foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Andrim Bulim nepatīkama pieredze slimnīcā - bērns asiņo, ārsts pat neapskata
Pirmsjāņu dienā Dailes teātra aktieris Andris Bulis saskārās ar nepatīkamu pieredzi – aizvedis savu mazo meitiņu uz tuvāko medicīnas iestādi, cerēto palīdzību tur neguva.
Slavenības
2023. gada 4. jūlijs, 06:03

Andrim Bulim nepatīkama pieredze slimnīcā - bērns asiņo, ārsts pat neapskata

Žurnāls "Kas Jauns"

Gribēdams, kā labāk, Dailes teātra aktieris Andris Bulis izlēma neapgrūtināt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) un traumu guvušo meitiņu pats aizveda pie ārstiem uz netālu no mājām esošo Gaiļezeru. Taču...

Buļa jaunākā atvase – piecgadīgā Alise – 22. jūnijā sešos vakarā guva asiņojošu traumu kaklā zem zoda. Andris meitiņu aizveda uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Gaiļezera novietni.

“Vajadzēja apkopt brūci. Domāju – ko es saukšu “ātros” un tērēšu viņu laiku, Gaiļezera slimnīca taču ir pāris minūšu brauciena attālumā no mājām, aizvedīšu pats, tā būs daudz ātrāk. Pa atvērtām durvīm, kurās ielikts krēsls, devos iekšā kabinetā, nesot rokās bērnu. Atvainojos par traucējumu ārstam, kurš tobrīd runājās ar asistenti, bet viņš attrauca: “Neredzi, ka krēsls durvīm priekšā? Ko tu šeit meklē?” Teicu, ka man bērns asiņo, un atbildē sekoja ierosinājums – vai nu man saukt “ātros”, vai arī pašam vest meitu uz Bērnu slimnīcu Vienības gatvē. Kaut arī lūdzu apskatīt brūci, ka varbūt izrādīsies, ka trauma nemaz nav tik nopietna un nav jēgas saukt “ātros”, viņš pat bērnam nepienāca klāt un viņu neapskatīja!” notikušo žurnālam "Kas Jauns" atstāsta Bulis.

Izgājis no Gaiļezera, Andris secinājis, ka ceļā uz Torņkalnu paies stunda, jo tobrīd visa Rīga bija vienos sastrēgumos – cilvēki jau devās uz Jāņu svinībām. Tāpēc izsaucis Neatliekamo medicīnisko palīdzību. Atbraukusī mediķu brigāde bija ļoti atsaucīga, apkopa Alises brūci, nomierināja satraukto tēvu, ka viss būs kārtībā, jo trauma patiešām nav pārāk nopietna, kā arī izteica neizpratni, kāpēc Gaiļezerā dežurējošais ārsts traumu guvušajam bērnam vispār nav pat pievērsis uzmanību.

Nākamajā dienā Bulis ar piedzīvoto dalījās sociālajos tīklos, emocionāli arī vēstot: “Paldies NMPD ārstēm, kuras bija super. Bērns apārstēts, un “labais ārsts “ nedabūja fingāli. Kāds bija Hipokrata zvērests?” Viņa ieraksts izraisīja vētrainas diskusijas. Vieni aizstāvēja slimnīcas mediķi un pārmeta Bulim viņa nezināšanu, ka BKUS Gaiļezera novietnē beidzamajos gados dežurē tikai pediatrs un neatliekamā medicīniskā palīdzība tiek sniegta vien BKUS Torņakalna novietnē Vienības gatvē, otri sunīja aktieri par vēlmi ārstam “iedot fingāli”, bet trešie pauda neizpratni par to, kā ārsts, kaut arī pediatrs būdams, vispār atteicies apskatīt asiņojošu bērnu.

Diskusijā iesaistījās Bērnu slimnīca, kas aicināja aktieri ziņot par šo situāciju arī oficiāli, lai BKUS varētu uzlabot savu darbu, kā arī atgādināja, ka mediķi Latvijā saņem dažādus draudus un apvainojumus teju katru dienu. “Paldies par iecietību – ticam, ka šādā situācijā stress ņēma virsroku un vēlme uzsist “fingāli” bija vien iekšējo sajūtu līmeni atainojošs mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis,” sociālajos tīklos ierakstīja BKUS, bet Andris Bulis atvainojās: “Tas tiešām bija tēlains (neveiksmīgs) izteiksmes līdzeklis. Vēlreiz atvainojos! Cienu un apbrīnoju ārstu profesiju!”

Arī žurnālam "Kas Jauns" Andris Bulis uzsver, ka nevienā brīdī nav pat domājis kādu fiziski ietekmēt. “Vienkārši mani šokēja piedzīvotā attieksme. Jā, tā bija mana kļūda, ka nezināju, kā pareizi rīkoties šādā situācijā, ka nezināju, ka šajā slimnīcā bērnus ar asiņojošām traumām nepieņem. Es vienkārši tobrīd darīju to, kas man šķita visloģiskāk – netērēt laiku, bet pašam aizvest bērnu uz vistuvāko medicīnas iestādi, jo, manuprāt, tāpēc jau tās ir slimnīcas, ka tur ir mediķi, kuri var sniegt palīdzību! Bet vispār nepienākt klāt bērnam, kurš slimnīcā tiek ienests uz rokām! Pat nepaskatīties, kas noticis! Es kā vecāks jau tā biju satraucies par sava bērna veselību, un tad vēl mums parādīja durvis. Kāpēc tāda attieksme? Vai tiešām pediatrs nevar apskatīt un apstrādāt brūci? Nu būtu vismaz pienācis, apskatījies, nomierinājis, ka viss ir kārtībā. Tas būtu aizņēmis piecas minūtes. Bet tā vietā tika tērēti NMPD resursi, noslogota viena brigāde, tērēts viņu laiks. Manuprāt, šāda sistēma nav pareiza...” neizpratnē ir Alises tētis, piebilstot, ka absolūti nevēlas, lai kāds tiktu sodīts, vienkārši gribētos, lai vecākiem būtu vairāk pieejama informācija, kā šādās situācijās pareizāk rīkoties: “Es kā vecāks pieņēmu lēmumu, kāds tādā brīdī šķiet pareizākais. Kļūdījos.”