Bietes - ķermeņa attīrīšanai un prāta nomierināšanai. Receptes
Bietes attīra, nomierina un ir lielisks dzelzs avots.

Bietes - ķermeņa attīrīšanai un prāta nomierināšanai. Receptes

Jauns.lv

Bietes ne tikai attīra organismu, bet arī ir labs antistresa līdzeklis. Tāpēc rudenī, kad beidzas vietējo zaļumu, ogu un augļu laiks, bietei noteikti jākļūst par regulāru uztura sastāvdaļu. Konsultē Dita Lase, www.vegus.lv dibinātāja.

Bietes - ķermeņa attīrīšanai un prāta nomierināšan...

Pateicoties lielajam magnija daudzumam, bietes relaksē gan muskuļus, gan nervus, mazinot emocionālās spriedzes un stresa pārslodzes sekas. Sevišķi labi kā pret stresa līdzeklis, biešu sula darbojas kopā ar svaigu gurķu sulu. Biešu īpatnējā garša saistīta ar to, ka tā bagātīgi satur silīciju (tāda savienojuma veidā, kuru mūsu organisms spēj asimilēt). Tas stiprina saistaudus, tajā skaitā - ādas struktūru, asinsvadu sieniņas un izvada no smadzenēm toksiskos metālus, piemēram alumīniju. Optimāla nātrija un kalcija attiecība veicina neorganiskā kalcija nosēdumu šķīdināšanu, sargājot sirds un asinsvadu sistēmu. Dabiskie hlora savienojumi uztur tīrību nieru, aknu, žultspūšļa un limfas sistēmās. Svaigas bietes satur šķiedrvielas, kas palīdz uzturēt zarnu tīrību. Bietes var veicināt strauju aknu attīrīšanos, tāpēc var izraisīt pat caureju. Bietes arī stimulē sarkano asinsķermenīšu eritrocītu veidošanos, satur dzelzi un folijskābi. Sievietēm ieteicams dzert uz nakti biešu un burkānu sulu maisījumu - kaut vai dažas ēdamkarotes, jo tas palīdz regulēt menstruālo ciklu.Visu šo pozitīvu īpašību rezultātā, regulāra biešu lietošana uzturā palīdz uzlabot ādas krāsu, pašsajūtu un garstāvokli.

Biešu sulu neiesaka dzert uzreiz, bet ļaut tai nostāvēties. Visvienkāršāk  to izspiest vakarā un izdzert no rīta, aizvietojot pirmās brokastis.  Biešu sula ir ļoti koncentrēta, tāpēc sākumā to labāk jaukt ar ūdeni vai burkānu sulu. Dienas ieteicamā deva – 1 glāze.   Lai biešu sula labāk garšotu, tie ieteicams kombinēt to ar kaut ko pikantu vai skābu - ķiploku, ingveru, dzērvenēm, skābiem āboliem, apelsīniem, aveņu etiķi, tomātu sulu u.tml.

2 daiviņas ķiploka

Rīvētas, nevārītas bietītes

1 sarkanais sīpols

2 ēdk. aveņu vai sarkanvīna etiķa

Dilles vai kinza (vai abas, ja garšo)

ap 200g brinzas siera (pēc vēlēšanās)

Kā pagatavot:

Sajauc sulu, tomātu biezeni ar buljonu un etiķi. Pievieno gabaliņos sagrieztus tomātus, sīki sasmalcinātu sīpolu, ķiploku, dilles un rīvētas svaigās jaunās bietītes. Pasniedzot šķīvī liek sadrupinātu brinzu. Var pasniegt kā aukstu, tā uzsildītu.

HE's šefpavāra Heinriha Erharda biešu ravioli

Nepieciešams:

Mizotas svaigas bietes - 80 gr

Sāls - 2 gr

Cukurs - 2 gr

Etiķis - 50 ml

Ķimenes - 2 gr

Selerijas lapas - 10 gr

Salātlapas - 30 gr

Ūdens krese - 20 gr

Lazdu rieksti - 20 gr

Philadelphia siers - 90 gr

Svaiga bazilika lapas - 20 gr

Olīveļļa - 60 ml

Dijon sinepes - 5 gr

Marināde:

samaisīt sāli, cukuru etiķi, timiānu un nedaudz ūdens - uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

Pildījums: Samaisīt kopā Philadelphia sieru, riekstus, baziliku, sāli.

Biezenis:

Vārīt bietes atgriezumus pievienot sāli, cukuru, timiānu. Novest līdz gatavībai. Sablenderē ar rokas blenderi. Un izspiest caur sietu.

Vinegretam:  Sajauc olīveļļu ar cukuru, sāli un Dižona sinepēm.

Kā pagatavot:

Sagriez plāni bietes un ievieto tās uz 10 minūtēm marinādē. Ņem ārā, nosusini. Novieto uz šķīvja vienu bietes šķēlīti, uzsmērē uz tās pildījumu un novieto pa virsu otru bietes šķēli. Servē ar biezeni, bet mērces vietā izmanto vinegretu.

Teksts: Dita Lase, www.vegus.lv, Foto: All Over Press