foto: Publicitātes foto
Asinis un zelts: “Kā radās Spānija” ar Saimonu Sebagu Montefjore
2021. gada 13. septembris, 12:06

Asinis un zelts: “Kā radās Spānija” ar Saimonu Sebagu Montefjore

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Raidījums trīs daļās, kura pirmizrāde kanālā "Viasat History" notiks 19. septembrī pulksten 20.55, skatītājus aizvedīs vairāk nekā divus tūkstošus ilgajā Spānijas vēsturē, un tajā kā gids strādās vēsturnieks Saimons Sebags Montefjore.

Pirmajā sērijā viņš izzinās valsts agrīnos gadus, kad Pireneji bija vien maza, bet tomēr ļoti iekārota Romas impērijas Kartāgas province, kam seko islāma Spānija un Kordovas kalifāts. Saimons iepazīstinās ar Kadicu, Gibraltāru un Sevilju, kā arī ar nelielu laivu dosies uz aizmirstajām Santa Petri salām, ko trešajā gadsimtā pirms mūsu ēras iepazina arī hanibāli. Šajā rakstā ieskatīsimies Kordovas kalifātā.

foto: Publicitātes foto

Kordovas kalifāts bija valsts Pireneju pussalā ar nelielu daļu Āfrikas ziemeļos, kurā valdīja Umajādu dinastija. Šī valsts ar galvaspilsētu Kordovu eksistēja no 929. līdz 1031. gadam, un šis periods vēsturē tiek raksturots kā laiks, kad uzplauka tirdzniecība un kultūra, kā arī posms, kad tika radīti daudzi Andalusas arhitektūras meistardarbi.

foto: Publicitātes foto

Kordova kalpoja kā Andalusas kulturālais centrs. Mošejas, tostarp Lielā mošeja, bija daudzu kalifātu galvenais rūpals. Kalifāta pils – Medina Azahara – pilsētas nomalē bija vieta, kur aptuveni 10 tūkstoši strādnieku un mākslinieku strādāja desmitgadēm ilgi, radot dekorētās celtnes un pagalmus, kas bija pilni ar strūklakām un gaisīgiem kupoliem. Vienlaikus Kordova bija arī Andalusas intelektuālais centrs, kur strādāja ar senajiem grieķu tekstiem, tulkojot tos arābu un latīņu valodās kā arī ivritā. Al Hakama II valdīšanas periodā karaliskajā bibliotēkā atradās apmēram 500 tūkstoši dažādu materiālu.

Kalifāta laikā notika dažādi zinātniski, vēsturiski, ģeogrāfiski, filozofiski un valodas uzlabojumi. Andalusu ietekmēja arī dažādas austrumu kultūras. Mūziķis Zirjabs tiek uzskatīts par galveno, kurš Pireneju pussalā ieveda jaunus ģērbšanās stilus un matu sasukas, kā arī no Bagdādes atgādāja zobu pastu un dezodorantus.

foto: Publicitātes foto

Kordovas kalifāta ekonomika un daudz kas cits aizraujošs – jaunajā un piedzīvojumiem piepildītajā trīs daļu stāstā “Kā radās Spānija”, kas pirmizrādi piedzīvos kanālā "Viasat History" 19. septembrī pulksten 20.55. Katra no trīs sērijām kanālā būs skatāma svētdienās, vienā un tajā pašā laikā.

Seko "Viasat History" arī Facebook.

Raksts tapis sadarbībā ar "Viasat History".