Trakā pasaule
2020. gada 2. septembris, 05:30

"Nāves viesnīca": 33 gadus vecais debesskrāpis tā arī nevēra durvis viesiem

Jauns.lv

Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā 1987. gadā sāka būvēt piramīdas formas debesskrāpi – viesnīcu ar 3000 numuriņiem, restorāniem un panorāmas skatu. Viesnīcai "Ryugyong" bija jātveras pēc diviem gadiem, taču tas tā arī nenotika.

Līdz 1992. gadam viesnīca stāvēja tukša bez logiem, kā draudīgs briesmonis, no kura paveras skats uz pilsētu. Tajā laikā celtne iesaukta par "Nāves viesnīcu", vēsta "CNN".

View this post on Instagram

Гости́ница Рюгён (кор. 류경려관?, 柳京旅館?) — гостиница в Пхеньяне, столице КНДР. Название происходит от старого названия города Пхеньяна — Рюгён («Ивовая столица», кор. 류경?, 柳京?). 🌟🌟Башня насчитывает 105 этажей, её высота составляет 330 метров. Внутренние площади составляют 360 000 м² 🌟🌟Сейчас она является крупнейшим и высочайшим строением в Пхеньяне и КНДР в целом. При первоначальном сроке сдачи предполагалось, что Рюгён станет высочайшей гостиницей и 7-м по высоте зданием мира.🌟🌟В 2009 году гостиница Башня Розы (Дубай, ОАЭ) превзошла Рюгён по общей высоте благодаря шпилю, значительно уступая ей по высоте крыши корпуса и этажности. Однако даже после завершения гостиничной башни комплекса Абраж аль-Баит (Мекка, Саудовская Аравия) предполагалось, что Рюгён останется гостиницей с наибольшей этажностью и единственной с количеством этажей более 100, заняв 4-ю позицию среди всех сверхвысоких зданий мира. 🌟🌟По состоянию на 2015 год небоскрёб Рюгён оставался самым высоким зданием города и страны, 46-м по высоте в Азии и 59-м в мире. . 🌟🌟Какие новости о строительстве сейчас???

A post shared by nkorea.travel🇰🇵 (@nkorea.travel2.0) on

Tagad būvei ir stikli un tā aprīkota ar LED apgaismojumu. Celtniecības darbi atsākušies, bet atkal apstājušies, raisot nemitīgas spekulācijas par to, vai tā jebkad būt atvērta viesiem. Viesnīca joprojām nav atvērta un tā ir pasaulē augstākā neapdzīvotā ēka.

foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja cerēja uzcelt viesnīcu tieši pirms Pasaules jaunatnes un studentu festivāla 1989. gadā. Lai sagatavotos šim pasākumam valdība tērēja miljardus, lai uzbūvētu jaunu stadionu, paplašinātu galvaspilsētas lidostu un bruģētu jaunus ceļus. Tas radīja pamatīgu spriedzi jau tā vārgajā ekonomikā. Lai gan ārēji konstrukcija bija pabeigta, viesnīcas būvniecību apturēja 1992. gadā.

foto: AP/Scanpix

Kā norāda viens no Ziemeļkorejas arhitektiem, viesnīca, iespējams, projektēta tā, lai izskatītos kā kalns, nevis piramīda, jo kalniem esot svarīga loma valsts simbolikā. Ziemeļkorejas vadītāja Kima Čenuna tēva oficiālajā biogrāfijā teikts, ka viņš ir dzimis slepenā militārā nometnē Paektu kalnā, kas atrodas uz garākās Korejas pussalas.

2008. gadā pēc 16 gadu pauzes būvniecība negaidīti atsākās. Viesnīcas projekts tika pabeigts 2011. gadā, dodot pamatu spekulācijām par tās atvēršanu. Vācijas luksusa viesnīcu grupa "Kempinski" 2012.gada nogalē paziņoja, ka viesnīca tās vadībā atvērsies daļēji 2013.gada vidū, bet pēc dažiem mēnešiem informēja, ka iekļūšana tirgū "pašlaik nav iespējama".

Klīda baumas, ka ēka strukturāli nav droša, jo tās celtniecības tehnika bijusi sliktā stāvoklī. 2014.gadā Phenjanā sabruka 23 stāvu daudzdzīvokļu ēka, jo būvniecība "netika veikta pareizi", liecina Ziemeļkorejas valsts mediji. Viesnīcas interjera fotogrāfijas 2012. gadā atklāja, ka iekšpusē ir paveikts ļoti maz darba.

foto: AP/Scanpix