Trakā pasaule
2020. gada 11. septembris, 11:44

Vientulībā dzīvojoša un gaužām veca pitonu mātīte sagādā pārsteigumu, izdējot septiņas olas

Jauns.lv

Lielu pārsteigumu Sentluisas zooloģiskajā dārzā ASV sagādājusi tur dzīvojošā 62 gadus vecā pitonu mātīte, kura uzskatāma par šobrīd vecāko nebrīvē dzīvojošo čūsku, ziņo "The Guardian".

Neskatoties uz to, ka karaliskā pitonu mātīte vismaz divdesmit gadu nav bijusi ne tuvumā tēviņam, viņa šī gada 23.jūlijā izdējusi septiņas olas.

Trīs no olām pašreiz atrodas inkubatorā, divas izmantotas ģenētisko paraugu noņemšanai, savukārt atlikušajās divās olās esošie čūskulēni nav izdzīvojuši, stāsta zooloģiskajā dārzā. Olām vajadzētu izšķilties aptuveni pēc mēneša.

Misūri zooloģiskā dārza herpetoloģijas nodaļas vadītājs Marks Vanners stāsta, ka šis gadījums ir uzskatāms par neparastu, lai gan karaliskajiem pitoniem var būt raksturīga arī partenoģenēze - olšūna attīstās bez apaugļošanās. Tāpat čūskas arī mēdzot uzglabāt sekrētu novēlotai apaugļošanai.

Zināms, ka zooloģiskajā dārzā dzīvo arī 31 gadu vecs pitonu tēviņš, bet abi rāpuļi nemājo kopā. Šī konkrētā pitonu mātīte olas dējusi arī tālajā 1990.gadā, kad, visticamāk, apaugļojusies laikā, kad tikuši tīrīti būri, un visas čūskas uz brīdi saliktas kopā spaiņos.

Šis olu izdēšanas gadījums ir unikāls arī ar to, ka pitonu mātīte ir ievērojamā vecumā. Karaliskie pitoni ierasti pārstāj dēt olas pirms 60 gadu vecuma sasniegšanas. Vanners norāda, ka šī pitonu mātīte ir vecākā čūska, kas jebkad dzīvojusi zooloģiskajā dārzā, kā arī vecākā, kura izdējusi olas. Rāpulis zooloģiskajā dārzā nokļuva 1961.gadā kā privātas personas dāvinājums.

Tēmas