Zinātnieks atklāj psiholoģisku iemeslu, kāpēc dažiem cilvēkiem šausmu filmas šķiet nomierinošas
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Kino
2024. gada 5. septembrī, 12:30

Zinātnieks atklāj psiholoģisku iemeslu, kāpēc dažiem cilvēkiem šausmu filmas šķiet nomierinošas

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Lai arī daudziem šausmu filmas izraisa negatīvas emocijas, ir cilvēki, kuri izbauda šausmu filmu žanru, dzīvojot pēc principa – “jo šausmīgāk, jo labāk!”. Uzvedības zinātnieks Koltons Skrīvners atklājis psiholoģisku iemeslu, kāpēc cilvēki ne tikai mīl šausmas, bet pat uzskata tās par nomierinošām.

Zinātnieks atklāj psiholoģisku iemeslu, kāpēc daži...

Tradicionālā psiholoģijas atbilde par to, kāpēc cilvēkiem ir paticis skatīties šausmu filmas, ir bijusi, ka tas ir vienkārši tāpēc, ka viņi ir adrenalīna atkarīgie. Un, lai gan dažkārt tā ir taisnība, piemēram, ir cilvēki, kas kāpj kalnos vai nodarbojas ar ekstrēmiem sporta veidiem, lai gūtu prieku, zinātnieks apgalvo, ka viņa pētījumi liecina, ka adrenalīna meklētāji veido tikai nelielu daļu šausmu filmu fanu.

Skrīvners skaidroja, ka šausmu žanra cienītāju vidū biežāk sastopama sava veida parādība “kas tevi nenogalina, tas dara stiprāku”. 

“Mēs atklājām, ka daudzi cilvēki jūtas tā, it kā viņi kaut ko uzzinātu par sevi un attīstītos kā personības. Par to bieži dzirdam reālās traģēdijās, par šo posttraumatisko izaugsmi vai “es priecājos, ka pārdzīvoju to vai to, jo es kaut ko iemācījos un izaugu kā personība.” Tas var attiekties uz visu, sākot no biedējošu filmu skatīšanās un beidzot ar biedējošu spēļu spēlēšanu bērnībā,” stāsta zinātnieks.

“Šausmu filmas šādiem cilvēkiem palīdz izjust savu baiļu robežas un pārbaudīt to, ko tu spēj izturēt. Un daudzos gadījumos tas var sniegt jums sava veida pašpārliecinātību, ka varat pārvarēt lietas, kas jums šķiet biedējošas,” norāda zinātnieks.

“Lielākā daļa cilvēku, kas skatās šausmu filmas, saprot, ka filmētie notikumi ir nereāli, kas nodrošina viņiem psiholoģisku distanci no filmā attēlotajām šausmām un dod kontroles sajūtu,” pauž Skrīvners.

Tēmas