foto: ekrānuzņēmums no video
“Ne visi grib, lai viņu bērēs cilvēki skumtu un raudātu” Kas ir interneta jaunais fenomens – dejojošie zārka nesēji?
Kas ir puiši, kuri pēdējā mēneša laikā ir kļuvuši par jauno interneta fenomenu?
Trakā pasaule
2020. gada 7. aprīlis, 05:40

“Ne visi grib, lai viņu bērēs cilvēki skumtu un raudātu” Kas ir interneta jaunais fenomens – dejojošie zārka nesēji?

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Pēdējo nedēļu laikā internetā īpašu slavu izpelnījušies humoristiski video, kuros, elektroniskās deju mūzikas pavadībā dejo šiki ģērbtu zārka nesēju grupa. Savdabīgā montāža tiek izmantota, lai iesmietu par dažādiem asini stindzinošiem kurioziem, kuros redzami cilvēki bīstamās, traumatiskās situācijās. Jauns.lv pēta un skaidro, kas patiesībā ir šie čaļi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šo, tāpat kā daudzus citus interneta fenomenus, ir grūti izskaidrot tiem, kuri tos nav redzējuši savām acīm. Tādēļ, lūk:

Kā redzams, videokadri ar dejojošiem zārka nesējiem saulesbrillēs tiek izmantoti kā komisks, nenopietns, taču vienlaikus pietiekami skaidrs un draudīgs nāves, jeb “kaulainās” simbols – puiši tikpat humoristiski un kuriozi signalizē par ne visai prātīgās rīcības drūmāko, iespējamo rezultātu.

Jāpiebilst gan, ka ne visi video ievados redzamie notikumi ir reāli. Daudzviet tās, šķiet, pašas par sevi ir montāžas.

Nav arī teikts, ka reālie, uzfilmētie incidenti, kas izmantoti par joku video pamatu, ir beigušies letāli.

Joko gan par kurioziem, gan Covid-19

Aizvadītā mēneša laikā internetu ir pārpludinājušas šāda veida video montāžas ar konkrēto klubu mūziku. Īpaši populārs joks ir jauniešu iecienītajā sociālajā tīklā “TikTok”.

Tiek smiets gan par nofilmētām interneta varoņu bīstamām pārgalvībām, gan dažādām cilvēku nejaušībām, kļūmēm un izvēlēm, kuras var būt potenciāli traumatiskas.

Īpaši populārs ir video ar Ganas futbolistu Mohamedu Anasu, kurš intervijā pateicas par panākumiem gan sievai, gan draudzenei un tad izmisīgi mēģina saglābt situāciju.

Attiecīgajā montāžā sportista attaisnojumiem pa virsu izlec dancojošie bēru procesijas dalībnieki, kuri ritmiski un ar deju zālei atbilstošu pārliecību, kontrolēti mētā zārku uz saviem pleciem:

Internetā arī izplatās īpaši jūtīgo aprindās visnotaļ pretrunīgi vērtēti joka varianti, kuros ar šo vīru uzfilmētā priekšnesuma palīdzību tiek iesmiets par Covid-19 draudiem:

Kas ir dejojošie zārka nesēji “mušenēs”?

Lai arī šī interneta joka pamatā ir veiksmīga, precīza un trāpīga video rediģēšana, kā arī montāža, ir skaidrs, ka kungi melnajos smokingos un “aviator” tipa saulesbrillēs patiešām eksistē – ka kaut kur, vismaz vienu reizi šāda netipiska bēru procesija deju ritmos tik tiešām ir aizvadīta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Izrādās, tas jau 2017. gadā, ja ne agrāk, ir noticis Ganā. Šajā Rietumāfrikas valstī ap to laiku īpaši populāri kļuvuši septiņu video redzamo puišu pakalpojumi.

To pamatdoma – tradicionāli sērīgo un asaru pārskaloto bēru ceremoniju padarīt par jestru, pacilājošu notikumu. Kā savulaik ziņojis medijs “BBC News Africa”, valstī netrūkst cilvēku, kuri par šo būtu gatavi maksāt:

“Ne visi grib, lai viņu bērēs cilvēki skumtu un raudātu. Tādēļ kādā brīdī izlēmu, ka klientiem ir jāpiedāvā arī šāda opcija. Parasti viņiem jautājam: vai vēlaties, lai viss notiktu pieticīgi, tradicionāli, vai ar nelielu izrādīšanos, horeogrāfiju?” 2017. gada intervijā ar “BBC News Africa” skaidro zārka nesēju “trupas” līderis Bendžamins Aido.

“Nolēmu, ka dāvāšu savai mātei dziedošu un deju pārpilnu ceļu pie viņas radītāja!” sarunā ar mediju pauž kādas mirušas sievietes meita, kuras bēru ceremoniju filmējuši BBC.

Pats Aido tolaik medijam arī paudis, ka šādi mēģina darīt visu iespējamo, lai mazinātu bezdarba līmeni Rietumāfrikas valstī.

Saviem puišiem vīrietis naudu nebūt nežēlo – ceremonijās, kuras gan nereti notiek uz smilšainas, netīras virsmas, dejojošie zārka nesēji ir ģērbušies īpaši glaunos tērpos.

Internetā ir atrodami arī pilna garuma neoficiāli "mūzikas video", kuros figurē  konkrētie zārka nesēji:

Jāpiebilst gan, ka īstajās bēru procesijās parasti ir citāds muzikālais pavadījums, nekā dzirdams humoristiskajos video.

“Stephan” dziesmas “Astronomia 2k19” vietā tur biežāk skan akustiskas bungu un dažādu pūšaminstrumentu kompozīcijas.