Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
TV

Diktatori: kā vara korumpē un sagrauj

Reklāmas projekts

Diktatori – intriģējoša dokumentālā filma sešās daļās, kuru kanālā Viasat History varēs skatīt pirmdienās, pulksten 22.00, iedziļināsies stāstos par vēstures bēdīgi slavenākajiem līderiem: Ādolfu Hitleru, Benito Musolīni un Josifu Staļinu. Šie diktatori ne tikai vadīja savas valstis – viņi valdīja ar absolūtu varu, mainot pasauli ar teroru, manipulēšanu un vardarbību.

Diktatori: kā vara korumpē un sagrauj...

No nonākšanas līdz dominēšanai, cauri viņu personības kultiem un līdz neizbēgamajam norietam – šis raidījums skatītājus vedīs aizraujošā ceļojumā pa vēstures tumšākajiem mirkļiem. Līdzās galvenajiem “varoņiem” no 20. gadsimta, raidījums pētīs arī mūsdienu autoritāro līderu, tostarp Muammara Kadāfi, Augusto Pinočeta un Vladimira Putina pieeju, atklājot, kā viņi iet pa pēdām bēdīgi slavenajiem priekštečiem.

1. Vecā sagraušana

foto: Publicitātes foto

Raidījums aizsākas, izzinot, kā minētie ļaudis iznīcināja esošās politiskās sistēmas, lai nonāktu pie varas.

Piemēram, Hitlers izmantoja haosu Veimāras republikā, lai vācu politikā izsistos cauri varas slāņiem. Līdz 1933. gadam viņš bija kļuvis par kancleru un gada laikā iznīcināja visas pārējās politiskās partijas, kļūstot par neizaicināmo fīreru.

Staļinam bija cita pieeja, pārspējot savus konkurentus komunistu partijā pēc Ļeņina nāves. Jau 1927. gadā Staļins ar manipulēšanu un brutālu spēku bija sagrābis absolūtu kontroli pār Padomju savienību.

Tikmēr Kadāfi Lībijā pie varas nāca 1969. gadā ar mierpilna puča palīdzību, sevi ieceļot par diktatoru un valdot 42 gadu garumā. Viņa režīmu raksturoja sociālas reformas, ko pavadīja cilvēktiesību pārkāpumi un policejiskas valsts radīšana.

2. Personības kults

foto: Publicitātes foto

Diktatori ir sajūsmā par publisku slavināšanu.

Musolīni ar stingru cenzūru radīja iespaidu, ka viņš ir nevainojams un spēcīgs līderis, kamēr Hitlers ar propagandas palīdzību, piemēram filmu “Gribas triumfs”, ko režisēja Leni Reifenštāls, atstāja dievišķu iespaidu. Ķīnas Mao Dzeduns Kultūras revolūcijas laikā gāja soli tālāk. Pilsoņiem viņa citātu grāmatu bija līdzi jānēsā visu laiku.

Šis propagandas vadītais personības kults ir saglabājies kā diktatūras stūrakmens. Ziemeļkorejā Kimu dinastija līdz perfekcijai atstrādājusi šo kultu paaudžu garumā – no Kima Irsena līdz pat viņa mazdēlam Kimam Čoninam.

3. Sekojot naudai

foto: Publicitātes foto

Būt par diktatoru nav tikai varas jautājums – tas ir arī par naudu.

Hitlers savas finanses ieguva no vācu industriālās elites, solot viņiem tirdzniecības savienību un komunisma iznīcināšanu. Apmaiņā pret to, šie uzņēmēji finansēja viņa nacistu režīmu un guva materiālus labumus no iespaidīgiem militārajiem kontraktiem.

Mūsdienu diktatori, piemēram Vladimirs Putins, turpina šo tradīciju, sajūdzot kopā varu ar bagātību, savas varas noturēšanai tuvos grožos turot oligarhus.

4. Turēšanās pie varas

foto: Publicitātes foto

Līdzko diktatori tiek pie varas, tās noturēšanai nepieciešams baiļu, spaidu un spēka kokteilis. Hitlers savu kontroli pār Vāciju panāca ar likumu 1933. gadā, kas atļāva viņam valdīt ar dekrētu. Līdzīgā veidā Staļins izmantoja attīrīšanu, lai tiktu galā ar konkurentiem, beigu beigās novedot pie simtu tūkstošu iznīcināšanas.

Kādreizējā Zairā Mobutu Sese Seko paļāvās uz politisko manipulāciju, bieži mainot likumdevējus, neļaujot nevienam panākt gana lielu ietekmi un izaicināt viņa varu.

5. Paplašinot tvērumu

foto: Publicitātes foto

Diktatori nereti meklē veidus, kā savu varu leģitīmu padarīt ārpus savas zemes robežām. Musolīni sapņoja par Romas impērijas atdarināšanu un sāka savu Etiopijas invāziju 1935. gadā. Tikmēr Hitlers, vēloties panākt “Lebensraumu” (dzīves telpu) austrumos, nonāca līdz Polijas invāzijai un Otrā pasaules kara sākumam.

Mūsdienās Vladimirs Putins sekojis viņu pēdās, aizsākot pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai 2022. gadā, savu agresiju pamatojot ar viltus faktiem.

6. Kā diktatori tiek gāzti

foto: Publicitātes foto / Getty Images

Beigu beigās, neviens diktators nevalda mūžīgi.

Musolīni nogalināja viņa paša cilvēki, bet Hitlers izdarīja pašnāvību, tuvojoties Sabiedroto spēkiem.

Kadāfi, līdzīgi kā Musolīni, pēc gadiem ilgas apspiešanas mira no dumpinieku rokām. Arī mūsdienās daudzi diktatori savas beigas sagaida vardarbīgā vai pazemojošā veidā, kamēr citi – kā Pinočets – pēc savas ēras beigām saskaras ar tiesas bardzību.

“Diktatori” pirmizrāde kanālā Viasat History jau 21. oktobrī, un raidījums skatāms pirmdienās, pulksten 22 ar atkārtojumiem sestdienās, pulksten 22. Pievienojieties un izziniet visu par vēstures bēdīgi slavenāko diktatoru šokējošo nākšanu pie varas un lejupslīdi!

Raksts sadarbībā ar Viasat History.

Ādolfs Hitlers un Benito Musolīni salutējošu militāristu priekšā Hitlera vizītes laikā Venēcijā, Itālijā, Jūnijs 1934.

Raidījums Diktatori: kā vara korumpē un sagrauj?

Šis ir stāsts par fīreru Ādolfu Hitleru, duči Benito Musolīnī un visu tautu vadoni Josifu Staļinu. Kā viņi ieguva absolūtu ...