foto: ddp / Vida Press
Qvevri vīna darīšana
2022. gada 3. jūnijs, 06:00

Qvevri vīna darīšana

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Esam nolēmuši iepazīstināt Latvijas augošo vīna cienītāju sabiedrību ar vienu no senākajām un retākajām vīna darīšanas tehnoloģijām. Tā ir radusies pirms 8000 gadiem vīna darīšanas valstī – Gruzijā un to sauc par Qvevri vīna darīšanas tehnoloģiju.

Qvevri ir olas formas māla trauks, ko izmanto vīna pagatavošanai, izturēšanai un uzglabāšanai. Tas ir pazīstams ar savu pastāvīgo zemes, saules un gaisa enerģijas apmaiņu. Tas tiek ievietots dziļi zemē, ārpusē atstājot tikai trauka augšdaļu, lai vīns mijiedarbotos ar gaisu. Saules staru saldinātās vīnogas tiek sasmalcinātas un ievietotas Qvevri traukos izturēšanai un uzglabāšanai.

Qvevri vīna darīšana kādā brīdī kļūst par vienu no komunikācijas kultūras veidiem, jo ​​zināšanas un pieredzi par Qvevri ražošanu un vīna darīšanu savstarpēji nodod ģimenes, kaimiņi, draugi un radinieki, kuri visi iesaistās kopīgās ražas novākšanas un vīna darīšanas aktivitātēs. Bērni, vērojot savus vecākus, mācās kopt vīnogulājus, spiest vīnogas, raudzēt vīnu, iegūt mālu, kā arī veidot un apdedzināt Qvevri traukus.

Vīna darīšanas process ietver vīnogu presēšanu un pēc tam sulas, vīnogu mizu, kātiņu un kauliņu ieliešanu Qvevri traukos, kuri tiek noslēgti un ierakti zemē, lai vīns pirms tā lietošanas raudzētos piecus līdz sešus mēnešus.

Vīnam ir būtiska nozīme ikdienas dzīvē, kā arī laicīgo un reliģisko notikumu un rituālu svinēšanā – vienmēr jābūt pietiekami daudz vīna, lai rīkotu un svinētu tradicionālos svētkus. Šim mērķim lielākā daļa gruzīnu izmanto Qvevri vīnu gatavošanas tehnoloģiju.

Visbeidzot, vīna pagrabi tiek uzskatīti par svētāko vietu ģimenes mājā. Qvevri vīna darīšanas tradīcija nosaka vietējo kopienu dzīvesveidu un veido neatņemamu gruzīnu kultūras identitātes un mantojuma daļu, bet vīns un vīnogulāji ir bieži pieminēti vietējās mutvārdu tradīcijās un dziesmās.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar TRIBE INTERNATIONAL