Labs miegs palīdzējis nokristies svarā populārajam šefpavāram Džeimijam Oliveram
Lai nokritos svarā reizēm nevajag daudz – vien sakārtot savu līdzšinējo dzīvesveidu un ieviest nelielas izmaiņas ēdienkartē. Šādam padomam sekojis viens no pasaulē populārākajiem šefpavāriem – britu TV personība Džeimijs Olivers. Un sasniedzis labus rezultātus!
40 gadus vecais britu šefpavārs Džeimijs Olivers agrāk intervijās atzinis, ka miegam velta vien trīsarpus stundu diennaktī. Hroniska neizgulēšanās spēj nodarīt daudz ļauna organismam un atstāj iespaidu arī uz svaru. Tagad Džeimijs gulēt iet jau pulksten desmitos vakarā, ir pilnībā atteicies no alkohola darba dienu vakaros, un uzturā regulāri lieto jūraszāles, riekstus, olas un augu valsts produktus.
„Miegs man tagad ir kļuvis ļoti svarīgs,” intervijā „Radio Times” izteicies šefpavārs. „Iepriekš es nekad nebiju izgulējies un neizpratu miega vērtību. Nu es pret to izturos atbildīgi kā pret darbu.”
„Vidusmēra birts vakarā iedzer kādu glāzīti,” teic Olivers. „Es nemācu jums, kā rīkoties, bet mans pašreizējais dzīves ritms paredz iedzert tikai nedēļu nogalēs. Ja apzinies, kāda mērķa vārdā to dari, tu izturies daudz rūpīgāk.”
„Sauja riekstu dienā pagarinās jūsu mūžu uz šīs planētas par trim gadiem! Un uz pusi samazinās risku saslimt ar sirdsslimībām. Dodiet riekstus arī saviem bērniem.”
„Olas ir lieliskas, un jūs tās varat lietot uzturā katru dienu. Tikai nepārspīlējiet. Aizvietojiet ar tām gaļu maltītes laikā.”
„Audzējiet zaļumus. Pērciet zaļumus. Aizstājiet sāli ar garšaugiem. Apstrādātajos produktos ir daudz sāls, bet svaigi gatavojot jūs ar garšaugiem varat to aizstāt.”
„Agrāk uzskatīju, ka jūraszāļu lietošana ir tikai modes lieta, taču patiesībā mūsu senči arī uzturā izmantoja jūraszāles. Tajās ir ļoti daudz joda. Tās ir uzturvielu visbagātākais avots pasaulē. Iemaisiet tās zupā, jo šis produkts ir patiešām ļoti labs un vērtīgs. Jūraszāles ir kā dinamīts – satur šķiedrvielas, uzturvielas, visas minerālvielas, palīdz gremošanai – neticami.”
Džeimijs Olivers un viņa sieva Džūlza ir vecāki četriem bērniem – Popijai (12), Deizijai (11), Petalai (5) un Badijam (4). Oliveru mājās nekad neatradīsiet gāzētas limonādes. „Mana kundze Džūlza ir apbrīnojama mamma. Mēs nekad neesam ienesuši mājā saldinātos dzērienus,” norāda šefs. „Pēc tā nav absolūti nekādas vajadzības. Es, iespējams, piedāvātu vienu tasīti īpašos gadījumos vai pludmalē, bet mana kundze ir pret. Viņa ir krietni stingrāka nekā es, tāpēc limonādes mūsmājās ir izslēgtas.” Džeimijs norāda, ka arī sulu lietošana viņu mājās ir ierobežota, jo tās satur daudz cukura. „Tajās nav tukšo kaloriju, bet ir ļoti daudz cukura un citronskābes, un tas nāk par sliktu zobiem.”
Olivers jau agrāk atzinis, ka strādājot ēdināšanas jomā viņam ir ļoti grūti zaudēt svaru, taču viņš apmeklējot sporta zāli regulāri – divas reizes nedēļā.
Šefpavārs atzīst, ka viņa veselības stāvoklis nebija labs un viņš jau tuvojies „sadegšanas” un spēku izsīkuma robežai, ja turpinātu dzīvot kā līdz šim. Trīsarpus stundu miega ne pie kā laba nevar novest. „Es visu laiku jutos noguris,” atzīst šefs. „Savulaik kad nebiju darbā, es varēju aizmigt minūtes laikā – taču ne vairs tad, kad jau bija bērni. Nedēļu nogalēs viņi vēlas spēlēties.”
„Tagad es jūtos pavisam cits cilvēks,” norāda Olivers, kurš miegam velta ievērojami vairāk stundu. „Es arīdzan esmu zaudējis svaru. Es vienmēr piedomāju, lai atvēlētu miegam pietiekami daudz laika. Es kāpelēju pa kokiem. Izklausās mazliet dulli, taču tas atgriež tevī žiperīgumu. Un tu taču vēlies justies... dzīvs.”
Džeimijs Olivers ar sievu un bērniem
Britu šefpavārs Džeimijs Olivers ar sievu Džūlzu un bērniem Popiju Haniju Rouziju, Deiziju Bū Pamelu, Petalu Blosomu Reinbovu un Badiju ...