foto: Evija Trifanova/LETA
Lielākais pelnītājs Latvijā uzņēmējs Aigars Kesenfelds dividendēs saņēmis milzu summu
Ātro kredītu biznesa miljonārs Aigars Kesenfelds ir patiesā labuma guvējs vairāk nekā 130 uzņēmumos un viens no turīgākajiem cilvēkiem Latvijā.
Slavenības
2024. gada 19. janvāris, 06:05

Lielākais pelnītājs Latvijā uzņēmējs Aigars Kesenfelds dividendēs saņēmis milzu summu

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Apkopojot publiski pieejamos "Lursoft" datus par Latvijas uzņēmumu iesniegtajiem 2022. gada pārskatiem, var secināt, ka nauda kā pa reni plūst Aigara Kesenfelda ātro kredītu biznesā un tālāk viņa maciņā.

Par Latvijas miljonāriem teic, ka daudzi no viņiem ir miljonāri tikai “uz papīra”, jo reālu miljonu viņu maciņos nav, bet gan tik vērti ir viņu uzņēmumu aktīvi. Taču dividendes – tas ir pavisam kas cits. Tā ir uzņēmuma tīrās peļņas daļa, kuru saņem akcionārs un vai nu ieliek savā maciņā, vai tālāk investē biznesā. Un vislielākais dividenžu saņēmējs Latvijā ar milzu atrāvienu no citiem ir Aigars Kesenfelds, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Vairāk nekā 130 uzņēmumu

Liepājas turīgā biznesmeņa Ivara Kesenfelda 40 gadu vecais dēls Aigars Kesenfelds beidzamajos gados ieņēmis vietu starp desmit Latvijas bagātākajiem cilvēkiem. 2022. gada pārskati liecina, ka Kesenfelds jaunākais bijis patiesā labuma guvējs 132 uzņēmumos (absolūtais rekordists Latvijā), viņa firmu kopējais apgrozījums sasniedza gandrīz 78 miljonus eiro, bet peļņa – teju 12 miljonus. Un visvērtīgākais Kesenfelda bizness ir viņam piederošā holdingkompānija SIA "Alppes Capital", kā arī nebanku un lombardu kompānijas AS "Delfin Group" lielākais īpašnieks SIA "L24 Finance", kur Kesenfeldam pieder 49 procenti kapitāla, viņa sievai Lindai Kesenfeldei 37,99 procenti, bet tēvam Ivaram Kesenfeldam pārējās daļas.

Savukārt dividendēs Aigars Kesenfelds no saviem uzņēmumiem SIA "Alppes Capital" un SIA "L24 Finance" 2022. gadā saņēmis 17 miljonus, 414 tūkstošus un 850 eiro! Iespaidīga summiņa, it sevišķi, ja nākamais lielākais dividenžu saņēmējs Latvijā ir Liepājas uzņēmuma SIA "Baltreids", kas nodarbojas ar zvejas kuģu iznomāšanu un komerciālo zveju Marokas un Mauritānijas ūdeņos, līdzīpašnieks Nikolajs Varušečkins – ticis pie 7,25 miljonu lielām dividendēm.

Ar sievu sadala mantu

Tādi ir par pašmāju ātro kredītu miljonāru dēvētā Aigara Kesenfelda ienākumi 2022. gadā, bet interesants fakts, ka pirms pusgada viņš ar sievu Lindu noslēdza laulības līgumu par visas mantas šķirtību.

Kesenfeldi apprecējās 2014. gada vasarā Liepājā, bet nu noslēgtais līgums paredz: “laulības laikā pirkuma, dāvinājuma, mantojuma vai kādā citādā veidā iegūta manta ir tā laulātā šķirtā manta, uz kura vārda tā ir reģistrēta nekustamās un kustamās mantas uzskaites reģistros, bet gadījumā, ja manta nav pakļauta reģistrācijai, tad tā ir tā laulātā šķirtā manta, kura nekustamajā īpašumā tā atrodas. Līgums attiecas uz mantu, kas ir iegūta līdz šā līguma noslēgšanai, kā arī mantu, kas tiks iegūta pēc līguma noslēgšanas.”

Problēmas ar biznesu Āzijā

Iespējams, ka 2023. gada uzņēmumu pārskati rādīs citādu ainu Aigara Kesenfelda biznesā, jo aizvadītajā gadā ķibeles piemeklēja viņa firmu "Sun Finance Group".

Proti, vasaras sākumā parādījās ziņas, ka Vjetnamā par naudas aizdošanu uz milzīgiem procentiem aizturēts Kesenfeldam piederošās Latvijas kompānijas "Sun Finance Group" pārstāvis Aigars Plivčs. Vjetnamas varasiestādes 26. maijā veica pārbaudi un secināja, ka uzņēmumi "Digital Credit Company", "Fincap VN Company" un "Sofi Solutions Company" darbojas kā lombardi un finanšu konsultāciju pakalpojumu sniedzēji un ar tīmekļa vietņu Tamo.vn un Findo.vn starpniecību izsniedz aizdevumus uz ārkārtīgi augstām procentu likmēm. Minētās tīmekļa vietnes izveidoja "Sun Finance Group", kura galvenais birojs atrodas Latvijā. Un "Sun Finance Group" patiesā labuma guvējs, pēc "Lursoft" datiem, ir Aigars Kesenfelds.