foto: Publicitātes foto
Mākslinieks Džeimss Tarels pārsteidz ar gaismas instalāciju Berlīnes kapličā
Dzīvesstils
2019. gada 12. marts, 07:24

Mākslinieks Džeimss Tarels pārsteidz ar gaismas instalāciju Berlīnes kapličā

Una Meistere

Pastaiga

Brīnišķais gaismas eliksīrs patiesībā ir tas, kas savieno nemateriālo ar materiālo – kosmisko ar ikdienišķo eksistenci, kurā mēģinām dzīvot,” apgalvojis amerikāņu mākslinieks Džeimss Tarels, kura rokraksta spilgtākā iezīme ir lielformāta gaismas instalācijas.

“Viņa darbu pamatmateriāls vārda vistiešākajā nozīmē ir gaisma, savukārt to medijs – skatītāja uztvere. “Es vēlos, lai jūs sajustu sevi sajūtam – redzat sevi redzam.”

Pirms kļuvis par mākslinieku, Tarels ieguvis grādu uztveres psiholoģijā un tagad alķīmiski sapludina abas nozares savos darbos. Viņa permanentās gaismas instalācijas šobrīd apskatāmas 29 pasaules valstīs, jaunākā no tām – slēpošanas kūrortā Austrijas pilsētā Lehā – tika atklāta pagājušā gada nogalē. Un, jāteic, došanās pa Tarela mākslas takām ir vesels ceļojums ceļojumā, kas liek nokļūt visneparastākajos un arī pārsteidzošākajos šīs pasaules nostūros.

Taču viena no neordinārākajām vietām, kurp ved Tarela maršruts, meklējama Berlīnes Mites rajonā... Dorotenštates kapsētas (tur atdusas daudzi ievērojami vācu pilsoņi, arī Hēgelis un Brehts) apbedīšanas kapelā. Tarela režisētais stundu ilgais gaismas šovs nelielajā kapelā notiek saulrieta laikā (un, protams, ceremoniju reizēs), tāpēc tā norises stundas mainās atbilstoši sezonai.

Celta 20. gadsimta sākumā, pati kapela ir vienkārša un minimālistiska, tā teikt, perfekta skatuve Tarela gaismas maģijai. Sākumā tā šķiet burtiski zilas gaismas pielieta, pēcāk gaisma teju nemanāmi pāriet no viena pustoņa otrā – kopumā 11 dažādās variācijās, kas maina noskaņojumu telpā. Uzminēt šo maģiju nav iespējams, LED gaismas ir tik meistarīgi ieslēptas telpas arhitektūrā, ka šķiet – gaisma burtiski iznirst no nekurienes.

Uz vienkāršajiem koka soliem sēdošos klusos vērotājus tā aizved meditatīvā savas esības dzīļu ceļojumā, kurā pazūd nojausma par laiku un telpu. Ir tikai gaisma, divas uz neliela altāra degošas sveces un jūs pats. “Gaisma ir ne tik daudz tā, kas atklāj; tā pati par sevi ir atklājums,” saka Tarels.

Chausseestraße 126
evfbs.de