Noderīgi ikdienā
2021. gada 12. janvāris, 20:15

Pieticīgs, bet dekoratīvs - dadži atkal ir modē!

"100 Labi Padomi"

Dadžu pasaule ir plaša – gan savvaļā, gan arī dārzos. Dažāda augstuma, kupluma un nokrāsu ceriem ir viena kopīga iezīme – vairāk vai mazāk dzelkšņainas lapas un asi ziedi.

Dekoratīvie dadži kļuvuši tik ļoti populāri, ka vairāku Eiropas valstu dārzkopības entuziasti nesen pat bija tos pasludinājuši 2019. gada dārza augu.

Dārzkopjiem patīk dadži, jo tiem ir pieticīgs raksturs un dekoratīvs izskats. Tiem der liesa, pat nekopta grants, akmeņaina augsne, bet tie aug arī kaļķainā zemē, galvenais, lai tajā nekrātos mitrums. Pirmajās nedēļās pēc iestādīšanas gan biežāk jālaista, kamēr dadzis ieaug. Jo saulaināka vieta, jo labāk. Arī aizvējā tie jūtas labi; ja no vējiem pasargātu vietu nevar nodrošināt, tad garākiem dadžiem jāsarūpē balsti, lai ceri vējā neizgāztos un nenolūztu.

Dadžiem visbiežāk ir dažādu zilo un violeto toņu ziedi, kas ļoti patīk bitēm, taureņiem un citiem kukainīšiem. Šos ziedus ļoti iecienījuši arī floristi, jo tie glīti izskatās sauso ziedu kompozīcijās. Ja noziedējušos ziedus negrib saglabāt ziemai, tos nogriež uzreiz, lai neizsējas, un negaida rudeni, jo apgriešana vēlu rudenī dadžiem nepatīk. Atkarībā no veida un šķirnes dadžu augstums variē no 30 centimetriem līdz pat pusotram metram; tie labi izskatās kombinācijā, piemēram, ar ehinācijām, rudbekijām, helēnijām, krāsainiem pelašķiem, graudzālēm, savukārt zemie labi iederas akmeņdārzos.

Iecienīti dadži Latvijā

■ Alpu zilpodze (Eryngium alpinum)

■ Tumši violetā zilpodze (Eryngium amethystium)

■ Augstā ežziede (Echinops ritro)

■ Apaļgalvu ežziede (Echinops sphaerocephalus)

■ Vienkāršais zeltdadzis (Carlina acaulis)