Trakā pasaule
2023. gada 29. septembrī, 13:57

Iepazīstieties ar Metuzālu - pasaulē visvecāko akvārija zivi, gandrīz tikpat senu kā Latvijas Republika!

Jauns.lv

ASV Kalifornijas štata Sanfrancisko akvārijā mīt zivs, kas ir piedzīvojusi vismaz 15 ASV prezidentus, piecus Lielbritānijas monarhus, astoņus Romas pāvestus un kura ir gandrīz tikpat veca, cik Latvijas Republika. Tas ir “Steinhart Aquarium” iemītnieks Metuzāls, kaut gan, iespējams, ka viņu nāktos dēvēt par Metuzālieni, vēsta “Oddity Central”.

Iepazīstieties ar Metuzālu - pasaulē visvecāko akv...

Šī divējādelpojošā zivs nokļuva Kalifornijā 1938. gadā, kad viņu ar tvaikoni kopā ar 230 citām zivīm atveda no Austrālijas. Speciālisti uzskata, ka viņas vecums ir apmēram 92 – 101 gada robežās un, domājams, tā ir mātīte.

Jau 2017. gadā Metuzālu atzina par visvecāko nebrīvē dzīvojošo zivi, taču toreiz zinātnieki uzskatīja, ka viņai nav vairāk par 84 gadiem. Jaunāki pētījumi liecina, ka Metuzāls ir vēl vecāks.

Pašlaik Metuzāls jūtas labi, joprojām reaģē uz apmeklētājiem un mierīgi peld savā akvārijā, īpaši neizrādot nekādas novecošanas pazīmes. Pēdējo gadu laikā Metuzālam ir tikai nedaudz mainījusies krāsa, taču tas arī viss. Pilnīgi iespējams, ka Metuzāls dzīvos vēl ilgi un attaisnos savu vārdu, kas dots par godu Bībeles personāžam, kurš esot nodzīvojis līdz 969 gadiem.

Divējādelpojošās zivis jeb dipnojas (Ceratodontae syn. Dipnoi) ir relikta kaulzivju virskārta, ar vienīgo recento kārtu — ragzobzivjveidīgās (Ceratodontiformes) plaušzivju apakšklasē (Dipnomorpha).Divējādelpojošo zivju ziedu laiki bija paleozoja ērā, bet līdz mūsdienām ir saglabajušās 6 sugas, kas dzīvo tikai saldūdens baseinos. Šīs grupas īpatnība ir tā, ka šīs zivis spēj elpot ne tikai ūdenī izšķīdinātu skābekli, bet arī atmosfēras gaisu, tās ik pēc 40-50 minūtēm uzpeld līdz virsmai, lai ieelpotu gaisu.