foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Mārtiņš ļoti cīnās, bet situācija nav laba," - šefpavāra Rītiņa pašreizējo stāvokli slimnīcā komentē brālis Jānis
Slavenības
2022. gada 28. janvāris, 10:50

"Mārtiņš ļoti cīnās, bet situācija nav laba," - šefpavāra Rītiņa pašreizējo stāvokli slimnīcā komentē brālis Jānis

Marta Martinsone

Jauns.lv

Pazīstamā šefpavāra Mārtiņa Rītiņa, kas jau vairākas nedēļas ir slimnīcā, stāvoklis joprojām ir kritisks. "Mārtiņš ļoti cīnās," saka viņa brālis Jānis.

"Neko labu šobrīd nevaru pateikt. Mārtiņš ļoti cīnās," portālam Jauns.lv brāļa pašreizējo stāvokli novērtē Jānis Rītiņš.

"Viņam bija manāmi pazeminājies asinsspiediens, tika doti medikamenti. Tāpat kā līdz šim, viņam tiek padots skābeklis. Situācija nav laba, ārsti saka, ka stāvoklis ir kritisks, bet viņš cīnās. Zvanām ārstiem uz slimnīcu divas reizes dienā. No rīta un vēlu vakarā, lai  zinātu jebko, jebkādas izmaiņas. Mūs nepamet cerība…" bilst Jānis.

Pašsajūta pēkšņi pasliktinājās Ziemassvētkos

Kā iepriekš Jānis pastāstīja žurnālam "Kas Jauns", Mārtiņš slimnīcā nogādāts dažas dienas pēc Ziemassvētkiem. “23. decembrī Mārtiņš sajuta temperatūru. Pirms tam mums visiem bija sarunāts, ka Ziemassvētkus svinēsim kopā. Protams, par vakariņām rūpētos neviens cits kā pats Mārtiņš. Viņš būtu bijis galvenais šefs,” nerealizētajos plānos dalījās Jānis. “Tad Mārtiņš paziņoja, ka svētku vakariņas būs jāatliek, jo viņam esot temperatūra. Ziemassvētku vakariņas tika atceltas, viņš vairākas dienas pavadīja savā Rīgas centra dzīvoklī. Covid-19 tests aizdomas apliecināja – tas bija pozitīvs,” tā Jānis.

Grāmatas "De Profundis. Mārtiņš Rītiņš" prezentācija

gallery icon
100

Mārtiņu uzraudzījusi krustmeita Renāte, topošā mediķe. Sajutusi, ka veselības stāvoklis neuzlabojas, bet gan pasliktinās, viņa Mārtiņu pati aizvedusi uz slimnīcu. No slimnīcas ar brāļiem Rītiņš bieži komunicējis video zvanos. “Mēs viņam sacījām daudz labu vārdu. Lai cīnās, lai nekad nepadodas. Tad kādu dienu ārsti piezvanīja, lai braucam aprunāties pie Mārtiņa, jo stāvoklis esot kritisks un iespējams, ka tā var būt pēdējā tikšanās...” pastāstīja Jānis.

Taujāts, vai Mārtiņš apzinājies kritisko situāciju, šefpavāra brālis atzina: “Viņš pieņēma to stāvokli, kurā atradās. Mēs teicām, ka ir jācīnās, un viņš apsolīja mums, ka darīs visu, kas viņa spēkos. Mārtiņš, arī būdams smagā stāvoklī, ļoti daudz jokoja. Viņš mums teica: “Es jums neteikšu, kur savu naudu esmu noslēpis! Un manu "Porsche" jūs nedabūsiet.” Jā, Mārtiņa sapnis bija nopirkt "Porsche" automašīnu,” piebilda Jānis.

Mārtiņam Rītiņam - 70! Šefpavāra sabiedriskā dzīve bildēs

gallery icon
135

“Mārtiņš daudz smējās. Teica, ka nu esot palicis tāds pats kā mēs, vecie kraķi. Mārtiņš neizrādīja ne bailes, ne vājumu, bet gan tieši pretēji – ka grib dzīvot. Mēs daudz reižu teicām, lai cīnās, ka mēs viņu gaidām mājās. Viegli nebija ne mums, ne viņam. Mēs pat visu, ko viņš teica, nevarējām ar pirmo reizi saprast, nācās sacīto atkārtot. Bet mēs atvadījāmies ar cerībām tikties."