Kā kļūt par labāko austeru atvērēju pasaulē? Latvieša Renāra Purmaļa triumfa stāsts
foto: no privātā ahīva
Renārs Purmalis ar pasaules čempiona ceļojošo kausu. To gan viņam mājās vest neļāva. Ko tagad dod izcīnītais pasaules čempiona tituls? Vai tagad viņu aicinās pa visu pasauli sniegt austeru atvēršanas meistarklases? “Šajās sacensībās balvu fonds ir iespējami mazākais, kāds vispār var būt. Pat ceļojošo kausu, ko man pasniedza, varēju paturēt tikai uz vienu vakaru, jo bija jāatdod sacensību rīkotājiem glabāšanā. Manā īpašumā palika vien divas stikla plāksnes – par uzvaru visā čempionātā un par ātrāko atvēršanu. Tās ir manas vienīgās balvas.”
Slavenības

Kā kļūt par labāko austeru atvērēju pasaulē? Latvieša Renāra Purmaļa triumfa stāsts

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Divās minūtēs un piecās sekundēs atvēris 30 austeres, Renārs Purmalis ieguva pirmo vietu pasaules austeru atvēršanas čempionātā, kas nesen notika Īrijas pilsētā Galvejā.

Kā kļūt par labāko austeru atvērēju pasaulē? Latvi...

Renārs Purmalis ir televīzijas raidījuma "Gatavo dabā" un radio raidījuma "Nogaršo ar pieci" vadītājs. Pēc vairāku gadu darbošanās dažādos Latvijas un ārvalstu restorānos viņš pievērsies gatavošanai dabā un ar savu zīmolu "Gatavo dabā" ved cilvēkus pārgājienos un gatavo visiem gardu maltīti. Taču Renāra kaislība jau vairāk nekā desmit gadu ir austeres, viņš ir šo delikatešu eksperts un nu piepildījis savu sapni, kļūstot par pasaules čempionu austeru atvēršanā.

Treniņi sporta zālē un pie sporta psihologa

Čempionātam Renārs gatavojās ļoti nopietni – vēris austeres pasākumos, bijuši gan fiziskie treniņi trenažieru zālē, gan “sausie” treniņi ar tukšu čaumalu kārtošanu uz paplātes ātrumā, gan mentālie treniņi. “Atvērt austeres ir fiziski sarežģīti, tāpēc vajag uztrenēties līdz tādam līmenim, ka to dari viegli, bez piepūles. Austeru atvēršanai nav jābūt grūtai, to nedrīkst darīt ar spēku. Ir jāatver ar filigrānu kustību, un ir jābūt pietiekami spēcīgam, lai tas sanāktu viegli. Bet, protams, ar mazām plaukstām nekas labs nesanāks. Vēl trenēju arī muguras muskuļus, elpošanu,” žurnālam "Kas Jauns" skaidro Renārs, uzsverot, ka liela nozīme ir arī mentālai sagatavotībai. Par to viņš pārliecinājās pēc pērn pasaules čempionātā izcīnītās otrās vietas, kad nākamajās trīs sacensībās savas pašpārliecinātības dēļ cieta sakāvi: “Nejauši iepazinos ar bijušo kalnu slēpotāju Kristapu Zvejnieku, kurš tagad ir sporta psihologs un palīdz sportistiem sagatavoties sacensībām mentāli. Viņš izstāstīja, kā tikt galā ar stresu, kā būt psiholoģiski spēcīgam. Viņš man uzdeva ļoti labu jautājumu – vai ar to rezultātu, ko uzrādu savos treniņos, varu uzvarēt? Atbildēju, ka jā! Un tad viņš turpināja ar mani strādāt, un tas patiešām palīdzēja.”

Protams, varētu jau šķist, ka pasaulē labākie austeru atvērēji ir tie, kas paši audzē austeres, un tad var atļauties trenēties. Taču nē! Pasaules čempionātā aprunājos ar dalībnieku no Īrijas. Izrādās, ka tētis viņam nemaz neļauj daudz austeru vērt vaļā, jo austeres taču jātirgo klientiem, nevis uz tām jātrenējas!”

foto: no privātā arhīva
Cik tad naudas Renārs iztērējis austerēs, trenējoties to atvēršanā? “Neesmu tik turīgs, lai nopirktu kilogramiem austeru un tad nu viens pats mājās tās atvērtu. Es austeres atveru pasākumos, uz kuriem mani aicina. Savulaik, kad strādāju restorānā "Buržujs", austeru atvēršanas meistarklases rīkoju kā treniņu, kur darbojos sacensību režīmā.”
Cik tad naudas Renārs iztērējis austerēs, trenējoties to atvēršanā? “Neesmu tik turīgs, lai nopirktu kilogramiem austeru un tad nu viens pats mājās tās atvērtu. Es austeres atveru pasākumos, uz kuriem mani aicina. Savulaik, kad strādāju restorānā "Buržujs", austeru atvēršanas meistarklases rīkoju kā treniņu, kur darbojos sacensību režīmā.”

Ginesa rekords nav estētika

“Nezinātājiem šķistu, nu kas tur liels – tikai jāatver austere! Taču tas nemaz nav tik vienkārši,” norāda čempions un saka: “Daudzos restorānos Latvijā un Rīgā neesmu redzējis patiešām labi atvērtas austeres. Iespējams, ka tie, kas atver, austeres paši nemīl. Tas ir tāpat, kā veģetārietis neuzceps gardu steiku. Ir jāmīl produkts, ko pagatavo, un man austeres garšo jau 13 gadus, es apbrīnoju visu, kas ar tām saistīts. Šogad biju uz austeru festivālu Kanādā. Tur satiku Ginesa rekordistu austeru atvēršanā. Patriks ir no Kanādas, un viņa rekords ir 39 austeres minūtē. Taču šā rekorda sasniegšanā nav nekādas runas par estētiku, tur vienkārši tiek atlauzts austeres augšējais vāciņš. Taču pasaules čempionātā, lai arī sacensības notiek uz ātrumu, tas nav pats svarīgākais aspekts. Šīs ir sacensības par to, kurš ātrāk pasniegs austeri, un pasniegtai austerei jābūt atvērtai, tīrai, atdalītai un gatavai ēšanai,” skaidro Renārs.