešamais specifiskais apģērbs, apavi un higiēnas piederumi. Tāpat vecākiem ir jāiegādājas materiāli, kurus izmantojot mācību procesā skolēns rada priekšmetu vai produktu savām vajadzībām, piemēram, izejmateriāli, ar ko mājturības stundā skolēns apgūst veidošanu vai rokdarbus, proti, tam nepieciešamais plastilīns, dzija, adāmadatas, diegi u.tml.

Tikmēr pašvaldību atbildībā ir nodrošināt mācību procesam nepieciešamo uzskates līdzekļu, izdales materiālu, didaktisko spēļu, mācību tehnisko līdzekļu, mācību materiālu, iekārtu un aprīkojuma un digitālo resursu iegādi.

Savukārt no valsts budžeta līdzekļiem un valsts budžeta mērķdotācijām tiek finansēta izglītības valsts standartiem atbilstošas mācību literatūras, pedagoga darba vajadzībām nepieciešamo metodisko līdzekļu, papildu literatūras (uzziņas literatūra) un digitālo resursu iegāde.

Mācību literatūra ir mācību grāmatas, tām pielīdzinātās darba burtnīcas un citi izglītības satura apguvei paredzēti izdevumi. Līdz ar to no valsts budžeta līdzekļiem var tikt apmaksātas tikai tās darba burtnīcas tajos priekšmetos, kur tās pilda mācību grāmatas funkcijas vai aizstāj to, piemēram, svešvalodā un sociālajās zinībās.

LETA, Foto: shutterstock