foto: LETA
Saglābts eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas leģendārais mersedess
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pie mersedesa 2007. gadā.
Slavenības
2020. gada 13. oktobris, 04:48

Saglābts eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas leģendārais mersedess

9vīri

Lietuvā sadursmē ar govi savulaik cieta Latvijas Valsts 6. prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dienesta mersedess. Izrādās, spēkrats ir saglābts un atrodas Rīgas Motormuzeja īpašumā, raksta žurnāls "9Vīri".

No skata – pavisam parasts mersedess, tādi vēl tagad diezgan daudz braukā pa ielām.

foto: Rojs Maizītis
Prezidentes bijušais mersedess šobrīd.

Taču šim ir īpašs stāsts, jo tas bija prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dienesta auto – tas pats, kas Lietuvā saskrējās ar govi... Izrādās, ka automašīnai ir bijis diezgan grūts mūžs, jo sadursme ar govi nav bijis vienīgais negadījums, turklāt auto diezgan bieži lūzis, izdevumam "9Vīri" pastāstījis Rīgas Motormuzeja direktora vietnieks un Latvijas Antīko automobiļu kluba valdes priekšsēdētājs Agris Šmits.

Auto pērles Rīgas Motormuzeja rezerves fondā Ogrē

Auto pērles Rīgas Motormuzeja rezerves fondā Ogrē.

gallery icon

Vēlāk tas stāvēja kādā Aizsardzības ministrijas placī un jau bija bez piecām minūtēm ceļā uz šrotu, kad to uzgāja Motormuzeja ļaudis. “Kad man prasīja, kam man šo mašīnu vajag, es teicu – ziniet, 1934. gadā nevienam īpaši vērtīgs nelikās arī Kārļa Ulmaņa kadiljaks. Taču tagad mēs esam par to auto sajūsmā. Un tas pats ir ar šo mersedesu – jā, ne tagad un varbūt ne pēc pieciem gadiem, bet kaut kad būs svarīgi tas, ka esam saglabājuši bijušo prezidentu mašīnas. Vēl jau mēs ceram arī uz Gunta Ulmaņa mersedesu, taču tas pagaidām ir kādas privātpersonas īpašumā.”

To, kādi vēl leģendāri auto ir Rīgas Motormuzeja krājumā, skatiet žurnāla "9Vīri" jaunākajā numurā, kur netrūkst arī citu interesantu vēstījumu!

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Žurnāla "9Vīri" jaunākā numura vāks.