foto: no "Instagram"
Toms Grēviņš.
Toms Grēviņš.
Slavenības
2021. gada 12. aprīlī, 05:16

"Esmu izgājis cauri ellei!" Toms Grēviņš Covid-19 dēļ aizbēg no mājām

Jauns.lv

TV raidījuma "Gudrs, vēl gudrāks" vadītājs, dīdžejs Toms Grēviņš (39) aizvadītajā nedēļā atgriezās mājās pie ģimenes pēc aptuveni desmit diennakšu prombūtnes, ko pavadīja, ārstējoties no Covid-19.

"Esmu izgājis cauri ellei!" Toms Grēviņš Covid-19 ...

Nupat ģimenes ārsts Tomam Grēviņam noslēdzis darbnespējas lapu, un viņš, lai arī vēl nejūtas līdz galam atguvis veselību, cenšas atgriezties darba dzīvē. Pēc divuas nedēļas ilgas ārstēšanās Toma pašsajūta ir līdzsvarojusies, lai gan smagāko periodu, kad “lauzti kauli” un mocījies, svīzdams ar 40 grādu temperatūru, viņš raksturo ar salīdzinājumu: “Esmu izgājis cauri ellei!”

Izvēlējās glaunāko Rīgas viesnīcu un devās paslimot...

Ar Covid-19 Grēviņš saslimis vienā no darbavietām, taču ētisku apsvērumu dēļ plašāk iztirzāt šo tēmu nevēlas. “Notika tā, kā notika, lai gan tika ievērotas visas epidemioloģiskās drošības prasības. Daļa no tā, ar ko pelnu maizīti, ir komandas darbs. Neko darīt,” par saslimšanu teic Toms.

“Brīdī, kad viss sākās un pēc testa veikšanas saņēmu pozitīvu atbildi, likās – nu pagaidi, man taču nekas īsti nekaiš. Tik vien, kā nedaudz lauza kaulus. Arī temperatūra nebija nekāda lielā. Nodomāju, ka nekā traka nebūs. Kolīdz konstatēju, ka esmu inficējies, pēc ieteikumiem sapratu, ka vajag tīties prom no mājām, lai pasargātu pārējos. Izzināju visu par valsts dotētajām viesnīcām. Pēc dotā saraksta Rīgā pēc saviem ieskatiem izvēlējos visglaunāko viesnīcu. Nodomāju – ja jāiet prom no mājām, tad jāpadzīvo šiki.”

“Bet tad, kādā piektajā dienā... ka meta lejā! Tas bija kā lidojums amerikāņu kalniņos! Gāziens bija pamatīgs,” atklāj Grēviņš, kurš, jau mokoties ar nejauko slimību viesnīcas gultā, saņēmis ziņu no sievas Lauras, kurai arī Covid-19 tests uzrādījis pozitīvu rezultātu. “Kad to uzzināju, man sākās sliktākais periods un vairs nevarēju atnākt mājās. Šīs dienas lielākoties gulēju pilnīgā nespēkā un svīdu. Temperatūra bija 40 grādu. Bija riktīgs karuseļa brauciens! Paldies Dievam, man bija dakteris, kas mani uzmanīja, sarakstoties regulāri. Ģimenes ārsts visu laiku brīdināja – ja kļūst pavisam slikti, lai zvanu “ātrajiem” un steidzos uz slimnīcu. Par laimi, man bija viss kaut kas cits, bet nebija elpošanas problēmu. Visu laiku galvā bija baigais dullums. Bet tagad ir jūtams liels nogurums, nespēks,” saka TV un radio personība, piebilzdams, ka sievai Laurai Covid-19 izdevies pārlaist bez simptomiem, savukārt bērni vispār nav inficējušies.

Toms Grēviņš ar sievu Lauru

Toms Grēviņš ar sievu Lauru

“Man, viesnīcā ārstējoties, interesantākais bija organizēt, ko ēst un kā ēst. Jo no daktera bija īpaši norādījumi. Viesnīcās ir tāda ikdienas ēdināšana, ko piedāvā, arī ar valsts dotāciju, bet tā ēdienkarte ir diezgan vienveidīga un, manuprāt, piemērota tādam 150 kilogramu smagam vīrietim. Līdz ar to katru dienu zvanīju un prasīju, kāda ir ēdienkarte, lai, ņemot vērā ārsta ieteikumus, izlemtu, ko ēdīšu, kad atteikšu, kad neatteikšu. Tā kā man bieži no daudz kā bija jāatsakās, tad pēcpusdienās apsēdos, skatoties "Wolt" vai "Bolt" lietotnē un pētot, kas pieejams no apkārtējiem restorāniem. Bet ēstgribas patiesībā arī nemaz nebija,” interesantā niansē padalās Grēviņš, atklājot, ka slimošanas laikā tādā klasiskā izpratnē garšas un smaržas zudumu vai samazināšanos neizjuta. “Toties es ļoti labi apzinājos to brīdi, kad smarža un garša atgriezās!” viņš nosmejas.

Otrreiz šo slimību uztvertu nopietnāk

Pēc izveseļošanās Toms Grēviņš secina: “Noteikti nedabūju smagāko versiju, ko pārcieš cilvēki, kas tiek pieslēgti skābekļa aparātiem. Taču tas, kas ķēra mani, nebija arī vieglākais variants. Iepriekš man no Instagram bija radies maldīgs iespaids, ka maniem vienaudžiem šī slimība tik tāds sīkums vien ir – vienu dienu temperatūra, un pēc tam viss ir kārtībā. Tas bija tāds viedoklis, kādu biju novērojis no sev apkārtesošo burbuļa un mūziķiem. Un man nudien neienāca prātā, ka tas var būt nedēļas un garāks stāsts, kā tas bija manā gadījumā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jaukākais brīdis bijis pēc desmit viesnīcā nomocītām dienām atgriežoties mājās pie ģimenes, kur Toms sagaidīts ar sievas un abu dēlu ļoti lieliem apskāvieniem.
Jaukākais brīdis bijis pēc desmit viesnīcā nomocītām dienām atgriežoties mājās pie ģimenes, kur Toms sagaidīts ar sievas un abu dēlu ļoti lieliem apskāvieniem.

Ja man vēlreiz nāktos saskarties, noteikti šo slimību uztvertu daudz nopietnāk jau pašā pirmajā brīdī, kolīdz konstatēju, ka esmu saslimis. Ja uzreiz būtu ārstēšanai nopietni pievērsies, lietojis zāles, ko iesaka ārsts, un vispār sakoncentrējis uz to visu domāšanu, pieļauju, būtu arī izvairījies no tik smaga kritiena, kāds man bija.”

Jaukākais brīdis bijis pēc desmit viesnīcā nomocītām dienām atgriežoties mājās pie ģimenes, kur Toms sagaidīts ar sievas un abu dēlu ļoti lieliem apskāvieniem.

TV aizkulisēs iekrīt divu stundu miegā

Tagad Toms ir nobažījies par to, kā viņa organisms uzvedīsies pēc Covid-19 pārslimošanas, un ļoti cer, ka neuzradīsies kādas blakusparādības.

“Vakar atgriezos darbā Latvijas Televīzijā, lai nofilmētu raidījuma "Gudrs, vēl gudrāks" sezonas noslēgumu, starp ierakstiem nonstopā nogulēju divas stundas. Arī vakaros, ejot gulēt, jūtos tik pārguris, ka šķiet – nu varu iekrist desmit stundu miegā. Tāda sajūta man ļoti sen nav bijusi. Pilnīgs izsmēlums un miega bads.

Esmu saklausījies visādus briesmu stāstus par to, kas notiek pēc kovida pārslimošanas, un nestādos priekšā, kā būs atgriezties treniņu dzīvē. Vienmēr esmu bijis sportisks cilvēks, pēdējā laikā ar treneri gatavojāmies vienam sportiskam pasākumam, un jau aptuveni pusotru gadu mēdzu noskriet pat 100 kilometru nedēļā. Centīšos atsākt pakāpeniski, ne uzreiz ar maratonu,” stāsta Grēviņš.