foto: Publicitātes foto
FOTO: satiec eksotiskos mājdzīvniekus "PetExpo" no 11.-12. martam
Trakā pasaule
2023. gada 10. marts, 10:45

FOTO: satiec eksotiskos mājdzīvniekus "PetExpo" no 11.-12. martam

Jauns.lv

Kad runa ir par mājdzīvniekiem, visi uzreiz iedomājas mājas mīluļus – suņus, kaķus un, iespējams, vēl kādu pūkaini. Tomēr, izrādās, arvien populārāki par mājdzīvniekiem kļūst rāpuļi – tarantuli, zirnekļi, ķirzakas un pat čūskas! Lai vairāk uzzinātu par šiem aukstasiņu mājdzīvniekiem, viesojāmies pie “Spiderzone.lv” īpašnieka Ričarda Stikāna. Viņu kopā ar dažādiem rāpuļiem varēs satikt 11. un 12. martā izstādē “PetExpo 2023” Ķīpsalā.

Bērnības sapnis 

Jau bērnībā Ričardam bija vēlme pēc neierasta mājdzīvnieka – tarantula, bet viņa vecāki tajā laikā bija kategoriski pret eksotisku dzīvnieku mājās. Augot nepiepildītais sapnis tika aizmirsts – līdz dienai, kad pirms sešiem gadiem ar topošo sievu abi apmeklēja Tropu māju Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Lai gan sākumā sieva teica, lai pat nedomājot par zirnekļiem kā mājas mīluļiem, Ričardu tas neatturēja, un bērnības sapnis piepildījās – mājās parādījās trīs skaisti un pūkaini zirnekļi.
Ar laiku, kad cilvēki sāka jautāt, vai šos dzīvniekus var iegādāties, Ričards, būdams tirgotājs ar piecpadsmit gadu stāžu, saskatīja iespēju. Tā pēc pusgada tika atvērts internetveikals “Spiderzone.lv”, un kolekcija bija pieaugusi jau līdz 300 rāpuļiem. 

Ne tik pūkainie mājdzīvnieki

Kad runa ir par mājdzīvniekiem, visi uzreiz iedomājas mājas mīluļus – suņus, kaķus un, iespējams, vēl kādu pūkaini. Tomēr, izrādās, ...

gallery icon
15



Privātā kolekcija 

Rāpuļu tirgošana nav primārais mērķis, tāpēc mīļākie un neparastākie dzīvnieciņi tiek atstāti privātajā kolekcijā, kas ir īpašnieka lepnums. Tā pirms diviem gadiem, kad viens no Ričarda klientiem ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi citur, kolekciju papildināja pirmais reptilis Džidži (GG) – bārdainā agāma (latin. Pogona vitticeps). Ričardam šie eksotiskie mājdzīvnieki iepatikās, un, braukājot pa Eiropas izstādēm, tika nopirktas vēl četras agāmas – katra savas nokrāsas un ar dažādiem raksturiem. 

Skaistās un unikālās čūskas – karaliskie pitoni

Izstādēs uzmanību piesaistīja ne tikai agāmas, bet arī karaliskie un skaistie pitoni. “Spiderzone.lv” īpašnieks jau vairākus gadus bija interesējies par šīm čūskām un pēc saziņas ar Eiropas partneriem saprata, ka ir gatavs uzņemt savā kolekcijā karaliskos pitonus (latin Python regius). Pitoni kolekcijai piešķir krāšņumu, jo katram pitonam ir sava krāsa un raksts, kurš ir tieši tik unikāls, cik cilvēka pirksta nospiedums. 
Karaliskie pitoni ir mednieki un var iekost, tāpēc pirms ņemšanas rokās vislabāk ir tos vizuāli novērtēt, tādā veidā paredzot čūskas iespējamo reakciju dažādās situācijās. Piemēram, izstiepts kakls un mēles rādīšana ne vienmēr nozīmē dusmas. Visticamākais, pitons izvērtē vidi, kurā tas ir nonācis, smaržojot gaisu un ziņkārīgi meklējot siltuma avotus. 

Četrkājainie draugi izstādē "PetExpo 2022" Ķīpsalā

Rīgā šajā nedēļas nogalē, 12. un 13. martā, norisinās ikgadējā mājdzīvnieku un zooindustrijas izstāde "PetExpo 2022".

gallery icon
108



Izvēlies savu mājdzīvnieku

Lai gan daļa no eksotiskajiem mājdzīvniekiem ir indīgi, tos ir salīdzinoši viegli kopt. Tāpēc Eiropā arvien biežāk vecāki bērnam pērk tieši kādu eksotisku mājdzīvnieku suņa vai kaķa vietā. Piemēram, zirnekļi ir jābaro reizi divās nedēļās, skatoties, cik labi rāpulis ir paēdis. Ja tarantuls ir pieēdies, ko var pateikt, novērtējot vēdera izmēru attiecībā pret tarantula galvu, tad barot var retāk, lai nerastos problēmas no pārēšanās. Savukārt mājvietu savas kolekcijas divām tarantulu mātītēm Ričards nav mainījis jau gadus trīs. 
Protams, ne visi eksotiskie dzīvnieki ir ļoti viegli kopjami. Piemēram, pitoniem vajadzētu terāriju, kur nepieciešams uzturēt +32 grādu temperatūru karstajā pusē, jo savvaļā tie ir sastopami Āfrikā un lielāko daļu laika pavada guļot alās līdz pat 23 stundām diennaktī. “Spiderzone.lv” veikalā karaliskajiem pitoniem ir uzstādīts speciāls siltuma mērītājs, kuru var regulēt ar mobilā telefona aplikāciju. 

Parūpējies par savu mīluli 

Ričardam rūp savi dzīvnieciņi, viņš viņus apčubina, samīļo un par katru stāsta ar lepnumu, kāds ir jebkuram mājdzīvnieka saimniekam, lai vai tas būtu kaķis, suns vai rāpulis. Par to varēsiet pārliecināties Ķīpsalā, satiekot pašu saimnieku un apskatot daļu no Ričarda Stikāna privātās kolekcijas 11. un 12. martā izstādē “PetExpo”!
Papildu būs iespēja arī apskatīt dažādu šķirņu suņus un kaķus, izvizināties ponija mugurā, klausīties dažādu putnu skaņās, iepazīt eksotiskus dzīvniekus, samīļot trusīti, kā arī baudīt piepūšamo atrakciju priekus kopā ar visu ģimeni.

Tēmas