foto: Shutterstock
Neviens to nav redzējis 4500 gadus: Vācijas zinātnieki atklājuši Heopsa piramīdas noslēpumu
Heopsa piramīda.
Trakā pasaule
2023. gada 2. marts, 19:39

Neviens to nav redzējis 4500 gadus: Vācijas zinātnieki atklājuši Heopsa piramīdas noslēpumu

Jauns.lv

Minhenes tehniskās universitātes pētnieki, kas strādāja starptautiskas zinātnieku grupas sastāvā, apstiprinājuši, ka slavenās Heopsa piramīdas iekšpusē ir slepena kamera. Ar ultraskaņas, radara un endoskopa palīdzību izdevies pierādīt, ka liela izmēra dobums, par kura esamību bija aizdomas jau kopš 2016. gada, patiešām pastāv, ceturtdien, 2. martā, vēsta zinātnieki Minhenes tehniskās universitātes mājaslapā, raksta BBC.

Šis atradums tiek uzskatīts par īpašu, jo šī piramīda kā viens no septiņiem pasaules brīnumiem ļoti detalizēti pētīta daudzu gadu garumā. Tomēr tā joprojām sevī glabā daudzus noslēpumus, no kuriem vienu pētnieki atklājuši. Tagad ir skaidrs: dobums ir, un tas atrodas virs sākotnējās ieejas piramīdā, kas publikai ir slēgta.

2016. gadā, pamatojoties uz vairākiem Japānas un Francijas speciālistu veiktajiem mērījumiem, parādījās pieņēmumi par kameras esamību. Minhenes pētnieki projektam "ScanPyramids" pievienojās 2019. gadā. Un tagad atradumu izdevies vizualizēt.

foto: EPA/Scanpix

"Piramīdas ir Pasaules mantojuma objekts. Tāpēc mums ir jābūt īpaši uzmanīgiem apskates laikā, lai nenotiktu nekādi bojājumi," skaidro profesors Kristians Grose. Pēc viņa teiktā, zinātniekiem nākas strādāt tikai ar mērierīcēm, kas nenodarīs kaitējumu virsmām, dažos gadījumos - bezkontakta.

Pētnieki atklājuši spraugu, kurā sanācis ievietot stieni. Tas ļāva iekļūt dobumā un fiksēt tā apjomu ar objektīva palīdzību. Slepenā kamera izrādījās lielāka, nekā zinātnieki bija iedomājušies.

foto: EPA/Scanpix

Tajā netika atrastas nekādas liecības par cilvēka darbību. Zinātnieku grupa paredz, ka šo istabu neviens nav redzējis jau aptuveni 4500 gadus. Tālākie pētījumi parādīs, kam tieši šī kamera tika izmantota.