foto: Pixabay
Gruzijas vīns ir latviešu iecienīts dzēriens jau vairāk nekā 50 gadus
Dzīvesstils
2022. gada 3. novembris, 07:00

Gruzijas vīns ir latviešu iecienīts dzēriens jau vairāk nekā 50 gadus

Reklāmas projekts

Lai gan atsevišķi Gruzijas vīna veidi Latvijas sabiedrībā ir labi pazīstami, padomju politikas dēļ daudz kas ir palicis ārpus mūsu redzesloka. Īstenojot mērķi iepazīstināt Latvijas vīna cienītājus ar augstas kvalitātes, retiem Gruzijas vīniem, 5. septembrī Rīgā notika Gruzijas vīnu prezentācijas un degustācijas pasākums. Pasākums notika ar Nacionālās vīna aģentūras un Gruzijas vēstniecības atbalstu, un to sponsorēja Georgian Cellars.

Pasākuma ietvaros Gruzijas vēstniece Tea Maisuradze un "Georgian Cellars" dibinātāja Tamar Markozashvili stāstīja par Gruzijas vīna kultūru un vēsturi un tā popularitātes pieaugumu starptautiskajos tirgos.

Gruzijas vēstniece Latvijas Republikā Tea Maisuradze stāstīja par Gruzijas vīna darīšanas vēsturi: "Gruzijai ir 8000 gadu ilga vīna darīšanas vēsture un 500 vīnogulāju šķirnes. Vīns veido Gruzijas iedzīvotāju dzīvesveidu un kultūru".

Gruzijas vīni piesaistīja daudzus vīna cienītājus vēstures gaitā, bet plašāks pircēju loks ar tiem tika iepazīstināts padomju laikā. Tādējādi, sekojot PSRS politikai, tikai konkrēti vīnu veidi tika atlasīti un izplatīti visās padomju valstīs, tostarp arī Latvijā, tādējādi iepazīstinot Latvijas iedzīvotājus ar Gruzijas vīnu.

Georgian Cellars dibinātājs Tamar Markozashvili pastāstīja par uzņēmuma pirmajiem soļiem Latvijas tirgū un ar to saistītajiem izaicinājumiem. "Kad sākām strādāt Baltijas tirgū, atklājām, ka, lai gan Gruzijas vīni šeit ir ļoti populāri, cilvēki par tiem zināja ļoti maz."

Acīmredzot Latvijas tirgū bija pazīstami tikai daži Gruzijas vīni, piemēram, Saperavi, Kindzmarauli un daži citi dabiski saldie vīni, kas Latvijā ir ļoti populāri. Bet citi vīnu veidi, piemēram, Kisi, Khikhvi, Chinuri, Tsolikauri - no vieglo vīnu šķirnēm līdz dzintarkrāsas Qvevri vīniem - tika atstāti bez uzmanības.

Kā stāsta Tamar, šo trūkumu Georgian Cellars uztvēra kā izaicinājumu un pārvērta to par iespēju - topošā Georgian Cellars komanda nolēma retos gruzīnu vīnus raksturot ne tikai vārdos, bet dot Latvijas iedzīvotājiem reālas iespējas tos nogaršot. Tas pamudināja izveidot Georgian Callers - interneta veikalu un vīna klubu vīna cienītājiem, kas piedāvā ekskluzīvākos un retākos vīnu veidus no visas Gruzijas.

Šobrīd Georgian Cellars cieši sadarbojas ar horeca sektoru, lai dotu latviešiem iespēju tos nogaršot, izbaudīt un iemīlēt. Ar pārliecību, ka Gruzijas vīnu vēsture joprojām ir nākotnē, nevis tikai pagātnē, viņi strādā ar jaunāko vīna cienītāju paaudzi un piedāvā viņiem vīnus, kas piemēroti viņu dzīvesveidam, vīnus katram gadījumam.

Pasākuma galvenais vēstījums, kas tika nodots klātesošiem, bija, ka Gruzijas vīna kultūrai joprojām ir daudz ko piedāvāt Latvijas sabiedrībai, un mēs visi vēlētos redzēt, kā tā attīstīsies Baltijas valstīs un citos Eiropas tirgos.

Alkohola lietošana ir kaitīga jūsu veselībai.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar TRIBE INTERNATIONAL

Tēmas