foto: ekrānuzņēmums no Twitter video
Šaha robots Maskavā sagrābis un salauzis pirkstu septiņgadīgam zēnam
Trakā pasaule
2022. gada 24. jūlijs, 18:52

Šaha robots Maskavā sagrābis un salauzis pirkstu septiņgadīgam zēnam

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Krievijā notika Maskavas atklātais šaha čempionāts, kura laikā atgadījās kāds ārkārtīgi nepatīkams incidents - šahu spēlējošs robots sagrāba un salauza pirkstu zēnam, kurš veicis atbildes gājienu "pārāk ātri".

"Robots bērnam salauza pirkstu," pēc incidenta ziņu aģentūrai "TASS" sacīja Maskavas šaha federācijas prezidents Sergejs Lazarevs, piebilstot, ka robots iepriekš bez incidentiem izspēlējis vairākas spēles dažādās izstādēs.

Vietnes "Telegram" kanāla "Baza" 19. jūlijā publicētajā incidenta video redzams, kā robotizētā roka vairākas sekundes spiež zēna pirkstu, pirms iejaucas kāda sieviete un trīs vīrieši, kuri palīdz zēnu atbrīvot. 

Krievijas Šaha federācijas viceprezidents Sergejs Smagins norādījis, ka tā vietā, lai gaidītu, kamēr robots pabeigs kustību, zēns izvēlējies veikt ātru atbildes gājienu.

"Ir noteikti drošības nosacījumi, un bērns, acīmredzot, tos pārkāpa. Kad viņš izdarīja savu gājienu, viņš nesaprata, ka vispirms ir jāpagaida," sacīja Smagins. "Šis ir ārkārtīgi rets gadījums, pirmais, ko spēju atcerēties," viņš piebilda.

Krievijas mediji ziņo, ka zēnu saucot Kristofers, un viņš esot viens no 30 labākajiem šahistiem Krievijas galvaspilsētā kategorijā vecumā līdz deviņiem gadiem. "Cilvēki steidzās palīgā un atbrīvoja jaunā spēlētāja pirkstu, taču no lūzuma nevarēja izvairīties," teikts "Baza" ierakstā.

Tikmēr Lazarevs "TASS" pastāstīja, ka Kristofers, kura lauztais pirksts tika ieģipsēts, pēc incidenta "neizskatījies pārāk traumēts". "Bērns atkal spēlēja jau nākamajā dienā, pabeidza turnīru, un brīvprātīgie palīdzēja veikt kustības," viņš sacīja.

Tomēr zināms, ka zēna vecāki jau ir sazinājušies ar prokuratūru.