foto: Publicitātes
Draudzenes kā koši ziedi. Seriāla "Sweet Magnolias" recenzija
TV
2021. gada 16. aprīlis, 16:00

Draudzenes kā koši ziedi. Seriāla "Sweet Magnolias" recenzija

Antra Feldmane

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Balti rozā un zaļojoši magnoliju koki, kuru smarža vasaras vakarā iedveš harmoniju un mieru, trīs sirdsdraudzenes mazā ASV pilsētā, mūžīgā saule un, protams, mīlestība. Mēs jau sen to bijām pelnījuši! Aizmiršanos no ziemas pandēmijas sola romantiskais seriāls "Sweet Magnolias".

Tur ir skaisti aktieri, sarunas par visu un neko, krāsaini tērpi un mājīgums, ko uzbur vintāžas interjers ar dienvidnieku piesitienu. "Netflix" lūkojamais seriāls veidots pēc ražīgās amerikāņu autores Šerilas Vudas romānu sērijas motīviem. Rakstniece, kura pati ir brīvas sievietes statusā, 76 gadu vecumā ir izdevusi vairāk nekā 50 romantiskus romānus un labprāt piedalās TV scenāriju radīšanā.

Šķiršanās un sirdsēsti

Mazā Dienvidkarolīnas pilsētiņā Serenitijā dzīvo trīs bērnības draudzenes, viņas pašas sevi dēvē par «saldajām magnolijām» – katra ar savu krāšņumu un noslēpumu. Medija (Džoanna Garsija Svišere) sēro par šķiršanos no sava vīra Bila, ar kuru vieno trīs bērni un 20 gadu laulība. Pēc bērnu audzināšanas viņa ir gatava aizrauties ar jaunu darbu, bet to, protams, nav vienkārši izdarīt. Vīram Bilam, kuram ir ārstu prakse, gadījies romāns ar kolēģi, medmāsu Norīnu (Džeimija Linna Spīrsa). Tas pieliek punktu Bila un Medijas laulībai, jo Norīna gaida Bila bērnu un abi gatavojas laulāties. Norīna jūtas atstumta, jo Bils ir paštaisns senā kaluma vīrietis, kuram patīk visu kontrolēt. Tā nu gadījies, ka rudmatainajā daiļavā Medijā ieskatījies viņas dēla beisbola treneris Kels (Džastins Benings), kura trenētais augums liek trīt mēles visām Serenitijas dāmām. Soli pa solim abi mīlnieki sāk romantisku afēru, kas sirdī ieduras Bilam. Tā teikt, pašam nevajag, bet citam neatdos.

Deina (Brūka Eliota) ir draudzeņu grupas otrā dalībniece. Viņa ir prasīga šefpavāre pašas lolotā restorānā, kurā pasniedz pēc tradicionālām amerikāņu receptēm gatavotus ēdienus. Deina viena audzina meitu. Viņa pret meitu mēdz būt skarba, taču tādēļ, ka nevēlas meitā ieraudzīt pašas jaunībā pieļautās kļūdas.

Bet trešā draudzene Helēna (Hītera Hedlija) ir spoža advokāte, kuras sapnis ir atvērt draudzeņu kopīgo SPA salonu kādā senā pilsētiņas namā. Helēnai pašai nav izdevies izveidot ģimeni, taču viņas dzīvē atgriezusies skolas gadu mīlestība, kamēr nemanāmi savas jūtas cenšas izpaust Deinas restorāna pavārs Ēriks (Daions Džounstons).

Draudzenes ik nedēļu tiekas, lai pļāpātu no sirds, baudītu Deinas gatavotos kokteiļus un meksikāņu uzkodas. Viņu attiecības vairāki kritiķi salīdzinājuši ar slaveno četrotni no seriāla «Sekss un lielpilsēta», tikai modīgas somiņas un smalkus bārus šeit nomainījušas sarunas par bērniem un mājās gatavoti ēdieni. Būtiska atšķirība – šajā seriālā viss balstās romantikā un pat naivumā, ir maz atklātu sarunu par intīmo dzīvi, kas savulaik satricināja 90. gadu tradicionālos uzskatus par sievietes lomu un uzvedības normām.

Tikšanās dievkalpojumā

Varētu rasties iespaids, ka «Sweet Magnolias» ir idilliska un varbūt vecišķa 21. gadsimta versija par tradicionālām ģimenes vērtībām, sievišķību un «kā pieklājas» dzīvesveidu mazā pilsētā ar savām baumām un intrigām. Tomēr, pārdzīvojot pirmo skepsi, seriāls aizrauj ar savu vienkāršību un skaistumu, turklāt nemoralizē par pareizajām vērtībām. Serenitijas pilsētiņas burzmā un tās iedzīvotājos ir kaut kas ārkārtīgi mīļš un tuvs, sevišķi tiem skatītājiem, kuri joprojām dzīvo mazajās Latvijas pilsētās un ciematos – Baltezerā, Siguldā, Cēsīs vai Kolkā. Tie ir cilvēki, kuri pazīst vietējo pārdevēju un sētnieku, joprojām draudzējas ar saviem skolasbiedriem, nakts melnumā palīdz kaimiņam uz ceļa un ir iekopuši savu māju, pagalmu vai košu ziedu plantāciju.

Interesanti, ka Serenitijas iedzīvotāji ik nedēļu tiekas svētdienas dievkalpojumā, kuru vada afroamerikāņu sieviete. Viņa nebaidās būt brīva un neformāla, neliedzot padomu kādam, kuram tas vajadzīgs ārpus svētdienām. Dienvidkarolīnā baptisms ir viens no visvairāk izplatītajiem protestantisma virzieniem, ļaujot apvienoties nabagajiem un bagātajiem, baltādainajiem un afroamerikāņiem. Turklāt sludināt Dieva vārdu drīkst tie, kuri jūt aicinājumu, arī sievietes. Pat tad, ja skatītāji nejūt saikni ar reliģiju, šī seriālā iezīmētā kopības un komūnas sajūta ievieš harmoniju un paļāvību gan seriāla varonēs, gan otrpus ekrānam. Kad Helēna stāsta, ka tiesas zālē jāvelk tāds apģērbs, ko nebūtu kauns parādīt baznīcas pagalmā pēc dievkalpojuma, viņas vārdi izstaro pārliecību un cieņu. Arī man gribas viņai noticēt. Un kādēļ ne? Arī Latvijā vasaras norietā daudzi no mums uzvelk svētku tērpus un tiekas kapusvētkos, lai satiktu sen neredzētus radus, sadegtu sveces un sanestu dārza ziedus visās varavīksnes krāsās.

Senais augs – magnolija

Kādēļ «Sweet Magnolias»? Līdzās jau minētajai draudzeņu salīdzināšanai ar košo ziedu magnolijas savu auru atstājušas gan draudzeņu māju interjeros – sarkans, balts, samtaini zaļš, bēšs –, gan jaunatklātā SPA centrālajā gleznā, ko draudzenēm uzdāvinājusi Medijas mamma – māksliniece.

Magnoliju ziedi pavīd seriāla ievadā un izvijas daudzām sērijām, kurās varam baudīt ASV dienvidu dabas skatus – ezerus, parkus un, protams, sauli. Interjeram un dizainam veltītajos blogos pavīd seriāla iekārtojumam veltīti raksti, tas ir populārs arī skaisto foto krātuvē «Pinterest». Magnolija ir sens un kaprīzs augs, kam patīk saule un mitra, bagātīga augsne, sastopams galvenokārt subtropos un pie akvatora. ASV dienvidu štatos tas ir biežāk sastopams tur, kur dabu nav skārusi cilvēka roka. Dienvidkarolīnas štata pilsēta Čārlstona lepojas ar vienu no senākajām magnoliju plantācijām – parku, kas dibināts 17. gadsimtā un ko ik gadu apmeklē simtiem tūristu no visas ASV. Lai gan īstajā dzīvē Serenitijas pilsētas kadri uzņemti Džordžijas štatā, Dienvidkarolīnas kaimiņos, noskaņas ziņā abas vides ir krietni līdzīgas.

Filmējas arī Britnijas Spīrsas māsa

Visas trīs galveno lomu atveidotājas ir ASV iecienītas ziepju operu un seriālu aktrises, par kurām Latvijas skatītājs būs dzirdējis mazāk. Tomēr šoreiz tas nespēlē būtisku lomu, jo viņu varones ir pilnasinīgas, dažādas un vitālas. Šīs atšķirības aktrisēm ir izdevies kvalitatīvi iedzīvināt arī ekrānā. Galvenās, Medijas, lomas atveidotāja Džoanna Garsija-Svišere ir kubiešu izcelsmes aktrise, kura filmējas kopš bērnu dienām. Arī Brūka Eliota, kura atveido Deinu, ir ar vērā ņemamu TV seriālu pieredzi, bet Helēnas atveidotāja Hītera Hedlija ir arī dziedātāja – 2010. gadā saņēmusi «Grammy» nomināciju par labāko dziesmu gospeļa žanrā, bet šo balvu ieguva tajā pašā gadā par labāko gospeļa albumu.

Norīnas lomas atveidotāja ir Britnijas Spīrsas jaunākā māsa Džeimija Spīrsa, kura 11 gadu vecumā piedalījusies filmā «Krustceles». Tajā viņa atveidoja savas māsas Britnijas jaunāko versiju. Aktrise 16 gadu vecumā palika stāvoklī, kas izraisīja plašu mediju ažiotāžu, bet pašai Džeimijai nācās pārtraukt filmēšanās gaitas. Tagad viņa ir laimīgi precējusies un audzina divus bērnus. Aktieri Krisu Kleinu skatītājs, iespējams, atceras no amerikāņu «dibenjoku» klasikas «Amerikāņu pīrāgs» laikiem, taču vēlākajos gados aktieris saņēma nopietnas lomas, tostarp kara drāmā kopā ar Melu Gibsonu «We Were Soldiers». Pērnā gada jūlijā «Netflix» apstiprināja seriāla otro sezonu, un tā solās būt spraiga, sevišķi pēc pēdējās sērijas pārsteidzošās drāmas. ASV seriāls iemantojis labvēlību un tas, protams, ir amerikānisks līdz kaulam. Taču daudzās nianses un tēmas sasildīs mūsu pašu skatītāju sirdis – sevišķi, ja runa ir par mūsu meistarību dārzu iekopšanā, kopābūšanu un vēlmi pēc kaut kā romantiska un viegla.