Klasiskā sēņu mērce: par un pret
Iesaka uztura speciāliste Lāsma Brenča.
Sēnes, šīs bagātīgās rudens meža veltes, ir labs olbaltumvielu avots ar augstu uzturvērtību. To sastāvā ietilpstošās aminoskābes (tirozīns, histidīns, leicīns, arginīns) viegli sadalās un ātri uzsūcas, normalizējot kuņģa un zarnu trakta darbību.
Sēnēs ir daudz barības vielu, taču tās satur arī slāpekļa savienojumus, kuru dēļ slikti pārstrādājas. Tāpēc sēnes neiesaka ēst lielos daudzumos.
Klasiskās sēņu mērces visdažādākajās variācijās ar speķi, krējumu u. tml. šo ēdienu padara barojošu un kalorijām bagātīgu. Iesaku klasisko sēņu mērci gatavot tā, lai sēnes veido lielāko daļu un krējumam, miltiem atliek daudz mazāk vietas, kā arī sēņu mērci ēst ar daudz dārzeņiem.
Vai arī sēnes apcept sīpolos un garšvielās un krējuma mērces vietā izmantot dārzeņu buljonu ar garšaugiem, tādējādi samazinot uzņemtās kalorijas.