Govij piedzimst teliņš ar retu mutāciju
Divgalvains teļš (ekrānuzņēmums)
Trakā pasaule
2023. gada 14. aprīlī, 11:51

Govij piedzimst teliņš ar retu mutāciju

Jauns.lv

Kādā ASV Nevadas štata fermā govs dzemdējusi teliņu ar retu mutāciju, kas sastopama vienā gadījumā no 2,5 tūkstošiem — teliņam bija divas galvas, vēsta “Daily Express”.

Govij piedzimst teliņš ar retu mutāciju...

38 gadus vecā fermas īpašniece Leslija Hanevila pamanīja, ka govs dzemdē ar grūtībām. Lai teliņš nāktu pasaulē, bija vajadzīga divu vīriešu palīdzība un īpaši instrumenti.

“Bija tumšs, vējains un auksts. Es uzreiz nesapratu, ka teliņam ir divas galvas, kaut gan bija skaidrs, ka ar viņu kaut kas nav kārtībā. Viņa ķermenis bija maziņš, bet galva šķita neparasti liela. Grūti uzreiz atpazīt divgalvainu dzīvnieku, kad negaidi kaut ko tādu redzēt! Tikai pēc minūtes es apjēdzu, ka tās ir divas galvas,” sacīja fermas īpašniece.

Ar kaut ko tādu viņa saskārusies pirmo reizi. Policefālija ir sastopama dažādiem dzīvniekiem, tostarp kaķiem, govīm, kazām, cūkām, aitām, pelēm, putniem, bruņurupučiem, arī cilvēkiem.

Divgalvainais teliņš neizdzīvoja, taču fermere atrada risinājumu, kā palīdzēt mammai pārdzīvot bērniņa zaudēšanu: atdeva viņai citu teliņu, kurš bija kļuvis par bāreni. “Viņa ir ļoti uzmanīga māte,” sacīja saimniece.

Reizēm šādi divgalvaini mājlopi piedzimst dzīvi un izskatās tīri veselīga, kā gadījās Ziemeļmaķedonijā pirms diviem gadiem. Tomēr parasti šādu anomāliju gadījumā dzīvnieki nedzīvo ilgi, reizēm vien dažas dienas vai nedēļas.

Tomēr gadās arī sīkstāki eksemplāri — ASV Kentuki štatā 2016. gadā piedzimušais teliņš, kuru nosauca par Lakiju, nodzīvoja 108 dienas.