foto: Shutterstock.com
Somija sesto reizi atzīta par laimīgāko valsti pasaulē. Kurā vietā ir Latvija?
Salīdzinoši augstas vietas reitingā ieņēmušas Baltijas valstis.
Trakā pasaule
2023. gada 21. marts, 06:59

Somija sesto reizi atzīta par laimīgāko valsti pasaulē. Kurā vietā ir Latvija?

Jauns.lv

Somija joprojām ir valsts ar laimīgāko iedzīvotāju skaitu uz mūsu planētas. Pie šādiem secinājumie pirmdien, 20. martā, Ņujorkā nonākuši Starptautiskajā laimes dienā prezentētā ikgadējā globālā laimes pārskata autori. Neskatoties uz ievērojamo drošības situācijas pasliktināšanos Krievijas kara pret Ukrainu rezultātā un vēl nepabeigto Somijas iestāšanos NATO, šī Skandināvijas valsts jau sesto gadu pēc kārtas ir laimes reitinga līdere, raksta "Deutsche Welle".

Laimīgāko valstu pieciniekā iekļuvušas arī (vietas dilstošā secībā) Dānija, Islande, Izraēla un Nīderlande, tām pirmajā desmitniekā seko Zviedrija, Norvēģija, Šveice, Luksemburga un Jaunzēlande. Vācija ierindojās 16. pozīcijā, gada laikā noslīdot par divām reitinga rindām. Salīdzinoši augstas vietas ieņēmušas Baltijas valstis - Lietuva (20.), Igaunija (31.) un Latvija (41.). Par nelaimīgākajām starp 137 ziņojumā pārstāvētajām valstīm atzītas Sjerraleone, Libāna un Afganistāna.

Tikmēr Ukraina (92. vieta) un Krievija (70. vieta) pat nedaudz uzlabojušas savas pozīcijas salīdzinājumā ar pagājušo gadu, turklāt Ukrainas rādītājs ir minimāli samazinājies.

"Neskatoties uz ciešanu un zaudējumu apmēriem Ukrainā, dzīves (tās iedzīvotāju) novērtējums 2022. gada septembrī bija augstāks nekā pēc aneksijas (Krimas) 2014. gadā," norāda analītiķi. Viņuprāt, cita starpā tas saistīts ar spēcīgāku ukraiņu vienotības sajūtu un viņu uzticību prezidentam Volodimiram Zelenskim. "Krievijas iebrukums izkaldināja Ukrainu vienotā nācijā," norādīja viens no pārskata autoriem, Oksfordas universitātes profesors Jans-Emanuels De Nevē.

Ziņojuma autori norāda, ka kopumā savas dzīves novērtējums vairumam planētas iedzīvotāju 2020.-2022. gadā palika stabilā līmenī, neskatoties uz pandēmiju un citām krīzēm. Pēdējo trīs gadu rādītāji vidēji bijuši tikpat augsti kā iepriekšējos trīs gados. Eksperti norāda arī to, ka laimīgāki jūtas to valstu iedzīvotāji, kur laime un labklājība pēc iespējas vienmērīgāk sadalīta iedzīvotāju vidū.

Ikgadējo globālo laimes ziņojumu gatavo zinātnieki ASV, balstoties uz socioloģisko organizāciju asociācijas "Gallup International" aptaujām pēdējo trīs gadu laikā. Laimes indeksu aprēķina, ņemot vērā sešus galvenos kritērijus: sociālo atbalstu, ienākumus, veselību, brīvību, dāsnumu un korupcijas trūkumu.