foto: Mārtiņš Ziders
FOTO: Egils Levits un citi sabiedrībā zināmi ļaudis novērtē filmas "Spiegs, kurš mans tēvs" pirmizrādi
Egils Levits ierodas uz filmas pirmizrādi.
Kino
2019. gada 6. septembris, 10:59

FOTO: Egils Levits un citi sabiedrībā zināmi ļaudis novērtē filmas "Spiegs, kurš mans tēvs" pirmizrādi

Jauns.lv

Ceturtdien, 5. septembrī, kinoteātrī "Splendid Palace" notika filmas "Spiegs, kurš mans tēvs" pirmizrāde, kuru lūkot ieradies bija pats Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Pirmizrādes viesu vidū bija arī krietni daudz zināmu cilvēku - gan mākslas ļaudis, gan politikas jomas darboņi. Viņu vidū - arī jaunais Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Sievu gan prezidents līdzi nebija ņēmis, bet, lūkojot pirmizrādi, sēdēja blakus Eiropas Parlamenta deputātei Sandrai Kalnietei.

Filmas "Spiegs, kurš mans tēvs" pirmizrāde

2019. gada 5. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace" notika filmas "Spiegs, kurš mans tēvs" pirmizrāde.

gallery icon

Filma "Spiegs, kurš mans tēvs" ir personisks stāsts par to, ko nozīmē piedzimt spiega ģimenē un atrasties aukstā kara aizskatuvē. Filma vēsta par tulkotājas un atdzejotājas Ievas Lešinskas-Geiberes dzīvesstāstu un notikumiem, kas risinājās pirms 40 gadiem. 1978. gadā Ieva kā studente viesojās ASV pie tēva Imanta Lešinska, kurš tobrīd strādāja PSRS diplomātiskajā misijā  ANO, nolēma pārbēgt ASV pusē un šo piedāvājumu izteica arī savai meitai. Ģimenei tika piešķirtas jaunas personu identitātes un piedāvāts sākt dzīvi kā citiem cilvēkiem. 80. gadu vidū, pēc tam, kad Imants Lešinskis bija publiski nācis klajā ar VDK darbību Latvijā izgaismojošiem faktiem, viņš nenoskaidrotos apstākļos nomira.

Filma startptautisko pirmizrādi piedzīvoja Šefīldas dokumentālo filmu festivālā 2019. gada jūnijā. Režiju un scenāriju veidojuši Jāks Kilmi un Gints Grūbe,  operators ir Aigars Sērmukšs, filmas montāžas režisors Armands Začs, komponisti Janeks Murds, Jans Trojans, skaņu režisors Lukašs Ujčiks, filma veidota filmu studijā "Mistrus Media" kopprodukcijā ar Vācijas filmu kompāniju "Kick Films", Čehijas kompāniju "8 Head Productions", Igaunijas kompāniju “Pimik”.