foto: Publicitātes foto
IKEA rada īpašu kolekciju kopā ar pasaules modes ikonu Vērdžilu Eblo
Mode
2019. gada 22. oktobris, 13:49

IKEA rada īpašu kolekciju kopā ar pasaules modes ikonu Vērdžilu Eblo

Pastaiga

IKEA kopā ar pasaulslaveno dizaineru Vērdžilu Eblo (Virgil Abloh) piedāvā interjera priekšmetu kolekciju MARKERAD, kas būs pieejama ierobežotā apjomā.

Kolekcijā ir 16 dažādi priekšmeti – no papīra somām līdz mēbelēm un mākslas objektiem.

foto: Publicitātes foto

Īpašās kolekcijas radītāji aktualizē jautājumu, kāda ir atšķirība starp funkcionālu priekšmetu un mākslas darbu? Kolekcijas priekšmetu cenas būs, sākot ar 9,99 EUR.

foto: Publicitātes foto
Šī ir Vērdžila Eblo mūsdienu interpretācija par 1950. gadu Skandināvijas modernismu. Galda konstrukcija un izmantotie materiāli padara to vieglu un ērti saliekamu – katrai galda kājai ir tikai viens stiprinājums.

Vērdžila Eblo un IKEA dizaineru Zviedrijā kopīgi radītā kolekcija IKEA veikalos visā pasaulē nonāks novembrī, un tajā būs ietverti tādi priekšmeti kā galds, krēsls, skapītis, gulta, paklāji, gultas veļa, kā arī mazāki priekšmeti, piemēram, papīra somas un darbarīku komplekts.

foto: Publicitātes foto

No papīra somas līdz Monas Lizas reprodukcijai

Kolekcijas pamatā ir minimālistiski dizaina priekšmeti, kas apaudzēti ar mākslas atsaucēm un elementiem, kas raksturīgi Vērdžila darbiem, piemēram, vārdiem, kas ielikti pēdiņās, tā piešķirot ikdienišķiem priekšmetiem ironiju un humoru.

foto: Publicitātes foto
MARKERAD gulta ir Vērdžila Eblo veltījums Skandināvijas dizainam – daudzfunkcionāla mēbele mājoklim, kura iemītnieki vienmēr ir kustībā. Kā viņš pats mēdz teikt: “Sapņi piepildās, kad tu neguli.”

Vērdžils Eblo pats saka, ka, strādājot pie šīs kolekcijas, viņš meklēja veidus, kā piešķirt papildu vērtību vienkāršām lietām.

“Pieliekot pie vienas krēsla kājas durvju turētāju, mēs radām kaut ko negaidītu – tā ir iejaukšanās ierastajā,” aprakstot vienu no kolekcijas priekšmetiem, saka slavenais dizainers.

foto: Publicitātes foto
Moderns un minimālistisks veltījums zviedru “pinnstol” – krēsliem, ko darināja 19. gadsimta galdnieki. Vērdžils Eblo krēslu ir papildinājis ar neparastu detaļu: durvju turētāju.

Šajā kolekcijā apvienota funkcionalitāte un māksla, rosinot uzdot jautājumu – kāda patiesībā ir atšķirība starp funkcionālu priekšmetu un mākslas darbu?

foto: Publicitātes foto
Paklājs “WET GRASS” (no angļu valodas – slapja zāle). Šajā priekšmetā rotaļīgi apspēlēta izpratne par iekštelpām un āru, atspoguļojot moderna mājokļa spēju pielāgoties. Rezultāts ir funkcionāls priekšmets, kas vienlaikus ir arī mākslas darbs.

“Funkciju katrs indivīds var uztvert citādi, bet šīs kolekcijas ideja ir piešķirt anonīmiem priekšmetiem māksliniecisku kvalitāti. Tāpat kā pie sienas pieliktam mākslas darbam, arī tādiem priekšmetiem kā krēslam, galdam vai paklājam var iedvest māksliniecisku kvalitāti. Tas bija mans galvenais izaicinājums, radot šo kolekciju,” stāsta Vērdžils Eblo.

Piemēram, stikla skapītī dizainers aicina izlikt iemīļotus priekšmetus. Tā ikviens var neslēpjoties parādīt, kas viņš ir.

foto: Publicitātes foto

Baltais vienkārša dizaina sienas pulkstenis ar uzrakstu “TEMPORARY” (no angļu valodas – īslaicīgs, pagaidu) atgādina par to, ka laiks nestāv uz vietas. Tikmēr gaismas kaste ar Monas Lizas reprodukciju balansē uz mākslas un funkcionalitātes robežas.

foto: Publicitātes foto

Veltījums moderniem mājokļiem

“Pēdējo desmit gadu laikā Vērdžils Eblo ir kļuvis par vienu no pasaulē pieprasītākajiem dizaineriem. IKEA un slavenā radošā dizainera sadarbības mērķis bija piedāvāt provokatīvu skatījumu uz to, kā cilvēki uztver dizainu un kā ienes to savās mājās.

foto: Publicitātes foto
Skatoties uz sevi šajā spogulī, tu redzēsi lauztu attēlu. Ierastā spoguļa forma ir aizstāta ar dažādos leņķos izvietotiem spoguļstikla gabaliem, kas rada neparastu attēlu.

Rezultātā ir radīta kolekcija MARKERAD, kurā ietvertas unikālas, inovatīvas un iedvesmojošas mēbeles un interjera priekšmeti, kas vienlaikus ir gan konceptuāli kolekcijas priekšmeti, gan funkcionāli mājokļa risinājumi ikvienam,” saka IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Latvijā Darius Rimkus.

foto: Publicitātes foto

Viņaprāt, šīs kolekcijas mēbeles lieliski iederēsies modernā un urbānā stila interjeros. Taču, pateicoties mēbeļu gaišajai, neuzkrītošajai krāsai un vienkāršajām formām, tās labi izskatīties arī moderni klasiskos vai eklektiskos interjeros.

Tikmēr Vērdžila Eblo radītās papīra somas kļūs par pieprasītu aksesuāru modes entuziastu vidū.

foto: Publicitātes foto