foto: Publicitātes foto
Eksperimentālā kino festivāls “Process” šogad būs veltīts pasaules galam
Festivāla oficiālā programma noslēgsies 22. augustā ar filmdara Maikla Higinsa pilnmetrāžas filmu "Rudens miegi" (Autumnal Sleeps).
Kultūra
2021. gada 11. augusts, 13:54

Eksperimentālā kino festivāls “Process” šogad būs veltīts pasaules galam

Jauns.lv

Nākamnedēļ sākas eksperimentālā kino festivāls “Process”, jau ceturto reizi aicinot pieredzēt neparasta un analoga kino brīnumus. Festivāls no 18. līdz 22. augustam notiks Rīgā, Nurmes alus darītavas telpās (Vagonu ielā 21), kinoteātrī K. Suns un “Baltic Analog Lab” telpās (Lienes ielā 19a), piedāvājot daudzveidīgu avangarda kino programmu ar filmu skatēm, audiovizuālām performancēm, sarunām un izglītojošiem pasākumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Festivāls “Process” ir veltīts analogajam eksperimentālajam kino – tajā rādīte darbi piederīgi dažādām alternatīvā, personiskā un avangarda kino strāvām un ir veidoti, izmantojot un bieži vien eksperimentējot ar analogo kinolenti. Īsi pirms festivāla galvenajiem notikumiem, 14.–15. augustā, to ievadīs Berlīnes mākslinieku dueta “Ojoboca” vadīta radošā darbnīca, kurā ikvienam būs iespēja pašrocīgi izmēģināt dažādas analogā attēla un skaņas veidošanas metodes un apgūt paplašinātā kino veidošanas noslēpumus. Darbnīcas rezultāti būs skatāmi festivāla atklāšanas vakarā 18. augustā, kad ar kopīgu performanci uzstāsies darbnīcas dalībnieki un sitamistrumentālists Elvijs Endelis.

foto: Publicitātes foto

Šīgada festivāla tēma ir “Pasaules gals”, caur to mēģinot reflektēt gan par  zaudējumiem, gan kaut kā jauna iespējamību. Dažādos veidos šī tēma tiks risināta četrās pēdējos gados veidotu īsfilmu izlasēs: Ievas Balodes kūrētajā Baltijas jaunāko analogo / eksperimentālo filmu programmā, kā arī Lāsma Bērtules un festivāla vieskuratoru Ervīna van ‘t Harta (Erwin van ‘t Hart, IFF Rotterdam) un Tomazo Izabellas (Tommaso Isabella, Filmmaker IFF) veidotajās ārvalstu autoru filmu programmās. Festivāla retrospekcijas sadaļā būs reta iespēja oriģinālajā formātā redzēt austriešu avangarda klasiķu filmas, kuras atlasījis un par kurām pastāstīs kinorežisors Jānis Putniņš.

foto: Publicitātes foto

Savukārt 1980. gadu latviešu amatieru avangarda programmā būs skatāmi mazzināmi dārgumi no latviešu kino vēstures, kas arī tiks izrādīti to oriģinālajā 16mm formātā. Festivālu noslēgs Īrijas kino veidotāju kolektīva “Experimental Film Society” dalībnieka Maikla Higinsa (Michael Higgins) agrīnajam kino veltītā pilnmetrāžas fantasmagorija “Rudens miegi”, bet vēl pirms tās ikviens tiks aicināts ciemos pie festivāla organizatoriem – biedrības “Baltic Analog Lab” –, lai kopā ar festivāla dalībniekiem diskutētu par gala, sākuma un pārmaiņu jautājumiem kino kontekstā.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, viens no festivāla centrālajiem notikumiem ir dzīvo performanču programma “Process Expanded” (21. augustā Nurmes alus darītavas telpās), kurā savus audiovizuālos darbus izpildīs jau minētā filmdaru apvienība “Ojoboca” (Anja Dornieden, Juan David González Monroy), čehu mākslinieku trio Františeks Timals, Dāvids Šmitmajers, Jirži Rušs (František Týmal, David Šmitmajer, Jiří Rouš) un Nīderlandē dzīvojošā taivāniešu māksliniece Ličuna Cenga (Lichun Tseng) kopā ar mūziķi Robertu Krosu (Robert Kroos). Izmantojot dažādi pielāgotus 16mm kino un slaidu projektorus, šajās performancēs filmas – vai pat tikai gaismas  – projicēšana no ierasti mehāniskas un nemanāmas darbības pārtop par būtisku darba sastāvdaļu, māksliniekiem pašrocīgi ietekmējot un paplašinot pierastos kustīgo attēlu parādīšanās veidus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās